Ny med type 1-diabetes
At blive diagnosticeret med type 1-diabetes er en stor omvæltning. Der er mange nye ting, man skal lære, og meget nyt at vænne sig til.
At få konstateret type 1-diabetes er en stor omvæltning, som betyder mange nye ting at forholde sig og ændringer i ens hverdag og rutiner.
Der er meget, man skal lære, for at kunne forstå, hvad det vil sige at have type 1-diabetes, og hvad sygdommen gør ved ens krop.
Man skal integrere nye rutiner i dagligdagen som at måle blodsukker og tage insulin og lære, hvordan ens krop reagerer på mad, drikke, motion og insulin.
To kroppe med type 1-diabetes reagerer ikke nødvendigvis ens, og det er vigtigt at lære at tilpasse sin behandling efter ens egne behov, så diabetes ikke kommer til at styre ens hverdag.
Uddannelse og information
Den primære information om type 1-diabetes får man gennem sin diabetesbehandler og et uddannelsesforløb, hvis ens behandlingssted tilbyder sådan et. Mange har dog behov for at søge ekstra viden eller finde svar på spørgsmål, der opstår løbende.
Noget af den information kan man finde her på Videncenter for Diabetes' sider. Behovene kan være forskellige, men vi udbygger løbende emnerne og mulighederne for at få ny viden.
Læs mere om tilskud og rettigheder
Find information om rådgivning og støtte på Diabetesforeningens hjemmeside
Medicinsamtaler på apoteket
Når man får konstateret en kronisk sygdom, som diabetes, har man mulighed for at få en gratis medicinsamtale på apoteket.
Det er en uddannet farmaceut, som står for samtalen. Formålet er, at give én information og værktøjer, så man bedst muligt kan følge den medicinske behandling, som ens læge har anbefalet.
Man kan få en medicinsamtale i disse situationer:
- Man har inden for de sidste 6 måneder fået konstateret diabetes. Samtalen skal hjælpe én godt i gang med at tage sin medicin.
- Man har haft diabetes i mindst 12 måneder og har fået medicin, men har problemer med at få taget sin medicin.
Tilbuddet gælder også forældre til børn, der har diabetes.
Læs mere om medicinsamtaler på apoteket.dk
Remissionsfasen (honeymoon-fasen)
I en periode, kort efter man har fået konstateret type 1-diabetes og er startet i behandling, oplever omkring halvdelen det, som kaldes remissionsfasen (også kaldet honeymoon-fasen).
Remissionsfasen er en periode efter diagnosticering, hvor behovet for insulin falder. Man kan derfor opleve bedring af symptomerne på type 1-diabetes.
Fasen kan vare fra alt mellem nogle få uger til et par år, efter man er startet i behandling. Udover at insulinbehovet falder, oplever flere, at der kun er små svingninger i blodsukkeret.
Hos cirka 10 procent bortfalder insulinbehovet helt i remissionsfasen.
Senere stiger insulinbehovet igen, ofte i forbindelse med en infektion, pubertet eller graviditet, og man vil gradvist få behov for højere doser insulin for at holde blodsukkeret på et normalt niveau.
En stor omvæltning
At få diagnosen type 1-diabetes er en stor omvæltning.
Det er individuelt, hvordan man reagerer, og hvad man har behov for af støtte. Det fortæller psykolog Sandie Nymand Johansen mere om i videoen nedenfor.
Ny med diabetes. Varighed: 3 minutter og 36 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)
Reaktioner fra omverdenen
Man kan blive mødt med mange forskellige reaktioner fra omverdenen, når man bliver diagnosticeret med type 1-diabetes.
Nedenfor er en video om, hvordan det kan opleves, når man fortæller andre, at man har fået type 1-diabetes.
Find flere videoer om at være ny type 1-diabetes på helbredsprofilen.dk
Mødet med fordomme om diabetes. Varighed: 2 minutter og 51 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)
Podcasts om type 1-diabetes
Vi har samlet podcasts og afsnit, der handler om type 1-diabetes og relevante emner for personer med type 1-diabetes.
Find podcasts