Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Ny med type 1-diabetes

At blive diagnosticeret med type 1-diabetes er en stor omvæltning. Der er mange nye ting, man skal lære, og meget nyt at vænne sig til.

Indhold

  Billede af to kvinder, der står på en trappe i naturen.

  Det kan være en stor omvæltning at få type 1-diabetes, men venner og familie kan være en god støtte.

  Når man har fået konstateret type 1-diabetes, er der meget, man skal lære for at kunne forstå, hvad det overhovedet vil sige at have type 1-diabetes, og hvad sygdommen gør ved ens krop.

  At måle sit blodsukker bliver en del af hverdagen og kan gøre en klogere på, hvordan kroppen reagerer på mad, drikke, motion og insulin. To kroppe med type 1-diabetes reagerer ikke nødvendigvis ens, og det er vigtigt at lære at tilpasse sin behandling efter ens egne behov, så diabetes ikke kommer til at styre ens hverdag.

  Den primære information om type 1-diabetes får man gennem sin diabetesbehandler og et uddannelses­forløb, hvis ens behandlings­sted tilbyder sådan et. Mange har dog behov for at søge ekstra viden eller finde svar på spørgsmål, der opstår løbende.

  Noget af den information kan man finde her på Videncenter for Diabetes' sider. Behovene kan være forskellige, men vi udbygger løbende emnerne og mulighederne for at få ny viden.

  Læs mere om tilskud og rettigheder

  Find information om rådgivning og støtte på Diabetes­foreningens hjemmeside

  Remissionsfasen (honeymoon-fasen)

  En stor omvæltning

  At få diagnosen type 1-diabetes er en stor omvæltning. Det er individuelt, hvordan man reagerer, og hvad man har behov for af støtte. Det fortæller psykolog Sandie Nymand Johansen mere om i videoen nedenfor. 

  Ny med diabetes. Varighed: 3 minutter og 36 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)

  Reaktioner fra omverdenen

  Man kan blive mødt med mange forskellige reaktioner fra omverdenen, når man bliver diagnosticeret med type 1-diabetes. Nedenfor kan du se en video om, hvordan det kan opleves, når man fortæller andre, at man har fået type 1-diabetes. 

  Du kan finde flere videoer om livet med type 1-diabetes på helbredsprofilen.dk

  Mødet med fordomme om diabetes. Varighed: 2 minutter og 51 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)

  Sidst opdateret: 2. februar 2021