Symptomer på type 2-diabetes
Symptomerne på type 2-diabetes udvikler sig langsomt og kan være svære at opdage. Derfor er det vigtigt at kende til dem, så man kan reagere, hvis noget er galt.
Kort fortalt
- Symptomer på type 2-diabetes udvikler sig langsomt.
- Symptomerne varierer fra person til person og kan være svære at opdage, da de ofte er vage som f.eks. træthed og utilpashed.
- Det er vigtigt at blive diagnosticeret tidligt for at forebygge følgesygdomme.
- Type 2-diabetes opdages af og til ved et tilfælde.
Der er ikke blot ét symptom på, at man har type 2-diabetes. Tværtimod findes der mange forskellige symptomer, og det er forskelligt fra person til person, hvilke og hvor mange symptomer man oplever.
Symptomerne er ofte svage i begyndelsen og udvikler sig langsomt over måneder eller år.
Symptomer
Ved type 2-diabetes har kroppen til en start nedsat følsomhed over for insulin. Derfor begynder kroppen at producere mere insulin, så der kan komme sukker ud i kroppens celler.
Til sidst overbelastes bugspytkirtlen, og det resulterer i, at den bliver dårligere til at producere insulin. Den mindre mængde insulin og den nedsatte følsomhed overfor insulin betyder, at blodsukkeret stiger.
Det høje blodsukker ved type 2-diabetes kan give flere forskellige symptomer. Det er individuelt, hvilke og hvor mange symptomer man oplever.
- Øget tørst
- Hyppige vandladninger – man tisser mere end normalt, især om natten
- Træthed
- Større tendens til infektion i hud og slimhinder
- Kløe og svie omkring kønsorganerne
- At sår har svært ved eller er lang tid om at hele
- Utilsigtet vægttab
- Mavesmerter
- Almen utilpashed
- Rejsningsproblemer hos mænd
- Tandkødsbetændelse eller parodontitis
- Syns- eller føleforstyrrelser.
Symptomerne kan være svære at opdage
Symptomerne på type 2-diabetes er ofte svage. Man kan derfor godt gå rundt med type 2-diabetes i flere år, før sygdommen opdages. På det tidspunkt kan man derfor også have fået symptomer på følgesygdomme til diabetes.
Nogle af symptomerne på type 2-diabetes, som f.eks. træthed og almen utilpashed, kan være svære at skelne fra andre sygdomstegn, mens andre er mere specifikke for type 2-diabetes.
Bliv diagnosticeret så tidligt som muligt
Fordi symptomerne kan være meget vage, er det vigtigt at gå til lægen, hvis man mærker en vedvarende forandring i kroppen, eller hvis man føler, at noget ikke er, som det plejer at være.
Nogle gange bliver type 2-diabetes opdaget ved et tilfælde i forbindelse med andre undersøgelser.
Læs mere om, hvornår man skal gå til lægen
Jo tidligere type 2-diabetes diagnosticeres, des bedre kan man forebygge følgesygdomme til diabetes. Derudover vil mange få det bedre efter, at diagnosen er stillet, fordi der tages hånd om sygdommen, og man kommer i behandling.
Læs mere om følgesygdomme til type 2-diabetes