Gå til hovedindhold

Spiseforstyrrelser og diabetes

Diabetes kan påvirke ens spisevaner og i nogle tilfælde føre til forstyrret spisning eller spiseforstyrrelser som diabulimi og tvangsoverspisning.

Indhold

  Når man har diabetes, skal man være ekstra opmærksom på, hvad man spiser. Det kan i nogle tilfælde føre til forstyrret spisning og i sjældne tilfælde til en egentlig spiseforstyrrelse.

  Når man har diabetes, er der ofte stort fokus på det, man spiser og drikker.

  Mange personer, der lige har fået konstateret diabetes, vil have brug for at ændre ved nogle vaner, og langt de fleste vil med tiden vænne sig til at spise og drikke anderledes. Nogle vil endda opleve, at de nye spise- og drikke­vaner gør hver­dagen nemmere og er gode for deres krop.

  For nogle kan ændringerne være svære og vanskelige at vænne sig til. I sjældne tilfælde kan det at have diabetes være medvirkende grund til, at man udvikler forstyrret spisning. For enkelte kan det udvikle sig til en decideret spise­forstyrrelse.

  Flere typer spiseforstyrrelser

  Begrebet spiseforstyrrelser dækker over flere forskellige tilstande, f.eks. anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning.

  Her på siden fokuserer vi på de spiseforstyrrelser, som optræder hyppigst hos personer med diabetes:

  Video om diabetes og spiseforstyrrelser

  I videoen nedenfor fortæller psykolog Julie Drotner Mouritsen mere om diabetes og spise­forstyrrelser, de typiske tegn på spise­forstyrrelser, og hvornår man skal søge hjælp.

  Diabetes og spiseforstyrrelser. Varighed: 2 minutter og 43 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)

  Sidst opdateret: 17. december 2021