Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Blodtryk og type 1-diabetes

Diabetes øger risikoen for at få forhøjet blodtryk. Forhøjet blodtryk øger risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, og det belaster nyrer og øjne.

Indhold

    Grafisk illustration af et blodtryksapparat

    Man kan sjældent selv mærke, om man har forhøjet blodtryk. Når man har diabetes, er man i risiko for forhøjet blodtryk, og derfor er det vigtigt at få det målt.

    Når hjertet pumper blod ud i kroppen, giver det er tryk på kar­væggene. Det tryk kaldes blod­trykket og kan måles med et blodtryks­apparat. Blod­trykket påvirkes af flere ting, f.eks. motion, vægt, psykisk stress, åre­forkalkning og den mad, du spiser.

    Blod­trykket varierer i løbet af en dag, men hvis trykket generelt er forhøjet, belaster det over tid hjertet og blod­karrene.

    Det forhøjede blod­tryk (hypertension) øger risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme (hjerte­infarkt, hjerne­blødning eller blod­prop i hjernen). Det kan desuden give skade på nyrer og øjne.

    Læs mere om følge­sygdomme i hjerte og blodkar, nyrer og øjne

    Personer med diabetes er i særlig risiko for at få et forhøjet blod­tryk. Det er derfor vigtigt jævnligt at få det kontrolleret.

    Forhøjet blod­tryk kan og skal i nogle tilfælde behandles med blodtryks­sænkende medicin. Med en sund livs­stil kan man dog gøre meget selv for at sænke blod­trykket.

    Måling af blod­tryk

    Man kan som regel ikke selv mærke, om man har forhøjet blod­tryk. Derfor er det vigtigt at få målt blodtryk.

    Blod­trykket måles i hvile med en manchet om armen. Målet udtrykkes i enheden millimeter kvik­sølv (mmHg).

    Det angives med to tal, for eksempel 130/80 mmHg (udtales: 130 over 80). Det højeste tal kaldes det systoliske blod­tryk, og det laveste tal kaldes det diastoliske blod­tryk.

    • Det systoliske tryk (slag­trykket) er det maksimale tryk, der er i en pulsåre, når hjertet trækker sig sammen og presser blodet ud i blod­karrene.
    • Det diastoliske tryk (hvile­trykket) er det laveste tryk, som blodet udøver på puls­årens væg, når hjertet slapper af mellem to slag, og blodet strømmer frit.

    Blod­trykket varierer hos alle mennesker, både fra dag til dag og i løbet af døgnet.

    Normalt blod­tryk

    • Ideelt set er et normalt blod­tryk under 120/80 mmHg.
    • Hvis man ikke har hjerte-kar-sygdom, diabetes eller er mere end 80 år gammel, betragtes et blodtryk under 140/80 mmHg som normalt.

    Forhøjet blodtryk

    • Blod­trykket er forhøjet, når det ved gentagne målinger hos behandleren er målt til 140/90 mmHg eller derover.
    • Hvis man har diabetes, bør blod­trykket være under 130/80 mmHg. Hvis man har diabetisk nyre­sygdom, skal blod­trykket efter aftale med ens behandler måske være lavere.

    Sidst opdateret: 17. juni 2022