Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Ny med type 2-diabetes

Der er meget at forholde sig til, når man får type 2-diabetes. Blandt andet blodsukker, årlige undersøgelser og risikoen for følgesygdomme.

Indhold

  Billede af en ældre mand, der sidder i en shelter med en madpakke i hånden.

  Blodsukkermålinger og jævnlige undersøgelser er nogle af de ting, man skal forholde sig til, når man får type 2-diabetes.

  For nogle kan det være meget overvældende at få stillet diagnosen type 2-diabetes. For andre kommer det ikke helt uventet.

  Nogle får diagnosen stillet ved et tilfælde eller i forbindelse med en anden sygdom. Andre går selv til lægen, fordi de føler, at noget er galt.

  Mange kender en eller flere, og er måske endda i familie med en, som har type 2-diabetes. Men andre har ingen i deres familie, omgangskreds eller netværk med type 2-diabetes. Derfor har de ingen at søge gode råd og erfaring hos.

  Jævnlige undersøgelser

  Type 2-diabetes er en langsomt fremadskridende sygdom, og man skal derfor løbende følges af sine behandlere.

  Desuden skal man selv lave blodsukkermålinger hjemme.

  Nedenfor kan man læse mere om hvad der sker hos egen læge, hvem der skal undersøge ens fødder, øjne og tænder og hvad det at skulle måle blodsukker hjemme indebærer.

  Det vil typisk være ens praktiserende læge, som er den primære behandler. Nogle steder er det sygeplejersken hos den praktiserende læge, der foretager undersøgelserne.

  Man skal som udgangspunkt regne med at gå til undersøgelse hos sin diabetesbehandler 3-4 gange om året. Én gang om året får man lavet en såkaldt årsstatus, hvor man får taget blodprøver og afleverer en urinprøve.

  Ofte vil man i samarbejde med sin læge eller sygeplejerske lave en samlet plan over behandlingen. Den vil indeholde et overblik over den medicin, man skal tage, ændringer i ens livsstil og en række målsætninger, som man sammen bliver enige om. Samlet set kaldes planen en forløbsplan.

  Læs mere på forløbsplan.dk om, hvad en forløbsplan er og hvad der sker ved de første konsultationer hos lægen

  Diabetesforeningens Balancekort kan hjælpe med at give overblik over, hvilke prøver man bør få taget – og hvor ofte.

  Find Balancekortet på Diabetesforeningens webshop (gratis) eller som PDF

  Man skal måle sit blodsukker dagligt, når man har type 2-diabetes. Det gør man ved hjælp af et blodsukkerapparat og en fingerprikker. Til at måle blodsukkeret indsætter man teststrimler i blodsukkerapparatet, opsamler en lille bloddråbe fra fingeren og aflæser resultatet.

  Læs mere om blodsukkermåling

  Det kan være en god motivationsfaktor at måle blodsukker. Det gør det f.eks. muligt at se resultatet af de indsatser, man gør i hverdagen for at ændre mad- og motionsvaner.

  Mål f.eks. blodsukker én dag om ugen. Mål det før morgenmaden (fastende), før aftensmaden og før sengetid. Man kan skrive resultatet af målingerne ned, og tag dem med, når man skal tale med sin behandler.

  Det giver både en selv og ens behandler en god pejling af, om den medicin, man får, er den rigtige og i den rigtige dosis.

  Som udgangspunkt kan man regne med, at ens blodsukker er fint, hvis det før et hovedmåltid er mellem 4 og 7 mmol/l. Det er også fint, hvis det 1½-2 timer efter et hovedmåltid og inden sengetid er mellem 7 og 10 mmol/l.

  Ens øjne, tænder og fødder kan tage skade, når man har type 2-diabetes.

  Man skal derfor bestiller tid hos en øjenlæge – det kræver ingen henvisning – og fortælle, at man har fået konstateret diabetes. Øjenlægen vil herefter vurdere, hvor ofte man skal have undersøgt sine øjne.

  Læs mere om følgesygdomme i øjnene

  Det er også en god idé at bestille tid hos tandlægen og fortælle, at man har fået type 2-diabetes. God mundhygiejne, hvor man børster tænder både morgen og aften samt bruger mellemrumsbørster eller tandtråd, er vigtig.

  Sammen med regelmæssige tandrensninger hos tandlæge eller tandplejer vil det nemlig kunne forebygge, at man udvikler parodontitis (kendes også som paradentose) eller andre betændelsestilstande i munden.

  Læs mere om følgesygdomme i tænder og mund

  Det er vigtigt, at man får sine fødder undersøgt, selvom man selv vurderer, at ens fødder ser sunde ud. Ens praktiserende læge skal lave en henvisning til en statsautoriseret fodterapeut

  Fodterapeuten undersøger blandt andet, hvordan det står til med ens kredsløb og følsomhed i fødderne. Undersøgelsen afgør også, hvor mange fodundersøgelser med tilskud, man kan få per år.

  Læs mere om følgesygdomme i fødderne

  Sund mad, motion og rygestop

  Sund mad og at være fysisk aktiv er ekstra vigtigt, når man har type 2-diabetes. Det samme er den medicinske behandling. Tilsammen hjælper det til at få ens blodsukker, blodtryk og kolesteroltal til at være i et niveau, så man sænker risikoen for at få følgesygdomme til type 2-diabetes.

  Motion er vigtigt i forhold til både blodsukker, blodtryk og kolesterol. Hvis man allerede dyrker motion, og det er noget, man er glad for, skal man måske gøre det lidt oftere. Man behøver ikke at melde sig ind i et fitnesscenter eller købe nyt og smart sportstøj for at få det til at lykkes.

  En god gå- eller cykeltur kan også gøre underværker. For nogle kan det være en god idé at lave en 'motionsaftale' med andre. Det kan gøre det lettere at komme af sted.

  Læs mere om sund mad, blodsukker, blodtryk, kolesteroltal og motion

  Det er desuden en rigtig god idé, at man stopper med at ryge, hvis man ryger.

  Læs mere om rygestop

  Skal man til at ændre madvaner i en sundere retning, kan det være svært at finde rundt i mulighederne. Men når man køber ind, er både 'Fuldkornslogoet' og 'Nøglehullet' gode pejlemærker for at lægge sunde fødevarer i indkøbskurven.

  Find inspiration til diabetesvenlige madopskrifter

  Hjælp og tilbud til at håndtere type 2-diabetes

  Når man har type 2-diabetes, er der mulighed for at få tilskud til en række undersøgelser og hjælpemidler.

  Desuden har de fleste kommuner forskellige tilbud til personer med type 2-diabetes.

  Blodsukkerapparat og fingerprikker

  Hvis lægen sætter en i behandling med medicin, der skal sænke blodsukkeret, har man mulighed for at få tilskud til et blodsukkerapparat, en fingerprikker og teststrimler.

  Består behandlingen kun af tabletter (det vil sige piller), er man berettiget til 150 teststrimler til ens blodsukkerapparat og 150 nåle (lancetter) til ens fingerprikker om året, så brug dem med omtanke.

  Hvis lægen sætter en i behandling med medicin, der skal sprøjtes ind under huden (f.eks. insulin), kan man få alle de teststrimler til blodsukkerapparatet, man har brug for. I sådan en situation skal man tale med sin behandler om, hvor ofte og hvornår det er relevant at måle blodsukker.

  Det er hos ens egen kommune, at man skal søge tilskud om hjælpemidler til måling af blodsukker.

  Læs mere om hvilke hjælpemidler, man kan få tilskud til

  Tilskud til fodterapeut

  Med sit sundhedskort får man som udgangspunkt 50 procent tilskud til ét besøg om året hos en statsautoriseret fodterapeut, når man har diabetes. Det kræver en henvisning fra ens læge.

  Er man i risiko for at udvikle følgesygdomme som nervebetændelse eller fodsår, har man muligvis ret til flere fodundersøgelser med 50 procent tilskud om året. 

  Hos tandlægen får man tilskud efter, hvilken risikogruppe tandlægen placerer en i. Det vil sige ens tænders risikogruppe.

  Læs mere om tilskud til blandt andet fodterapi og tandlæge

  Det kan være svært at forholde sig til, at man får stillet diagnosen type 2-diabetes, og at man har en kronisk sygdom, som man skal leve med resten af livet. Det kan derfor være en stor hjælp af finde ud af, at man ikke er alene.

  Næsten alle kommuner har forskellige tilbud til personer med type 2-diabetes. Mange har rigtig meget glæde af at deltage på et hold, hvor der også er andre med type 2-diabetes.

  Det kan være en god idé, at tage en pårørende med, både til kommunale tilbud og hos lægen. Så er man to, som lærer og oplever sammen. Det kan også gøre det lettere at tale om tingene efterfølgende.

  Kommunerne tilbyder også hjælp til rygestop. Én af mulighederne er Stoplinjen.

  Læs mere om Stoplinjen, eller find tilbud i din kommune

  Sidst opdateret: 2. marts 2021