Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Hvad er type 2-diabetes?

Type 2-diabetes er en kronisk sygdom med blandt andet forhøjet blodsukker. Langt størstedelen af de personer, som har diabetes, har type 2-diabetes.

Indhold

  Hvad er type 2-diabetes. Varighed: 3 minutter og 13 sekunder. (Video: Videncenter for Diabetes)

  Type 2-diabetes er den hyppigste diabetesform efter 30-årsalderen. Det er en kronisk sygdom, hvilket betyder, at når man får stillet diagnosen, har man den resten af livet.

  Op mod 5 procent af den danske befolkning har type 2-diabetes. Selvom sygdommen forekommer mest blandt midaldrende og ældre, så ses den også hos yngre personer.

  Type 2-diabetes skyldes en kombination af to ting:

  1. Kroppens celler bliver mindre følsom over for insulin, som er nødvendig for, at cellerne kan optage sukker fra blodet. Der produceres stadig insulin i bugspytkirtlen, men cellerne kan ikke udnytte det godt nok. Det kaldes også for insulinresistens. Det betyder, at sukker i blodet ikke i tilstrækkelig grad kan komme ind i cellerne.
  2. Når cellerne ikke optager nok sukker, vil bug­spytkirtlen kompensere ved at danne mere insulin. Det vil i starten fungerer og cellerne kan optage det sukker de har brug for.  I længden kommer bug­spytkirtlen dog på overarbejde. Det fører til, at den over tid blive dårligere til at producere insulin. Det forværrer tilstanden og giver forhøjet blodsukker.

  Langsom udvikling med få symptomer

  Symptomerne på type 2-diabetes varierer fra person til person. De er ofte svage i begyndelsen og udvikler sig langsomt over måneder eller år.

  Nogle af symptomerne på type 2-diabetes, som f.eks. træthed og almen utilpashed, kan være svære at skelne fra andre generelle sygdomstegn, mens andre er mere specifikke for type 2-diabetes. Det er derfor vigtigt at kende til de forskellige symptomer på type 2-diabetes og være opmærksom på, om man udvikler nogle af dem og søge læge.

  Fordi kroppen kan kompensere for cellernes nedsatte evne til at udnytte insulin ved at producere mere insulin, vil mange ikke opleve at have for højt blodsukker. De vil derfor ikke få symptomer på type 2-diabetes og ofte ikke blive diagnosticeret, før sygdommen er mere fremskreden.

  Når bug­spytkirtlen ikke længere kan producere ekstra store mængder insulin, vil mange opleve, at blodsukkeret stiger. Det kan give mere tydelige symptomer på type 2-diabetes, og det vil være mere sandsynligt, at man reagerer på symptomerne og søger læge.

  Når man diagnosticeres med type 2-diabetes, kan man altså godt have haft sygdommen i længere tid, uden selv at vide det.

  Fordi man kan gå med sygdommen i flere år uden at vide det, vil nogle allerede have udviklet symptomer på følgesygdomme, når de bliver diagnosticeret til type 2-diabetes.

  Behandling af type 2-diabetes

  Behandling af type 2-diabetes kan bestå af livsstilændringer og medicin - alt efter, hvor længe man har haft sygdommen, og hvor godt den er reguleret.

  Sidst opdateret: 26. juli 2021