Gå til hovedindhold

Rygestop

Der findes forskellige måder at få hjælp til rygestop. Læs om nogle af dem her.

Indhold

  Billede af en cigaret, der bliver røget på.

  Det er altid en god idé at stoppe med at ryge, hvis man ryger. Hvis man har type 2-diabetes og ryger, vil et ryge­stop både mindske risikoen for hjerte-kar-sygdom samt risikoen for at udvikle følge­sygdomme.

  Der er store helbredsmæssige gevinster ved at ikke at ryge eller holde op, hvis man ryger.

  Chancen for at blive røgfri er fem gange større, hvis man får hjælp til det. Vi kan anbefale at kombinere rygestopkursus med brug af et medicinsk hjælpemiddel.

  Overvejelser inden man beslutter sig for at blive røgfri

  • Gør det klart, hvorfor rygestoppet skal ske alvorligt. Skriv det ned, så man kan tage det frem undervejs i forløbet og holde sig selv fast i det.
  • Forbered, hvilke metoder og behandlingsformer man gerne vil afprøve. Der er mange muligheder, der kan gøre det forvirrende, hvis man skifter mellem for mange ting. Prøv én ting ad gangen.
  • Har man tidligere forsøgt at holde op med at ryge, så skriv ned, hvad der er prøvet, hvad der gik godt, og hvornår det var vanskeligt. Så kan man overveje, om der er ting, man vil gøre anderledes nu.

  Rådgivning

  Man kan få gratis rådgivning hos Stoplinien på tlf. 80 31 31 31.

  Telefonrådgivningen er bemandet med erfarne rygestoprådgivere.

  Rygestopkursus via kommunen eller apotek

  Et rygestopkursus er et tilbud til de personer, som ønsker at holde op med at ryge. Tilbuddene foregår i fællesskab med andre og består normalt af fem møder af to timers varighed fordelt over halvanden måned. Kurset tilbydes i de fleste kommuner og har typisk 8-15 deltagere og ledes af en uddannet rygestoprådgiver.

  På et rygestopkursus får man værktøjer til at komme godt igennem et rygestop, holde vægten og fortsætte med at være røgfri. Gruppen støtter hinanden og deler erfaringer undervejs.

  Man kan finde rygestopkurser i sin kommune og anden støtte på www.apoteket.dk eller www.stoplinien.dk, hvor man også kan teste, hvor motiveret man er for at holde op med at ryge.

  Sidst opdateret: 3. august 2022