Gå til hovedindhold

Rygestop

Der findes forskellige måder at få hjælp til rygestop. Læs om nogle af dem her.

Indhold

    Billede af en cigaret, der bliver røget på.

    Det er altid en god idé at stoppe med at ryge, hvis man ryger. Hvis man har type 2-diabetes og ryger, vil et ryge­stop både mindske risikoen for hjerte-kar-sygdom samt risikoen for at udvikle følge­sygdomme.

    Der er mange fordele ved ikke at ryge, eller holde op med at ryge, hvis man ryger. Vigtigst er, at der er store helbredsmæssige gevinster ved det, men man kan også spare mange penge ved ikke at ryge.

    Chancen for at blive røgfri er fem gange større, hvis man får hjælp til det. For nogle er det en fordel at kombinere rygestopkursus med brug af rygestopmedicin, som nikotinplaster eller -tyggegummi.

    Overvejelser om at blive røgfri

    Inden man går i gang med at blive røgfri, er der en række overvejelser, som kan være gode at gøre sig, for at øge chancen for, at det lykkes. 

    • Gøre det klart, hvorfor man gerne vil stoppe med at ryge. Man kan eventuelt skrive det ned, så man kan tage det frem undervejs i forløbet og holde sig selv fast i det.
    • Forberede hvilke metoder og behandlingsformer, man gerne vil afprøve. Der er mange muligheder, og det kan gøre det mere forvirrende, hvis man skifter mellem for mange ting. Derfor er det en god idé at prøve én ting ad gangen.
    • Har man tidligere forsøgt at holde op med at ryge, så kan det være en hjælp at skrive ned, hvad det er man har prøvet, hvad der gik godt, og hvornår det var vanskeligt. Så kan man overveje, om der er ting, man vil gøre anderledes nu.
    • Tænke over, hvem der kan støtte én under rygestoppet også når det er svært. Det kan være en god idé at fortælle familie og venner.om ens ønske om at blive røgfri, så de støtter én gennem forløbet.

    Rådgivning

    Man kan få gratis rådgivning om rygestop hos Stoplinien på tlf. 80 31 31 31.

    Telefonrådgivningen er bemandet med erfarne rygestoprådgivere.

    Rygestopkursus via kommunen eller apotek

    Et rygestopkursus er et tilbud til personer, som ønsker at holde op med at ryge.

    Tilbuddene foregår i fællesskab med andre og består typisk af fem til seks møder af to timers varighed fordelt over halvanden til to måneder.

    Kurset tilbydes i de fleste kommuner og har typisk 8-15 deltagere og ledes af en uddannet rygestoprådgiver.

    På et rygestopkursus får man værktøjer til at komme godt igennem et rygestop, holde vægten og fortsætte med at være røgfri. Gruppen støtter hinanden og deler erfaringer undervejs.

    Læs mere og se en video om kommunale rygestopkurser på Helbredsprofilen.dk

    Man kan finde rygestopkurser i sin kommune og anden støtte på www.apoteket.dk eller www.stoplinien.dk, hvor man også kan teste, hvor motiveret man er for at holde op med at ryge.

    Online rygestopprogram

    E-kvit er et onlineprogram udviklet til personer der gerne vil blive nikotinfri, røgfri eller blot vil vide mere om egen rygning.

    Programmet er udviklet i et samarbejde mellem Danmarks Apotekerforening, Kræftens Bekæmpelse og Københavns Kommune.

    Læs mere om E-kvit 

     

    Sidst opdateret: 27. april 2023