Gå til hovedindhold

Alkohol og diabetes

Man skal være opmærksom, når man drikker alkohol og har diabetes. Især hvis man tager insulin eller sulfonylurin­stoffer, er der en risiko for at få for lavt blodsukker.

Indhold

    Alkohol påvirker blodsukkeret og øger risikoen for at få for lavt blodsukker.

    Når man har diabetes, som kræver behandling med insulin eller sulfonylurin­stoffer, skal man være ekstra opmærksom, når man drikker alkohol. Alkohol påvirker nemlig blodsukkeret.

    Selve alkoholen kan få blodsukkeret til at falde, mens kulhydrater i den alkoholiske drik får blodsukkeret til at stige.

    Alkohol i moderate mængder (1-2 genstande), som man indtager sammen med mad, påvirker ofte ikke blodsukkeret ud over den effekt, som indholdet af kulhydrater har på blodsukkeret.

    Risiko for lavt blodsukker

    Den største risiko ved at drikke alkohol, når man har diabetes og tager insulin eller sulfonylurin­stoffer er, at det kan føre til, at man får lavt blodsukker. 

    Læs mere om lavt blodsukker ved type 1-diabetes og type 2-diabetes

    I værste tilfælde kan det udvikle sig til insulinchok, som kan være livstruende, hvis ikke det behandles.

    Risikoen for at få lavt blodsukker varer i helt op til 24 timer efter, at man har drukket. Det betyder, at man også kan risikere at få lavt blodsukker om natten, hvor man har mindre mulighed for at reagere på symptomerne.

    Læs mere om lavt blodsukker om natten

    Lavt blodsukker og alkohol

    Alkohol nedbrydes i leveren.

    Leveren spiller dog også en vigtig rolle i at sikre et stabilt blodsukker, især i perioder, hvor man ikke spiser i længere tid.

    Leveren er nemlig i stand til at lagre sukker i form af glykogen, som kan frigives til blodet, når blodsukkeret bliver lavt.

    Det er især om natten, hvor man jo ikke spiser, funktionen er vigtig for at sikre et stabilt blodsukker.

    Leveren travlt optaget

    Når man drikker alkohol, får leveren travlt med at nedbryde alkohol. Det betyder, at den ikke i tilstrækkelig grad kan frigive sukker til blodbanen.

    Hvis man tager insulin eller sulfonylurin­stoffer, som man plejer, vil blodsukkeret kunne blive for lavt

    Samtidig vil leverens evne til at opbygge sukkerdepotet være nedsat.

    Når leverens sukkerdepot bliver lille, stiger risikoen for at få lavt blodsukker i mange timer (op til 24 timer) efter, at man har drukket alkohol.

    Hvis man er aktiv samtidig med, at man drikker alkohol, stiger risikoen for, at man senere får lavt blod­sukker.

    Danser man eksempelvis, vil det øge kroppens forbrug af sukker.

    Det betyder, at man senere på døgnet (for eksempel mens man sover) vil have større risiko for at få lavt blodsukker.

    En yderligere risiko ved at indtage alkohol­ er, at symptomerne på lavt blod­sukker og at være beruset nemt kan forveksles.

    At føle sig træt, svimmel og des­orienteret er symptomer både på lavt blodsukker og at være beruset.

    Det øger risikoen for, at man mistolker symptomer på lavt blod­sukker som del af en alkohol­rus, og derfor ikke får reageret tidligt nok på det lave blodsukker, som så kan nå at blive endnu lavere.

    Der flere ting, man med fordel kan huske på, når man drikker alkohol, for at undgå at få lavt blodsukker.

    Mål blodsukker oftere

    Det er en god idé at måle sit blod­sukker jævnligt, når man indtager alkohol. Både mens man drikker alkohol, og det første halve til hele døgn efter. 

    Især inden man lægger sig til at sove, er det vigtigt at måle blodsukker.

    Sørg for at spise

    Det er altid en god idé at spise i forbindelse med, at man drikker alkohol, da mad forsinker optagelsen af alkohol i blodet.

    Hvis man ikke har mulighed for at spise er et godt råd at drikke alkohol, som indeholder kulhydrater. Man kan f.eks. sørge for, at hver anden drink blandes op med juice eller sodavand. 

    For at mindske risikoen for at få lavt blodsukker, mens man sover, er det vigtigt at spise noget, inden man går i seng.

    Endelig er det en god idé at have en pakke druesukker i lommen, når man ved, at man skal drikke større mængder alkohol, så man hurtigt kan få blodsukkeret op, hvis det bliver for lavt.

    Begræns indtaget af alkohol

    Generelt er det godt at holde sig til Sundhedsstyrelsens anbefaling om ikke at drikke mere end 4 genstande på én gang.

    Hvis man har type 1-diabetes, eller type 2-diabetes og tager insulin eller sulfonyl­urin­stoffer, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på, hvor meget man drikker.

    Det er altid en god idé at drikke vand, når man indtager alkohol, da alkohol har en dehydrerende effekt.

    Lær kroppens reaktioner at kende

    Hvordan man reagerer på alkohol, er individuelt. 

    Man kan eventuelt måle sit blodsukker, før, under og efter en fest, så man får en fornemmelse af, hvordan ens blodsukker reagerer på alkohol.

    Desuden er det vigtigt at kende ens symptomer på lavt blodsukker, så man ikke forveksler dem med at være påvirket af alkohol. 

    Ved at kende sin krops reaktioner kan man bedre tage højde for, hvor meget man drikker, og tage sine forholdsregler, for at undgå lavt blodsukker.

    Fortæl andre du har diabetes

    Når man drikker alkohol, kan man ikke altid selv mærke, at blodsukkeret bliver lavt, og ens omgivelser kan nemt forveksle symptomerne på lavt blodsukker med, at være beruset.

    Derfor er det vigtigt, at dem man er sammen med ved, at man har diabetes. Så kan de reagere, hvis man selv overser symptomerne, eller hvis ens blodsukkeret bliver så lavt, at man ikke kan tage vare på sig selv.

    Kalorier, sukker og alkohol

    Ud over alkohol, som påvirker blodsukkeret, indeholder alkoholiske drikke også andre ting, som man skal være opmærksom på, når man har diabetes.

    Et gram alkohol indeholder næsten lige så mange kalorier som et gram fedt. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvis man gerne vil begrænse sit kalorieindtag.

    Øl, søde vine, hedvine, likører og cider og alkohol blandet op med juice eller sodavand indeholder meget sukker og vil derfor påvirke blod­sukkeret.

    Nogle typer alkohol, som rødvin og tør hvidvin, indeholder meget lidt sukker og påvirker ikke blod­sukkeret i nævneværdig grad. Til gengæld indeholder de mange kalorier.

    Alkoholfrie drikkevarer

    Der findes flere alkoholfrie versioner af alkoholiske drikke. De er dog ikke nødvendigvis et godt alternativ, når man har diabetes.

    Ligesom sodavand, indeholder alkohol­fri vin, øl og cider sukker og kulhydrater, som kan fører til, at ens blodsukker stiger og kan bidrage til et for højt kalorieindtag.

    Sundhedsstyrelsen om alkohol

    Sundhedsstyrelsens anbefalinger for indtagelse af alkohol gælder også for personer med diabetes.

    Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder sig under 10 genstande om ugen. Det gælder både for kvinder og mænd.

    Desuden anbefaler Sundheds­styrelsen generelt, at man maksimalt indtager 4 genstande på én gang. Det vil sige ikke mere end 4 genstande på én aften.

    Find Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring alkohol

    Sidst opdateret: 26. september 2023