Skip to main content

Ramadan og diabetes

Medicin og mad skal tilpasses, når man har diabetes og faster, f.eks. i forbindelse med ramadan. Ellers kan det give problemer.

Indhold

  Det er et personligt valg, om man vil faste under , men for nogle personer med diabetes kan faste gå ud over deres helbred. Den enkeltes diabetesbehandler kan vejlede om, hvorvidt det er sikkert for vedkommende at faste.

  Har man diabetes og planlægger at faste under ramadan, er det meget vigtigt, at man taler med sin diabetesbehandler i god tid. Mad og medicin skal nemlig tilpasses i den periode. På den måde kan man få en bedre diabetesregulering.

  Hånd med bedekrans mellem fingrene

  Må man måle sit blodsukker under ramadan, mens man faster?

  Ja. International Diabetes Federation (IDF) og Diabetes and Ramadan (DAR) International Alliance er i deres retningslinjer enige om, at det ikke vil ødelægge ramadan-fasten at måle blodsukker.

  Faktisk er det vigtigt, at man måler sit blodsukker regelmæssigt, mens man faster. Man aftaler med sin behandler, hvor ofte man skal måle blodsukker.

  Skal man fortsætte med at tage sin medicin under ramadan, når man faster?

  Ja. Det er meget vigtigt, at man fortsætter med at tage sin medicin under ramadan. Man skal tale med sin læge om diabetesbehandlingen inden ramadan, da man ved nogle former for behandling har øget risiko for at få lavt blodsukker, når man faster. Der kan være brug for at ændre i dosering og tidspunkterne, for hvornår man skal tage medicin.

  Hvis man ikke tager sin medicin, dvs. hvis man holder pause med medicin under ramadan, er der stor fare for, at blodsukkeret stiger for meget.

  Videnskaben bag

  Internationale retningslinjer
  International Diabetes Federation (IDF) og Diabetes and Ramadan (DAR) International Alliance er gået sammen om at lave retnings­linjer om diabetes og ramadan for sundheds­professionelle. Retningslinjerne giver relevant baggrunds­information og praktiske anbefalinger til, hvordan personer med diabetes kan faste under ramadan med mindst mulig risiko for komplika­tioner.

  Læs Diabetes and Ramadan: Practical Guidelines 2021 (engelsk)

  Forskningsoversigt om risikoen ved at faste under ramadanen, hvis man har type 2-diabetes
  Gennemgang af eksisterende forskning, som viser, at der er en smule øget risiko for at få akutte komplikationer, hvis man har type 2-diabetes og faster under ramadanen. Risikoen vurderes dog at være så lav, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at faste under ramadanen, hvis man har type 2-diabetes.

  Læs forskningsoversigten Acute diabetic complication risks of Ramadan fasting in type 2 diabetics (engelsk)

  Sidst opdateret: 17. februar 2021