Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Årsager og arvelighed

Der findes ikke én årsag til, at man får type 2-diabetes. Både livsstil og arvelige faktorer har betydning for om og hvornår, man udvikler type 2-diabetes.

Indhold

    Billede af tre generationer på en lille bro i naturen

    Årsagen til, at nogle mennesker udvikler type 2-diabetes, skyldes et samspil af flere faktorer. Nogle faktorer knytter sig til ens gener og det miljø, man er vokset op i, mens andre har at gøre med, hvordan man lever.

    Man kan altså ikke pege på én grund til, at man udvikler type 2-diabetes.

    De væsentligste risiko­faktorer for at få type 2-diabetes kan inddeles i to kategorier:

    • Faktorer man ikke kan påvirke eller ændre på, f.eks. ens køn, alder, etniske oprindelse, gener, og om man har andre sygdomme
    • Faktorer man kan påvirke eller ændre på, f.eks. ens vægt, fysiske aktivitets­niveau, og man ryger.

    Alle faktorerne indgår i et kompliceret samspil med hinanden. Det betyder, at selvom man ikke kan ændre på sin alder eller sine gener, kan man ved at have sunde vaner og livs­stil alligevel nedsætte sin risiko for at udvikle type 2-diabetes.

    Læs mere om de enkelte risikofaktorer for type 2-diabetes:

    Udviklingen kan udskydes med en sund livsstil

    De fleste følge­sygdomme til diabetes opstår, når man har haft diabetes i mange år. Derfor har det stor betydning, hvis man kan udsætte tids­punktet for, hvornår man udvikler type 2-diabetes.

    Ved at vælge en sund livsstil med regelmæssig motion og en normal vægt kan man udskyde udviklingen af type 2-diabetes.

    Man kan:

    • Spise og drikke sundt og ikke for meget
    • Undgå overvægt og især fedt omkring maven
    • Prøve at tabe sig og få hjælp til at få lagt en plan for et vægttab, hvis man er overvægtig
    • Dyrke regelmæssig motion
    • Stoppe med at ryge, hvis man ryger.

    Med regelmæssig motion og rygestop øges insulin­følsomheden i musklerne. Det betyder, at cellerne bliver bedre til at optage sukker og bruge kroppens eget insulin. På den måde sænkes blod­sukkeret.

    Sidst opdateret: 21. juli 2021