Gå til hovedindhold

Basal- og bolusinsulin

For nogle med type 2-diabetes kan det på et tidspunkt være nødvendigt at behandle med insulin efter principperne om basal- og bolusinsulin.

Indhold

  Hos personer med type 2-diabetes producerer bugspyt­kirtlen stadig insulin. Men kroppens celler er ikke stand til at udnytte insulinen godt nok. Derfor stiger blod­sukkeret.

  Derfor kan personer med type 2-diabetes på et tidspunkt få behov for at tage insulin, når andre typer blodsukker­sænkende medicin ikke er til­strækkeligt til at reducere blod­sukkeret.

  Læs mere om insulin

  Insulin­behandlingen kan foregå på forskellige måder. Hvilken, der er den mest relevante, er en lægelig vurdering.

  For nogle vil være relevant at at behandle med basal­insulin 1-2 gange i døgnet. For andre vil det på et tidspunkt blive nødvendigt at behandle efter basal- og bolus­insulin­princippet, som er det princip, man bruger ved behandling af type 1-diabetes.

  Du kan læse mere om basal- og bolus­insulin nedenfor:

  Basalinsulin

  Basalinsulin er den insulin, kroppen har brug for, når man ikke spiser. Den skal sikre, at man har et normalt insulinniveau mellem måltiderne og om natten.

  Basalinsulin udgør normalt cirka en tredjedel af ens insulinbehov, og skal være i kroppen hele tiden.

  Mængden af basalinsulin man tager, bør normalt være konstant fra dag til dag.

  Når man behandler med insulinpen, er basalinsulinen en langsomtvirkende insulin, man skal tage 1-2 gange i døgnet afhængig af insulintypen.

  Hvor meget basalinsulin skal man tage?

  For at vurdere om man skal justere mængden af basalinsulin, skal man måle sit blodsukker fastende om morgenen, gerne mindst tre timer efter et måltid og en gang i løbet af natten. Her kan man holde øje med:

  • Holder blodsukkeret sig stabilt og inden for det målområde, som man har aftalt med sin behandler, er dosis sandsynligvis korrekt.
  • Er blodsukkeret stigende i forhold til det mål, man har aftalt med sin behandler, skal man overveje at øge sin dosis af basalinsulin.
  • Er blodsukkeret faldende i forhold til det mål, man har aftalt med sin behandler, skal man overveje at reducere sin dosis af basalinsulin.

  Det er ofte en god idé at tale med sin diabetesbehandler om ændringer i doseringen af basalinsulin.

  Bolusinsulin

  Bolusinsulin er den insulin, man tager i forbindelse med et måltid.

  Bolusinsulin er hurtigtvirkende insulin, og er et supplement til basalinsulinen. Den hurtigtvirkende insulin bruges både i insulinpenne og insulinpumper.

  Bolusinsulin deles op i måltidsinsulin og korrektionsinsulin:

  • Måltidsinsulin: Den insulin, kroppen har brug for, når man spiser.
  • Korrektionsinsulin: Den insulin, kroppen har brug for, når man vil sænke et højt blodsukker.
  Sidst opdateret: 15. marts 2022