Gå til hovedindhold

Rygning og risiko for type 2-diabetes

Rygning øger risikoen for at få type 2-diabetes, og risikoen stiger med tobaksforbruget. Et rygestop mindsker gradvist risikoen.

Indhold

    Billede af en person, der ryger en cigaret.

    Jo mere man ryger, jo større er risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

    Rygning øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

    Det skyldes blandt andet, at insulin­følsomheden falder, når man ryger. Med andre ord reagerer kroppens celler langsommere på hormonet insulin, så sukkeret fra blodet optages dårligere.

    At ryge øger risikoen for at få type 2-diabetes med cirka 35 procent.

    Vil man mindske sin risiko for at udvikle type 2-diabetes, er anbefalingen at stoppe med at ryge. På samme måde frarådes ikke-rygere at begynde med at ryge overhovedet.

    Læs mere om årsager, arvelighed og type 2-diabetes

    Rygning og nikotin

    Når det handler om rygning, er det formentligt nikotin, som spiller en central rolle i udviklingen af . Flere hormoner påvirkes af nikotin, herunder insulin og glukagon. Og nikotin kan øge insulinresistens gennem processer i fedtvæv, lever, bugspytkirtel og muskler. 

    Risikoen for at udvikle type 2-diabetes stiger med et øget tobaksforbrug.

    Jo flere cigaretter, man ryger, jo større er risikoen for at få type 2-diabetes, men selv få cigaretter øger risikoen, og øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes med cirka 20 procent.

    Læs mere om forskningen bag

    Risiko for graviditetsdiabetes

    Rygning øger også risikoen for graviditetsdiabetes, som senere i livet for nogle personer kan føre til udvikling af type 2-diabetes.

    Er man gravid eller ønsker at blive det, anbefaler Sundhedsstyrelsen generelt, at man helt undgår rygning eller andre nikotinprodukter på grund af de sundhedsskadelige stoffer for både mor og barn.

    I forhold til udvikling af graviditetsdiabetes udgør rygning en særskilt risiko.

    Risikoen er mere end dobbelt så stor hos kvinder, der røg før graviditeten, sammenlignet med kvinder, som ikke røg før graviditeten.

    Læs mere om graviditetsdiabetes

    Positiv effekt af rygestop

    De underliggende mekanismer for, hvilke personer, der er mere tilbøjelige til at udvikle type 2-diabetes, er komplekse.

    Flere forskellige faktorer kan øge risikoen for at udvikle type 2-diabetes, heriblandt alder, gener, andre sygdomme og livsstil. Hvor man i sagens natur ikke kan ændre på sin arv, alder og familiehistorik, kan man handle, når det gælder livsstil. Rygning hører til i den kategori. 

    Her taler effekten af et rygestop sit tydelige sprog. 

    Rygestop øger insulinfølsomheden og nedsætter gradvist risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

    Risiko halveret efter fem år

    Forskere har vist, at et rygestop med årene mindsker risikoen for type 2-diabetes. Efter fem år er risikoen cirka halveret, og efter 10 år er den reduceret til en femtedel.

    I de første par år efter rygestoppet er der muligvis en stigning i risikoen for at udvikle type 2-diabetes, formentligt hvis der er vægtøgning involveret. Af samme årsag er det vigtigt også at holde øje med vægten ved et rygestop. Men generelt falder risikoen for at udvikle type 2-diabetes over tid med et rygestop.  

    Hvis man ønsker at holde op med at ryge, er der flere muligheder for at få professionel hjælp. Man kan blandt andet få gratis rådgivning eller deltage i et rygestopkursus.

    Læs mere om rygestop

    Forskning om emnet

    Rygning øger risiko for type 2-diabetes

    En forsknings­oversigt fra 2015 om sammen­hængen mellem rygning og udviklingen af type 2-diabetes viser, at rygning øger risikoen for type 2-diabetes.

    Forskerne fandt, at jo flere cigaretter man ryger, des større er risikoen for at få type 2-diabetes. Selv få cigaretter øger risikoen.

    Passiv rygning øger også risikoen

    Forskernes analyser viste desuden, at passiv rygning øger risikoen for at få type 2-diabetes. Personer, som var udsat for passiv rygning, havde en øget risiko sammenlignet med personer, der ikke røg og ikke havde været udsat for passiv rygning.

    Rygestop nytter

    Forskerne undersøgte også betydningen af at stoppe med at ryge.

    De fandt, at risikoen for at udvikle type 2-diabetes faldt med tiden efter rygestop. Sammen­lignet med personer, der aldrig havde røget, havde personer, der nyligt var stoppet (for mindre end fem år siden), en 54 procent højere risiko for at få type 2-diabetes.

    For personer, der stoppede for mellem fem og 10 år siden, var risikoen 18 procent højere, og for folk, som ikke havde røget i 10 år eller mere, var risikoen for at udvikle type 2-diabetes kun 11 procent højere.

    Forskernes konklusioner stemmer overens med andre studier, som viser, at rygning øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes, og at der er store gevinster ved et ryge­stop.

    Om studiet

    Forskerne bag oversigtsartiklen har sammenholdt resultaterne af 88 studier med i alt 5.898.795 personer, heraf 295.446 personer med type 2-diabetes. De inkluderede studier er udgivet i perioden op til 2015.

    Risikoen for at udvikle type 2-diabetes blev sammenlignet hos rygere, personer, der var stoppet med at ryge, personer, der aldrig havde røget samt personer udsat for passiv rygning.

    Find forskningsoversigten

    Find selv flere viden­skabe­lige oversigts­artikler om rygning og type 2-diabetes.

    Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

    Søg i NemPubMed

    Sidst opdateret: 16. marts 2024