Gå til hovedindhold

Seksualitet og kvinder med type 2-diabetes

Kvinder med diabetes oplever seksuelle problemer oftere end kvinder uden diabetes. Heldigvis kan mange seksuelle problemer afhjælpes.

Indhold

  Alle kan opleve at have seksuelle udfordringer, men diabetes øger risikoen. Det er derfor ikke ualmindeligt for kvinder med diabetes at opleve, at diabetes påvirker deres seksualitet og sexliv fysisk eller mentalt.

  Undersøgelser har vist, at kvinder med diabetes oplever udfordringer i deres sexliv 2,5 gange hyppigere end kvinder, der ikke har diabetes.

  Psykosociale forhold er oftere årsag til seksuelle problemer hos kvinder med diabetes, end de er hos mænd med diabetes.

  Kvinder med diabetes har en øget risiko for at udvikle depression og diabetes distress. Begge tilstande er nogle af de mest veldokumenterede årsager til, at kvinder med diabetes oplever seksuelle udfordringer.

  Nogle af de mest almindelige problemer, som kvinder med diabetes oplever, er beskrevet herunder.

  Seksuelle udfordringer hos kvinder med diabetes

  Der findes ikke nogen endegyldig definition af seksuel lyst, og det kan derfor være svært at skelne skarpt imellem, hvad der er 'normal' og 'unormal' lyst. Det er ofte meget individuelt.

  Motivation og lyst til sex forandrer sig typisk livet igennem og fra situation til situation. Man taler dels om 'spontan lyst', der opstår uden forudgående seksuel stimulation, som når man er nyforelsket. Dels 'receptiv lyst', som er den lystfornemmelse, der opstår efter en eller anden form for seksuel stimulation. 

  Alle kan opleve at have nedsat eller manglende lyst til sex. Kvinder med diabetes oplever det dog oftere end kvinder uden diabetes.

  Specielt kvinder med type 2-diabetes kan opleve, at deres lyst bliver nedsat, men også kvinder med type 1-diabetes kan opleve problemet.

  Årsager

  Årsagerne til nedsat lyst kan være både biologiske, psykologiske, sociale og kulturelle forhold.

  Det er endnu uklart, hvorfor kvinder med diabetes oftere mister lysten til sex end kvinder, der ikke har diabetes.

  Diabetes distress og depression, som er hyppigere hos kvinder med diabetes, kan dog være en af forklaringerne på nedsat eller manglende lyst.

  Læs mere om diabetes distress og depression

  Hormonelle forandringer omkring overgangsalderen kan hos nogle kvinder også give anledning til manglende lyst og tørre slimhinder.

  Læs mere overgangsalderen ved type 1-diabetes og type 2-diabetes

  Behandling

  Behandling af nedsat eller manglende lyst afhænger af, hvad der er den eller de bagvedliggende årsager til problemet.

  Det er derfor vigtigt, at man får en snak med sin behandler, så man sammen kan få talt sig ind på, hvad der kan være de udløsende årsager.

  Det er ikke altid, at diabetesbehandleren kan afhjælpe problemet, men man vil ofte kunne blive henvist, så man kan få hjælp andre steder.

  I de fleste tilfælde vil der være hjælp at hente til igen at få et nydelsesfuldt sexliv.

  Læs mere om nedsat seksuel lyst hos kvinder i Patienthåndbogen

  Tørre slimhinder i skede og urinrør er en hyppig årsag til problemer med sexlivet for kvinder generelt og for kvinder med diabetes.

  Årsager

  Tørre slimhinder i skede og urinrør kan skyldes mange forskellige faktorer.

  Højt blodsukker, hormonelle forandringer (f.eks. på grund af overgangsalder) og mange års diabetes med påvirkning af blodkar og nerveforsyningen til kønsorganerne er nogle af forklaringerne.

  Læs mere overgangsalderen ved type 1-diabetes og type 2-diabetes

  Blandt andet kan åreforkalkning og påvirkning af nerveforsyning gøre det sværere for blodet at løbe ud i kønsorganerne og få dem til at svulme i forbindelse med seksuel ophidselse. Derved bliver væske ikke presset gennem skedevæggen, så skeden fugtes.

  Følgesygdom i nerverne kan betyde, at følesansen i f.eks. klitoris og vagina er nedsat.

  Begge dele kan føre til, at det er sværere at blive fugtig og få orgasme.

  Når slimhinderne tørrer ud, øger det risikoen for underlivs- og urinvejsinfektioner, hvilket for mange kvinder kan føre til nedsat lyst og smerter ved samleje.

  Læs mere om smerter ved samleje

  Behandling

  Hvis man oplever smerter ved samleje eller nedsat lyst, er det en god idé at tale med sin diabetesbehandler om det.

  I forbindelse med samleje kan det være en fordel at benytte silikonebaseret glidecreme. Alternativt kan de fleste kvinder med tendens til tørre slimhinder behandles med medicin (hormonbehandling). 

  Læs mere om tørre slimhinder i skeden i Patienthåndbogen

  At opleve smerter ved samleje kan forekomme hyppigere for kvinder med diabetes. 

  Seksuelle smertetilstande opdeles i fire kategorier:

  • Smerter i forbindelse med vaginalt samleje (dyspareuni).
  • Kroniske smerter eller ubehag ved berøring af de ydre kønsorganer (vulvodyni) – hyppigste smertetilstand hos yngre kvinder.
  • Reflektoriske muskelsammentrækninger ved forsøg på indføring af penis, fingre eller genstande i skeden (vaginisme).
  • Orgasmerelaterede smerter.

  Årsager

  Årsagerne til smerte ved samleje kan være flere.

  Af relevans for personer med diabetes er blandt andet tilbagevendende infektioner i underlivet og følgesygdomme i nerverne (neuropati).

  Også tørre slimhinder i skeden samt hormonelle forandringer i forbindelse med f.eks. overgangsalderen kan udløse smerter ved samleje.

  Læs mere om tørre slimhinder i skede og urinrør

  Behandling

  Behandlingen af smerter ved samleje afhænger af årsagen til problemet. Det er derfor vigtigt, at man får en snak med sin behandler, hvis man oplever at have smerter i forbindelse med sex.

  Det er ikke altid, at diabetesbehandleren kan afhjælpe problemet, men man vil ofte kunne blive henvist, så man kan få hjælp andre steder.

  I de fleste tilfælde vil der være hjælp at hente til igen at få et nydelsesfuldt sexliv.

  Læs mere om smerter ved samleje hos kvinder i Patienthåndbogen

  Alle kan opleve problemer med at få orgasme. Kvinder med diabetes er dog i større risiko for at opleve det.

  Det er svært at sætte tal på, hvor mange der oplever manglende orgasme, og om det skyldes en bestemt situation, eller det er et mere generelt problem.

  Årsag

  Der kan være mange forklaringer på, hvorfor man har problemer med at få orgasme.

  For kvinder med diabetes kan følgesygdomme i nerverne og blodkar være en del af forklaringen.

  Blandt andet kan åreforkalkning gøre det sværere for blodet at løbe ud i kønsorganerne i forbindelse med seksuel ophidselse. Følgesygdom i nerverne kan betyde, at følesansen i f.eks. klitoris og vagina er nedsat.

  Begge dele kan føre til, at det er sværere at blive fugtig og få orgasme.

  Behandling

  Hvis man oplever, at det er et problem, at man ikke kan få orgasme, er det en god idé, at man får en snak med sin behandler om det. Sammen kan man afdække, om der er ting, man kan gøre for at øge chancerne for orgasme.

  Kvinder med orgasmeproblemer på grund af følgesygdom i nerverne kan have glæde af en vibrator.

  Læs mere om orgasmeproblemer hos kvinder i Patienthåndbogen

  Forskning om emnet

  Seksuel dysfunktion hos kvinder med diabetes

  Kvinder med diabetes oplever oftere problemer med seksuel dysfunktion end kvinder uden diabetes. 

  Det konkluderede forskerne bag en systematisk gennemgang af 26 studier, som alle har undersøgt forekomsten af seksuelle problem hos kvinder med diabetes.

  Studiet, som er fra 2013, er baseret på data fra cirka 6.000 kvinder, hvoraf halvdelen har diabetes.

  For at vurdere, om der er tale om seksuelle problemer, har forskerne blandt andet brugt indekset Female Sexual Function Index (FSFI), som på baggrund af spørgeskemaer afdækker flere aspekter af det seksuelle liv.

  Dobbelt så høj risiko for kvinder med diabetes

  Seksuel dysfunktion dækker over mange forskellige tilstande, og det kan derfor være svært at sige noget entydigt om forekomsten af seksuel dysfunktion.

  Forskerne konkluderer dog på baggrund af de mange studier, at noget tyder på, at risikoen for seksuel dysfunktion er omkring dobbelt så høj for kvinder med diabetes i forhold til kvinder uden diabetes. 

  Gennemgangen viser også, at det især er før overgangsalderen, at kvinder med diabetes har en større risiko for at opleve seksuel dysfunktion end kvinder uden diabetes.

  Behov for mere forskning

  Forskerne fremhæver, at der stadig er meget, man ikke ved om seksuel dysfunktion hos kvinder generelt og i for kvinder med diabetes. Der er derfor behov for mere forskning i problematikken.

  Find forskningsoversigten

  Find selv flere viden­skabe­lige oversigts­artikler om seksuel dysfunktion og diabetes.

  Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

  Søg i NemPubMed

  Sidst opdateret: 27. april 2023