Gå til hovedindhold

Medicin mod for højt kolesterol

Et højt kolesteroltal øger risikoen for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme og kræver som regel medicinsk behandling.

Indhold

    Personer med diabetes er i særlig risiko for at få et for højt niveau af kolesterol i blodet. De fleste vil på et tidspunkt få brug for at tage kolesterol­sænkende medicin.

    Kolesterol­sænkende medicin kan sænke mængden af skadeligt kolesterol i blodet. På den måde mindskes risikoen for at udvikle åre­forkalkning og blod­propper.

    Den medicinske behandling vil altid være et supplement til en sund livsstil.

    Medicinsk behandling

    Forskellige typer medicin kan sænke mængden af kolesterol og triglycerider i blodet. De kaldes samlet for kolesterol­sænkende medicin.

    Det er op til ens behandler at beslutte, hvilken type eller typer kolesterol­sænkende medicin, der er mest relevant at behandle med.

    Behandlingen med kolesterol­sænkende medicin er som regel livslang.

    Den maksimale effekt opnår man først efter 4-6 uger. Dog er der tilfælde, hvor man ikke bør tage medicin. Det gælder f.eks., hvis man er gravid, ammer eller har en lever­sygdom.

    Bivirkninger

    Hvis man får slemme muskelsmerter eller føler muskelsvaghed under behandlingen, skal man kontakte sin læge og eventuelt holde pause med medicinen.

    I sjældne tilfælde kan kolesterol­sænkende medicin påvirkes af andre former for medicin – og omvendt. Derfor er det vigtigt at gøre opmærksom på, at man får kolesterol­sænkende medicin, hvis man skal i behandling med anden medicin.

    Typer kolesterolsænkende medicin

    Statiner er den mest brugte type kolesterol­sænkende medicin til personer med diabetes.

    Statiner virker ved at hæmme leverens dannelse af kolesterol. De kan hjælpe til at sænke total-kolesterol og LDL-kolesterol med op til 50 procent. Hos nogle kan statiner endda øge HDL-kolesterol og sænke triglycerid.

    Det er vigtigt ikke at tage statiner, når man er gravid, har lever­sygdom eller vedvarende påvirkning af leveren eller sammen med nogle typer antibiotika. 

    Statiner og blodsukkeret

    Statiner kan påvirke blodsukkeret, men i så lav en grad, at man ikke vil mærke det eller skal tage højde for det i sin behandling.

    Anion­byttere øger udskillelsen af kolesterol i tarmen ved at opsuge galde­syre fra leveren, som indeholder meget kolesterol.

    Herefter bruger kroppen det kolesterol, som er i blodet, til at lave ny galde­syre.

    Anionbyttere og blodsukkeret

    Anion­byttere påvirker ikke blodsukkeret.

    PCSK9-hæmmere sænker mængden af LDL i blodet ved at inaktivere et protein i leveren, som hedder PCSK9.

    PCSK9-proteinet binder sig normalt til LDL-receptorer i blodet. På den måde forhindrer den LDL-receptoren i at fjerne LDL-kolesterol fra blod­banen.

    Ved at hæmme PCSK9 med medicin kan LDL-receptorerne fjerne mere LDL-kolesterol fra blodet.

    PCSK9-hæmmere og blodsukkeret

    PCSK9-hæmmere påvirker ikke blodsukkeret.

    Fibrater hæmmer kroppens egen produktion af triglycerid og kolesterol. På den måde hjælper de til at sænke mængden af total-kolesterol og især mængden af triglycerider i blodet.

    Mængden af HDL-kolesterol øges.

    Fibrater og blodsukkeret

    Fibrater påvirker ikke blodsukkeret.

    Nicotin­syre og analoger hæmmer kroppens egen produktion af kolesterol og triglycerid. På den måde hjælper de til at sænke mængden af total-kolesterol, HDL-kolesterol og triglycerider i blodet.

    Nicotinsyre og blodsukkeret

    Nicotinsyre og analoger påvirker ikke blodsukkeret.

    Kolesterol­absorptions­hæmmere sænker mængden af kolesterol i blodet ved at hæmme optagelsen af kolesterol fra tynd­tarmen. Total-kolesterol og LDL-kolesterol sænkes, og HDL-kolesterol øges.

    De bruges ofte sammen med et statin-præparat, hvis statin alene ikke har tilstrækkelig effekt.

    Kolesterol­absorptions­hæmmere og blodsukkeret

    Kolesterol­absorptions­hæmmere påvirker ikke blodsukkeret.

    Huskeregel

    • Det herlige eller hyggelige kolesterol = HDL-kolesterol
    • Det lede kolesterol = LDL-kolesterol.

    Når man tager forskellige typer medicin

    Mange med diabetes vil opleve, at de skal tage flere forskellige typer medicin samtidig. Ens behandler vil vejlede en i, hvordan man skal tage medicinen. 

    Er man i tvivl, om det er sikkert at tage forskellige typer medicin samtidig, er det vigtigt at tale med sin behandler om det. 

    Database over medicinkombination 

    Desuden kan der være hjælp at hente ved at bruge Lægemiddelstyrelsens database for medicinkombinationer, hvor man kan slå forskellige typer af medicin, naturlægemidler og vitaminer op.

    Find Lægemiddelstyrelsens database over medicinkombination

    Sidst opdateret: 22. maj 2023