Gå til hovedindhold

Andre typer diabetes

Udover type 1- og type 2-diabetes kan man udvikle andre typer diabetes, som ikke er helt så hyppige. Det er bl.a. LADA (type 1½-diabetes) og MODY.

Indhold

  Type 1- og type 2-diabetes er de mest almindelige former for diabetes.

  Der findes dog en række andre diabetes­typer, som ikke er helt så hyppige.

  Nogle typer diabetes skyldes sygdomme i f.eks. bugspyt­kirtlen og visse arvelige sygdomme, mens andre kan opstå som en bivirkning til medicinsk behandling af andre sygdomme uden relation til diabetes.

  I denne sektion kan du læse mere om andre typer diabetes.

  Læs mere om:

  LADA (type 1½-diabetes)

  LADA (type 1½-diabetes) er en autoimmun sygdom. LADA kan være svær at adskille fra type 2-diabetes, og mange diagnosticeres derfor først med type 2-diabetes.

  MODY

  MODY er en sjælden form for diabetes, som skyldes ændringer i ét gen. MODY er en engelsk forkortelse for 'Maturity-Onset Diabetes of the Young'.

  Neonatal diabetes

  Neonatal diabetes (NDM) er en meget sjælden form for diabetes, som rammer børn under seks måneder. Sygdommen skyldes mutationer i ét gen.

  Sekundær diabetes

  Sekundær diabetes er en type diabetes, der opstår som følge af sygdom i bugspytkirtlen. Sekundær diabetes kaldes også for type 3c-diabetes.

  Medicininduceret diabetes

  Medicininduceret diabetes opstår som bivirkning til medicinsk behandling af andre sygdomme. Især binyrebarkhormon kan give medicininduceret diabetes.