Gå til hovedindhold

Andre sygdomme, der kan påvirke diabetes

Andre kroniske sygdomme kan påvirke diabetes. Derfor er det vigtigt at vide, hvilken påvirkning sygdommene har, så man kan tage nogle forholdsregler.

Indhold

  Når man har diabetes, er det vigtigt at være opmærksom på, at en række forskellige sygdomme kan påvirke blodsukkeret. Det betyder, at de kan have konsekvenser for diabetes.

  Fælles for alle sygdommene er, at man skal gøre sin behandler opmærksom på, hvis man oplever en nyopstået tendens til lavt eller højt blod­sukker. Det bør nemlig undersøges, om tendensen kan skyldes en anden sygdom.

  Sygdomme som påvirker blodsukkeret:

  • Ubehandlet Morbus Addison kan give tendens til lavt blod­sukker (hypoglykæmi).
  • Ubehandlet for lavt stofskifte kan give tendens til lavt blod­sukker (hypoglykæmi).
  • Ubehandlet for højt stofskifte kan give tendens til for højt blod­sukker (hyperglykæmi).
  • Uopdaget sygdom (f.eks. kræft, hjerte­sygdom, gigtlidelse, infektion, psykisk sygdom) kan give tendens til for højt blodsukker (hyperglykæmi).
  • Behandling med binyrebark­hormon (oftest Prednisolon) ved anden sygdom (f.eks. gigt, KOL) kan give tendens til for højt blod­sukker (hyperglykæmi).

  Ved nystartet behandling med binyrebark­hormon skal man altid gøre sin diabetes­behandler opmærksom på, at man er i behandling med binyrebark­hormon. Det kan nemlig betyde, at man måske skal have en større dosis af den medicin, man får mod diabetes (antidiabetika).

  Læs mere om sammenhængen mellem binyrebarkhormon/steroider og diabetes

  Når man tager forskellige typer medicin

  Mange med diabetes vil opleve, at de skal tage flere forskellige typer medicin samtidig. Ens behandler vil vejlede en i, hvordan man skal tage medicinen. 

  Er man i tvivl, om det er sikkert at tage forskellige typer medicin samtidig, er det vigtigt at tale med sin behandler om det. 

  Interaktionsdatabase

  Desuden kan der være hjælp at hente ved at bruge Lægemiddelstyrelsens database for interaktioner imellem forskellige typer medicin, naturlægemidler og vitaminer.

  Find Lægemiddelstyrelsens interaktionsdatabase

  Sidst opdateret: 13. maj 2024