Gå til hovedindhold

Ferie og diabetes

Man kan rejse og holde ferie, hvor man vil, og som man ønsker det, når man har diabetes. Det kræver blot planlægning, så man undgår kedelige hændelser.

Indhold

  Der er især tre vigtige forhold, man skal forberede sig på:

  1. Rejseforsikring og rejsebevis
  2. Opbevaring af ens medicin/insulin på rejsen
  3. Hvordan sikrer man medicin/insulin nok til hele rejsen?
  Ferie og diabetes

  Ting at huske i forbindelse med ferie

  Undersøg om forsikring og det gule sundheds­kort dækker uheld eller sygdom undervejs på rejsen. Man skal eventuelt supplere med det blå EU-sygesikrings­kort eller tegne anden form for rejse­forsikring.

  Læse mere om dækningen af det gule sygesikrings­bevis på SOS International og på Danske Regioners hjemmeside.

  Ens behandler kan udlevere eller sende et rejse­bevis til ens e-boks. Med et rejsebevis kan man uden problemer medbringe insulin, nåle, finger­prikker og blodsukker­apparat i hånd­bagagen.

  Hos ens leverandør af diabetes­artikler eller på apoteket kan man købe en køletaske til opbevaring af insulin under rejsen.

  Rejse mod vest: Rejsedagen bliver længere, og behovet for medicin stiger.

  • Man kan vælge at tage en større dosis basal­insulin (langtids­virkende) inden afrejse svarende til den tid, man rejser ekstra. Det vil sige, at den øgede dosis skal svare til det tidsrum, som dagens forlænges med. Så hvis man rejser seks timer ekstra, skal man øge dosis til: 24 timer plus 6 timer = 30 timer. 30 timer divideret med 24 timer og ganget med 100 = 125 procent (24+6=30/24x100=125%).
  • Man kan også vælge at tage en lille dosis hurtigt­virkende insulin hver fjerde time, hvis ikke man vælger at tage den større dosis basal­insulin. Det kan være en god idé at tale med ens diabetesbehandler før afrejse.

  Til måltiderne skal man tage den sædvanlige dosis insulin, og når man er kommet frem til sin destination, skal man følge døgnrytmen, hvor man er.

  Rejse mod øst: Dagen bliver kortere.

  • Man kan vælge at reducere dosis af basalinsulin (langtidsvirkende) svarende til det tidsrum, som dagen forkortes med. Det vil sige, at den reducerede dosis skal svare til det tidsrum, som dagens forkortes med. Så hvis man rejser seks timer kortere, skal man reducere dosis til: 24 timer minus 6 timer = 18 timer. 18 timer divideret med 24 timer og ganget med 100 = 75 procent (24-6=18/24x100=75%).
  • Man kan også vælge at tage en lille dosis hurtigt­virkende insulin hver fjerde time, hvis ikke man vælger at tage den reducerede dosis basalinsulin. Det kan være en god idé at tale med ens diabetesbehandler før afrejse.

  Til måltiderne skal man tage den sædvanlige dosis insulin, og når man er kommet frem til sin destination, skal man følge døgn­rytmen, hvor man er.

  Hvis man er i tvivl, så er det en god idé at drøfte situationen med sin behandler.

  Læs mere om dosering af insulin 

  Inden afrejse er det vigtigt at diskutere ændringer i behandlingsplanen på forhånd med en diabetesbehandler. Husk at medbringe oplysninger om flyrejsen, herunder afgangstid, længden på flyvningen og den lokale ankomsttid.

  Rejse mod vest: For tabletbehandling kan det lejlighedsvist være nødvendigt at tage ekstra tabletter til at dække en længere dag.

  Rejse mod øst: For tabletbehandling kan det lejlighedsvist kan det være nødvendigt at undlade en enkelt dosis ved en meget kort dag.

  Ved insulinbehandling og type 2-diabetes er der forskellige måder at angribe behandlingen på. Derfor skal man tale med sin behandler, hvis man tager insulin og skal rejse over tidszoner.

  Læs mere om dosering af insulin og type 2-diabetes 

  Man kan med fordel kontakte det firma, der producerer ens insulin, for at få oplysning om, hvor man kan købe insulin i udlandet, samt hvor man kan søge akut læge­hjælp.

  Hvis den insulin, man bruger, ikke kan købes i det land, man rejser i, må man medbringe insulin nok hjemmefra til hele rejsen. Husk også at medbringe ekstra insulin i tilfælde af øget insulin­behov, defekt eller bortkommet pen.

  Insulin­beholdningen kan med fordel fordeles i forskellige stykker hånd­bagage, og hos eventuelt rejse­kammerat, så man i tilfælde af tyveri af ens bagage ikke mister hele sin beholdning.

  Opbevar øvrige medicin sikkert på rejsen, og husk at medbringe nok.

  Mål blod­sukkeret oftere, og justér insulin­dosis efter behov.

  Ens insulin­behov falder, hvis man på sin ferie er meget mere aktiv end i hverdagen. Muligvis skal man tage mindre insulin, end man plejer, både til måltiderne og til natten.

  Husk at badning/svømning og sex også er aktiviteter, der sænker insulin­behovet.

  Hvis man får lavt blod­sukker, selvom man har justeret insulin­dosis ned, er det en god idé at øge sit indtag af langsomme kulhydrater, f.eks. en grovbolle, en rugbrøds­mad eller frisk frugt flere gange i løbet af dagen.

  Læs mere om lavt blodsukker ved type 1-diabetes og type 2-diabetes

  Man skal være opmærksom på, at ens mad på turen (afhængig af rejse­målet) kan være meget anderledes end hjemme, og at det kan påvirke blod­sukkeret.

  Afhængig af rejse­målet kan maden være meget anderledes, end man er vant til. Derfor er det vigtigt at måle sit blod­sukker lidt oftere i de første dage, så man har en fornemmelse af, hvordan man reagerer.

  Alkohol sænker behovet for insulin, hvilket er værd at huske på, så man undgår lavt blod­sukker.

  Læs mere om alkohol og diabetes

  Man er meget velkommen til at drøfte sine rejse­forberedelser med sin behandler, og på Diabetes­foreningens hjemmeside kan man læse om andres rejse­erfaringer.

  Sidst opdateret: 1. december 2020