Gå til hovedindhold

Ferie og diabetes

Man kan rejse og holde ferie, hvor man vil, og som man ønsker det, når man har diabetes. Det kræver blot planlægning, så man undgår kedelige hændelser.

Indhold

  Illustration af ferieaktiviteter

  Alt efter hvor man skal rejse hen, kan der være forskellige forholdsregler, når man har diabetes. Selv ved en ferie i Danmark kan vanerne være ændret. Så længe man er opmærksom, skal ferien nok blive god.

  Der er især fire vigtige forhold, man skal forberede sig på:

  1. Rejseforsikring og rejsebevis
  2. Opbevaring af ens medicin/insulin på rejsen
  3. Hvordan sikrer man medicin/insulin nok til hele rejsen?
  4. Forberede sig på ændrede spise- og drikkevaner og omgivelser (f.eks. anden dagsrytme, anderledes mad, andre temperaturforhold, ændret aktivitetsniveau)

  Ting at huske i forbindelse med ferie

  Det er vigtigt inden rejsen at undersøge om ens forsikring og det gule sundheds­kort dækker uheld eller sygdom undervejs på rejsen.

  Rejser man inden for EU, skal man supplere med det blå EU-sygesikrings­kort eller tegne anden form for rejse­forsikring, og huske at forny det blå EU-sygesikrings­kort i god tid, hvis det er tæt på udløbsdato.

  Ved rejser uden for EU er en privat rejseforsikring en god idé at tegne.

  Det kan desuden være fint at kontakte sit forsikringsselskab inden afrejsen, så man er sikker på at være dækket ved et eventuelt uheld.

  Læs mere om dækningen af det blå EU-sygesikrings­kort på Sundhed.dk og generelt om rejseforsikringer hos Udenrigsministeriet

  Rejseforsikring ved skift i medicin eller insulin

  Hos nogle forsikringsselskaber kan der være krav om, at man inden for de sidste to måneder før afrejse ikke har skiftet medicin eller insulin, ikke har været indlagt og generelt har en velreguleret diabetes.

  Det er altid en god idé at spørge hos sit forsikringsselskab, hvis man er i tvivl, om man er dækket. Det er også en god idé at få svaret på skrift.

  Læs mere om rejseforsikring, når man har diabetes hos Diabetesforeningen

  Ens behandler kan udlevere eller sende et rejse­bevis til ens e-Boks. Med et rejsebevis kan man uden problemer medbringe medicin, nåle, finger­prikker og blodsukker­apparat i hånd­bagagen.

  Rejsebeviset er også nyttigt, hvis man skulle få behov for lægehjælp og kan være en hjælp i sikkerhedskontrollen i lufthavnen.

  Det er desuden en god idé, inden afrejse, at sikre sig, at man har sit behandlingssteds akutnummer, i tilfælde af at man får brug for hurtigt at komme i kontakt med sine behandlere under rejsen.

  Det er en god idé at opbevare sin insulin i en køletaske. På apoteket eller hos ens leverandør af diabetes­medicin kan man som regel købe velegnede køletasker.

  Generelt bør medicin, blodsukkerapparater og teststrimler pakkes så det ikke udsættes for store temperaturudsving, da det kan påvirkes af temperaturer over 30 og under 0 grader.

  Man har bedre kontrol med, hvordan tasken og dermed medicinen håndteres, hvis man pakker det i håndbagagen.

  Det kan i den forbindelse være en god idé at fordele sin insulin­ eller anden medicin i forskellige stykker hånd­bagage, og hos eventuelle medrejsende. På den måde er man i mindre risiko for at miste hele sin medicinbeholdning, hvis man skulle være så uheldig at miste sin bagage.

  Ved flyrejser

  Man må gerne have flydende og andet medicin med i sin håndbagage på flyet. Man kan dog blive bedt om dokumentation, f.eks. i form af recept og originalemballage eller rejsebevis.

  Det er også tilladt at medbringe kanyler, testudstyr, og hvad man ellers behøver til sin behandling, og man kan uden problem have druesukker i lommen eller håndbagagen.

  Ved bilrejser

  Rejser man med bil, bør man undgå at opbevare teststrimler blodsukkerapparater og insulin i bilen, når man ikke kører, da ekstrem varme eller kulde kan ødelægge begge dele.

  Man kan med fordel kontakte det firma, der producerer ens insulin, for at få oplysninger om, hvor man kan købe insulin i udlandet, samt hvor man kan søge akut læge­hjælp.

  Hvis den insulin, man bruger, ikke kan købes i det land, man rejser i, må man medbringe insulin nok hjemmefra til hele rejsen. Et godt råd er altid at medbringe dobbelt sæt af al medicin og testudstyr - også til ketoner - i tilfælde af øget insulin­behov, defekt pumpe eller pen, eller at man mister noget undervejs.

  Tjek også gerne op på udløbsdatoen på teststrimler og medicin inden afrejsen.

  Det kan desuden være en god idé at fordele sin insulin­ eller anden medicin i forskellige stykker hånd­bagage, og hos eventuelle medrejsende. På den måde er man i mindre risiko for at miste hele sin medicinbeholdning, hvis man skulle være så uheldig at miste sin bagage.

  Mister man sin insulin, skal man med det samme kontakte en lokal læge, eventuelt via sin rejseforsikring.

  Opbevar øvrig medicin sikkert på rejsen, og husk at medbringe nok.

  Ved flyrejser

  Når man rejser med fly, kan det i nogle tilfælde være en god idé, at oplyse kabinepersonalet om, at man har diabetes. Hvis relevant kan man gøre opmærksom på det allerede når rejsen bestilles, så der kan tages hensyn f.eks. i forbindelse med servering af mad.

  Ved bilrejser

  Skal man i forbindelse med længere rejser med bil sidde bag rettet, så er det vigtig at holde pauser, spise og måle sit blodsukker med jævne mellemrum.

  Hvis man rejser langt væk, bevæger man sig muligvis gennem flere tidszoner. Det betyder, at der bliver lavet om på rejsedøgnet, som bliver enten længere eller kortere, mens man rejser. Det har betydning for doseringen af ens insulin.

  Inden afrejse er det en god idé at diskutere ændringer i behandlingsplanen med sin diabetesbehandler. Husk at medbringe oplysninger om flyrejsen, herunder afgangstid, længden på flyvningen og den lokale ankomsttid.

  Rejser mod vest: Rejsedagen bliver længere, og behovet for insulin stiger.

  • Man kan vælge at tage en større dosis basal­insulin (langtids­virkende) inden afrejse svarende til den tid, man rejser ekstra. Det vil sige, at den øgede dosis skal svare til det tidsrum, som dagens forlænges med. Så hvis man rejser seks timer ekstra, skal man øge dosis til: 24 timer plus 6 timer = 30 timer. 30 timer divideret med 24 timer og ganget med 100 = 125 procent (24+6=30/24x100=125%).
  • Man kan også vælge at tage en lille dosis hurtigt­virkende insulin hver fjerde time, hvis ikke man vælger at tage den større dosis basal­insulin. 

  Til måltiderne skal man tage den sædvanlige dosis insulin, og når man er kommet frem til sin destination, skal man følge døgnrytmen, hvor man er.

  Rejser mod øst: Dagen bliver kortere, og behovet for insulin falder.

  • Man kan vælge at reducere dosis af basalinsulin (langtidsvirkende) svarende til det tidsrum, som dagen forkortes med. Så hvis man rejser seks timer kortere, skal man reducere dosis til: 24 timer minus 6 timer = 18 timer. 18 timer divideret med 24 timer og ganget med 100 = 75 procent (24-6=18/24x100=75%).
  • Man kan også vælge at tage en lille dosis hurtigt­virkende insulin hver fjerde time, hvis ikke man vælger at tage en reduceret dosis basalinsulin. 

  Til måltiderne skal man tage den sædvanlige dosis insulin, og når man er kommet frem til sin destination, skal man følge døgn­rytmen, hvor man er.

  Hvis man er i tvivl, er det en god idé at drøfte situationen med sin behandler før afrejse.

  Læs mere om dosering af insulin

  Hvis man rejser langt væk, bevæger man sig muligvis gennem flere tidszoner. Det betyder, at der bliver lavet om på rejsedøgnet, som bliver enten længere eller kortere, mens man rejser. Hvis man tager insulin, kan det have betydning for doseringen af ens insulin, ligesom det kan have betydning for ens øvrige medicinbehov.

  Inden afrejse er det en god idé at diskutere ændringer i behandlingsplanen med sin diabetesbehandler. Husk at medbringe oplysninger om flyrejsen, herunder afgangstid, længden på flyvningen og den lokale ankomsttid.

  Rejser mod vest: Døgnet bliver længere og medicinbehovet stiger.

  • Er man udelukkende i behandling med tabletter, skal man kun tage ekstra medicin, hvis dagen forlænges med mere end seks timer.
  • Er man i insulinbehandling, skal man have en lille dosis hurtigtvirkende insulin cirka hver fjerde time, medmindre man vælger at tage en lidt større dosis langsomtvirkende insulin inden afrejsen. Den øgede dosis skal svare til det tidsrum, som dagen forlænges med.

  Rejser mod øst: Døgnet bliver kortere og medicinbehovet falder.

  • Er man udelukkende i tabletbehandling for sit blodsukker, kan man eventuelt helt udelade en dosis, hvis dagen er meget kort.
  • Er man i insulinbehandling, skal man mindske dosis af langsomtvirkende insulin svarende til det tidsrum, som dagen forkortes med.

  Læs mere om dosering af insulin og type 2-diabetes 

  Ens insulin­behov falder, hvis man på sin ferie er meget mere aktiv end normalt. Det kan f.eks. være, hvis man er på ferie, hvor man går eller cykler meget, dyrker mere motion eller bare generelt er mere fysisk aktiv end normalt.

  Varme øger optagelsen af insulin og kan give lavt blodsukker. Derfor er det en god idé at måle blod­sukkeret oftere og justere insulin­dosis efter behov.

  Muligvis skal man tage mindre insulin, end man plejer, både til måltiderne og til natten.

  Husk at badning/svømning og sex også er aktiviteter, der sænker insulin­behovet.

  Hvis man får lavt blod­sukker, selvom man har justeret insulin­dosis ned, er det en god idé at øge sit indtag af langsomme kulhydrater, f.eks. en grovbolle, en rugbrøds­mad eller frisk frugt flere gange i løbet af dagen.

  Læs mere om lavt blodsukker ved type 1-diabetes og type 2-diabetes

  Man skal være opmærksom på, at ens madvaner og det man spiser under ferien, kan være meget anderledes end hjemme, og at det kan påvirke blod­sukkeret.

  Når man er ude – f.eks. på festival eller rejse - kan det være godt at medbringe det basale udstyr til at behandle mindre sår, vabler og rifter. På den måde kan man blandt andet hjælp til at forebygge fodsår.

  Man kan f.eks. medbringe apotekets lille kasse med førstehjælp eller lave sin egen, som indeholder:

  • Plastre i forskellige størrelser
  • Gazeservietter
  • Desinfektionsservietter
  • Klorhexidin 0,2 procent til desinfektion (25 ml)
  • Lille saks

  Læs mere om forebyggelse af fodsår ved:

  Afhængig af rejse­målet kan maden være meget anderledes, end man er vant til. Derfor er det vigtigt at måle sit blod­sukker lidt oftere i de første dage, så man har en fornemmelse af, hvordan man reagerer.

  Hvis man får lavt blodsukker, selvom man har justeret insulindosis ned, er det en god idé at spise mere af de langsomme kulhydrater, f.eks. groft brød eller frisk frugt flere gange i løbet af dagen.

  Alkohol sænker behovet for insulin, hvilket er værd at huske på, så man undgår lavt blod­sukker.

  Husk også at drikke nok vand, og medbring altid druesukker og glukagon, hvis man har type 1-diabetes på rejsen.

  Læs mere om alkohol og diabetes

  Hvis man er i tvivl om noget i forhold til håndteringen af diabetes, når man rejser, er det altid en god idé at tale med sin diabetesbehandler om det og drøfte sine rejse­forberedelser.

  Hos Diabetes­foreningen kan man desuden finde flere gode råd til rejsen, når man diabetes.

  Video om diabetes på rejsen

  Nedenfor er en video fra Helbredsprofilen om, hvad man skal huske, når man rejser og har diabetes.

  Diabetes med på rejsen. Varighed: 3 minutter og 48 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)

  Sidst opdateret: 3. august 2022