Ferie og diabetes
Man kan rejse og holde ferie, hvor man vil, og som man ønsker det, når man har diabetes. Det kræver blot planlægning, så man undgår kedelige hændelser.
Der er især tre vigtige forhold, man skal forberede sig på:
- Rejseforsikring og rejsebevis
- Opbevaring af ens medicin/insulin på rejsen
- Hvordan sikrer man medicin/insulin nok til hele rejsen?

Ting at huske i forbindelse med ferie
Forsikring
Undersøg om forsikring og det gule sundhedskort dækker uheld eller sygdom undervejs på rejsen. Man skal eventuelt supplere med det blå EU-sygesikringskort eller tegne anden form for rejseforsikring.
Læse mere om dækningen af det gule sygesikringsbevis på SOS International og på Danske Regioners hjemmeside.
Rejsebevis
Ens behandler kan udlevere eller sende et rejsebevis til ens e-boks. Med et rejsebevis kan man uden problemer medbringe insulin, nåle, fingerprikker og blodsukkerapparat i håndbagagen.
Opbevaring af medicin/insulin på rejsen
Hos ens leverandør af diabetesartikler eller på apoteket kan man købe en køletaske til opbevaring af insulin under rejsen.
Rejse over tidszoner med type 1-diabetes
Rejse mod vest: Rejsedagen bliver længere, og behovet for medicin stiger.
- Man kan vælge at tage en større dosis basalinsulin (langtidsvirkende) inden afrejse svarende til den tid, man rejser ekstra. Det vil sige, at den øgede dosis skal svare til det tidsrum, som dagens forlænges med. Så hvis man rejser seks timer ekstra, skal man øge dosis til: 24 timer plus 6 timer = 30 timer. 30 timer divideret med 24 timer og ganget med 100 = 125 procent (24+6=30/24x100=125%).
- Man kan også vælge at tage en lille dosis hurtigtvirkende insulin hver fjerde time, hvis ikke man vælger at tage den større dosis basalinsulin. Det kan være en god idé at tale med ens diabetesbehandler før afrejse.
Til måltiderne skal man tage den sædvanlige dosis insulin, og når man er kommet frem til sin destination, skal man følge døgnrytmen, hvor man er.
Rejse mod øst: Dagen bliver kortere.
- Man kan vælge at reducere dosis af basalinsulin (langtidsvirkende) svarende til det tidsrum, som dagen forkortes med. Det vil sige, at den reducerede dosis skal svare til det tidsrum, som dagens forkortes med. Så hvis man rejser seks timer kortere, skal man reducere dosis til: 24 timer minus 6 timer = 18 timer. 18 timer divideret med 24 timer og ganget med 100 = 75 procent (24-6=18/24x100=75%).
- Man kan også vælge at tage en lille dosis hurtigtvirkende insulin hver fjerde time, hvis ikke man vælger at tage den reducerede dosis basalinsulin. Det kan være en god idé at tale med ens diabetesbehandler før afrejse.
Til måltiderne skal man tage den sædvanlige dosis insulin, og når man er kommet frem til sin destination, skal man følge døgnrytmen, hvor man er.
Hvis man er i tvivl, så er det en god idé at drøfte situationen med sin behandler.
Læs mere om dosering af insulin
Rejse over tidszoner med type 2-diabetes
Inden afrejse er det vigtigt at diskutere ændringer i behandlingsplanen på forhånd med en diabetesbehandler. Husk at medbringe oplysninger om flyrejsen, herunder afgangstid, længden på flyvningen og den lokale ankomsttid.
Rejse mod vest: For tabletbehandling kan det lejlighedsvist være nødvendigt at tage ekstra tabletter til at dække en længere dag.
Rejse mod øst: For tabletbehandling kan det lejlighedsvist kan det være nødvendigt at undlade en enkelt dosis ved en meget kort dag.
Ved insulinbehandling og type 2-diabetes er der forskellige måder at angribe behandlingen på. Derfor skal man tale med sin behandler, hvis man tager insulin og skal rejse over tidszoner.
Læs mere om dosering af insulin og type 2-diabetes
Insulin i udlandet
Man kan med fordel kontakte det firma, der producerer ens insulin, for at få oplysning om, hvor man kan købe insulin i udlandet, samt hvor man kan søge akut lægehjælp.
Hvis den insulin, man bruger, ikke kan købes i det land, man rejser i, må man medbringe insulin nok hjemmefra til hele rejsen. Husk også at medbringe ekstra insulin i tilfælde af øget insulinbehov, defekt eller bortkommet pen.
Insulinbeholdningen kan med fordel fordeles i forskellige stykker håndbagage, og hos eventuelt rejsekammerat, så man i tilfælde af tyveri af ens bagage ikke mister hele sin beholdning.
Anden medicin
Opbevar øvrige medicin sikkert på rejsen, og husk at medbringe nok.
Aktiv ferie - f.eks. på golfferie eller vandre-/cykeltur
Mål blodsukkeret oftere, og justér insulindosis efter behov.
Ens insulinbehov falder, hvis man på sin ferie er meget mere aktiv end i hverdagen. Muligvis skal man tage mindre insulin, end man plejer, både til måltiderne og til natten.
Husk at badning/svømning og sex også er aktiviteter, der sænker insulinbehovet.
Hvis man får lavt blodsukker, selvom man har justeret insulindosis ned, er det en god idé at øge sit indtag af langsomme kulhydrater, f.eks. en grovbolle, en rugbrødsmad eller frisk frugt flere gange i løbet af dagen.
Læs mere om lavt blodsukker ved type 1-diabetes og type 2-diabetes
Man skal være opmærksom på, at ens mad på turen (afhængig af rejsemålet) kan være meget anderledes end hjemme, og at det kan påvirke blodsukkeret.
Mad og alkohol
Afhængig af rejsemålet kan maden være meget anderledes, end man er vant til. Derfor er det vigtigt at måle sit blodsukker lidt oftere i de første dage, så man har en fornemmelse af, hvordan man reagerer.
Alkohol sænker behovet for insulin, hvilket er værd at huske på, så man undgår lavt blodsukker.
Læs mere om alkohol og diabetes
Vil du vide mere?
Man er meget velkommen til at drøfte sine rejseforberedelser med sin behandler, og på Diabetesforeningens hjemmeside kan man læse om andres rejseerfaringer.
Sidst opdateret: 1. december 2020