Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Hvad er graviditetsdiabetes?

Diabetes kan opstå i graviditeten, uden man tidligere har haft diabetes. Graviditetsdiabetes diagnosticeres i 2. eller 3. trimester af graviditeten.

Indhold

  I videoen bliver det forklaret, hvad graviditetsdiabetes er, og hvordan det behandles. Varighed: 3 minutter og 20 sekunder. (Video: Videncenter for Diabetes)

  Diabetes kan opstå i graviditeten, uden man tidligere har haft diabetes. Fire-fem procent af alle gravide kvinder udvikler graviditets­diabetes. Diabetes i graviditeten opdages ofte mellem uge 24 og 28 i graviditeten.

  Ligesom hos personer med type 1- og type 2-diabetes producerer kroppen enten ikke nok insulin, eller også så virker den insulin, kroppen selv producerer, ikke godt nok.

  Insulin hjælper kroppen med at få sukker ind i cellerne, så kroppen kan få energi. Når der ikke er tilstrækkeligt med insulin, bliver sukkeret i blod­banen og får blod­sukkeret til at stige

  Gravide kvinder kan udvikle graviditets­diabetes, fordi moderkagen producerer hormoner, der kommer over i blodet og påvirker kroppens evne til at bruge insulin, eller fordi deres krop har svært ved at øge insulinproduktionen i takt med, at behovet stiger i løbet af graviditeten.

  Er kroppen udfordret i forhold til insulin, vil der ske en ophobning af sukker i blodet, der kan passere igennem moderkagen og ind til barnet.

  Derfor kan der også findes sukker i urinen, fordi sukker bliver udskilt i urinen, når det ikke bliver optaget i cellerne.

  Sukkerbelastnings­test

  Billede af en kvinde, der drikker sukkervæske i forbindelse med glukosebelastningstest.

  Ved en sukkerbelastningstest skal man møde fastende og drikke 75 gram sukker i 200-300 ml vand. Efter to timer bliver blodsukkeret målt.

  Når man er gravid, vil man ved graviditets­undersøgelser hos jordemoder og egen læge få undersøgt sin urin for sukker. Er der sukker i urinen, laver man en såkaldt sukkerbelastnings­test.

  Testen er ufarlig, og går ud på, at man skal møde fastende og drikke 75 gram sukker i 200-300 ml vand. Derefter skal man holde sig i ro og ikke ryge i to timer. Herefter bliver blodsukkeret målt. Er blodsukker­værdien over 9,0 mmol/l, har man graviditets­diabetes.

  Sukkerbelastning­stesten tilbydes også til gravide kvinder, som:

  • i tidligere graviditeter har haft graviditets­diabetes
  • tidligere har født børn på over 4500 gram
  • har diabetes i familien
  • har polycystisk ovarie­syndrom (PCOS)
  • er gravid med mere end et barn
  • har et BMI over 27,0.

  Sidst opdateret: 24. november 2021