Gå til hovedindhold

Pårørende til børn med type 1-diabetes

Det kan være et stort ansvar, når et barn har diabetes. På denne side findes en række materialer om at være pårørende til et barn med diabetes.

Indhold

  Billede af et barn med type 1-diabetes, der leger udenfor.

  Det er omvæltende for hele familien, når et barn får diabetes. Heldigvis er der meget hjælp at hente, så man kan få skabt gode rutiner.

  Når ens barn får type 1-diabetes, er det en omvæltning for hele familien. Fokus er ikke længere kun på lege­aftaler, sund mad og trivsel. Nu handler det pludselig også om insulin, kulhydrat­tælling og blod­sukker­målinger.

  Det kræver, at man sætter sig ind i mange nye ting, samtidig med at man skal håndtere barnets daglig­dag med diabetes. Det er en helt ny situation, og derfor kan det også være nødvendigt med ekstra støtte, råd og vej­led­ning.

  Find generel infor­mation om type 1-diabetes, blandt andet om blod­sukker­måling, insulin­behandling og højt og lavt blodsukker.

  Diabetes i skolen

  Hvis man er pårørende til et barn med type 1-diabetes, er det ikke ualmindeligt at bekymre sig om, hvordan det går henne i skolen.

  Det er for­skel­ligt, hvordan samarbejdet er mellem skolen og diabetes­ambulatoriet, men det vil oftest være muligt for relevante lærere og pædagoger at blive undervist i, hvordan type 1-diabetes bedst håndteres i skolen.

  På siden diabetesiskolen.dk kan ansatte på skoler, uanset tilknytning til barnet, hente information og lære mere om type 1-diabetes hos børn.

  Materialer på dansk

  Diabetesforeningen har udviklet en række sider om og til børn, unge og deres forældre, når barnet har type 1-diabetes.

  På siderne kan man finde fakta, hjælp og inspiration i forhold til forskellige livssituationer og andre børn, unge og forældre. 

  Find Diabetesforeningens side om børn med type 1-diabetes

  I Patienthåndbogen kan finde information om, hvad der sker i kroppen, når man har diabetes.

  Man kan blandt andet læse mere om symptomerne på diabetes, hvordan sugdommen behandles og udvikler sig og om mulige komplikationer til diabetes. 

  Find Patienthåndbogens side om diabetes hos børn

  Diabetes i Skolen er en hjemmesiden målrettet ansatte i skolen, men er fri tilgængelig for alle interesserede.

  På hjemmesiden kan man finde information om diabetes, og få vejledning i og gode råd til hvordan man i skoleregi bedst kan hjælpe elever med diabetes.  

  Diabetes i Skolen er udviklet af de fem Steno Diabetes Centre i Danmark i samarbejde med fagpersoner fra diabetesambulatorier samt lærere, pædagoger, øvrige skoleansatte og forældre.

  Find Diabetes i Skolen

  Steno Diabetes Center Sjælland har lavet et længere informationsmateriale (92 sider) til alle børn og unge med nydiagnosticeret type 1-diabetes.

  I materialet kan man blandt andet få information om opstartsplaner i den første tid efter diagnosen, behandlingen af type 1-diabetes, psykiske reaktioner, besøg i diabetesambulatoriet og meget mere.

  Materialet er udviklet i forbindelse med et projekt, men er frit tilgængeligt for alle interesserede.  

  Udgivelsen er også tilgængelig på engelsk, arabisk og tyrkisk

  Find informationsmaterialet om type 1-diabetes hos børn og unge

  Sten-O Starter er en app med interaktiv undervisning om mestring af et liv med diabetes – formidlet direkte til børn med nyopdaget diabetes. 

  Det digitale univers i appen Sten-O Starter er en del af Steno Diabetes Center Nordjyllands digitale projekter, og er frit tilgængeligt for alle at bruge.

  Find Sten-O Starter 

  Diapplo er en app til børn og unge med type 1-diabetes.

  I appen kan børnene blandt andet lave deres egen figur og se videoer og illustrationer for at øge deres personlige engagement i deres sygdomsforløb. 

  Diapplo er udviklet af Steno Diabetes Center Aarhus, men er frit tilgængeligt for alle.

  Find appen Diapplo

  HC And er en række apps med informationer i børnehøjde om flere forskellige sygdomme og kliniske undersøgelser. Der er også en app, som handler specifikt om type 1-diabetes.

  HC And er udviklet af Odense Universitetshospital og er målrettet børn med type 1-diabetes og frit tilgængelig for alle at bruge. 

  Find en oversigt over de forskellige HC And apps

  Podcast­serien Diabetes­familier er en serie af podcasts, hvor seks familier over 10 afsnit fortæller om livet med et barn eller en ung med type 1-diabetes.

  Serien er udviklet af Steno Diabetes Center Nordjylland, og kan frit hentes af alle interesserede.

  Find podcastserien Diabetesfamilier

  Materialer på engelsk

  Managing Diabetes at School er en side udviklet af det amerikanske Centres for Disease Control and Prevention (CDC).

  Siden henvender sig særligt til forældre til børn med type 1-diabetes og indeholder information om, hvordan man bedst håndtere i diabetes i skolen. 

  Siden er også tilgængelig på spansk.

  Find CDCs side Managing Diabetes at School 

  Children and Diabetes er en sektion på den britiske patientorganisation for diabetes Diabetes UK hjemmeside.

  På siderne  kan man blandt andet læse mere om om symptomer, reaktioner, håndtering og familieliv. 

  Find Children and Diabetes hos Diabetes UK 

  Den globale, nonprofit organisation JDRF, som finansierer forskning i type 1-diabetes, har sider om livet med diabetes: blandt andet om diabetes og skolegang, forældre til børn med diabetes og rejser. 

  Find Life With Type 1 Diabetes 

  Sidst opdateret: 4. oktober 2022