Drikkevarer
Drikkevarer kan ligesom fødevarer indeholde kulhydrater. Når man har diabetes, er det derfor vigtigt at være opmærksom på, hvad man drikker.

Når man har diabetes, kan det være en god idé at være opmærksom på, hvilke drikkevarer der påvirker blodsukkeret.
Kroppen har brug for væske. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man drikker 1-1½ liter væske om dagen, og at man slukker tørsten i vand.
Ligesom fødevarer kan drikkevarer indeholde kulhydrater, som påvirker blodsukkeret.
Har man diabetes, er det derfor en god idé at tænke over, hvilke drikkevarer man vælger, hvis man vil sikre et stabilt blodsukker.
Drikkevarer, der ikke påvirker blodsukkeret
- Vand/mineralvand
- Danskvand med/uden citrus/danskvand med smag
- Kaffe og te uden sukker, men gerne med sødetabletter
- Light sodavand, saftevand og iste med maksimalt 1 gram kulhydrat pr. 100 ml færdigdrik.
Drikkevarer, der påvirker blodsukkeret
- Sodavand
- Juice (frugt- og grøntsagsjuice) og frugtsaft
- Frugtsaft light med mere end 1 gram kulhydrat pr. 100 ml færdigdrik
- Iste
- Cider (med og uden alkohol)
- Mælk
- Kakaomælk og kakaomælk light
- Risdrik, havredrik og mandeldrik.
Mælk
For at få dækket kroppens behov for kalk anbefaler Fødevarestyrelsen, at man indtager cirka ¼ liter (250 ml) mælkeprodukt om dagen. Det kan enten være i form af drikkemælk (eventuelt over havregrynene) eller surmælksprodukter som ost eller yoghurt.
Mælkesukker, der forekommer naturligt i mælk, er hurtige kulhydrater, som giver en hurtig stigning i blodsukkeret.
Man kan fortsat drikke mælk, når man har diabetes, men drikker man meget på en gang, vil det kunne give højt blodsukker.
Det kan være en god idé at tale med en diætist, hvis man indtager meget mælk. Men også hvis man ikke indtager mælk eller mejeriprodukter, og skal finde andre måder at dække sit behov for kalk.
Juice
Juice indeholder naturligt sukker. Derfor skal man være opmærksom på sit blodsukker, hvis man drikker mælk og juice ved samme måltid.
Alkohol og diabetes
Alkohol kan føre til forstyrrelser i blodsukkeret hos personer med diabetes.
Der er især risiko for at få lavt blodsukker, når man drikker alkohol. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på at spise mad med kulhydrater eller reducere insulindosis, når man indtager alkohol.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger for indtagelse af alkohol gælder også for personer med diabetes.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder sig under 10 genstande om ugen. Det gælder både for kvinder og mænd. Desuden anbefaler Sundhedsstyrelsen generelt, at man maksimalt indtager 4 genstande på én gang. Det vil sige ikke mere end 4 genstande på én aften.
Find Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring alkohol
Hos personer med type 1-diabetes kan alkohol føre til lavt blodsukker (hypoglykæmi) fra nogle få timer til så længe som 8-12 timer efter, at man har drukket alkohol.
Læs mere om lavt blodsukker
Leverens betydning for lavt blodsukker om natten
I de perioder, hvor man ikke spiser, f.eks. om natten, sørger leveren for en jævn produktion og frigivelse af sukker til blodet. Alkohol nedbrydes i leveren. Det betyder, at når man har drukket alkohol, vil leveren være optaget af at nedbryde alkohol og derfor ikke producere sukker, som den ellers ville gøre.
Har man type 1-diabetes og tager insulin, som man plejer, vil insulinen sænke blodsukkeret. Hvis leverens produktion af nyt sukker er lav, vil blodsukkeret kunne blive for lavt.
Fysisk aktivitet og alkohol
Fysisk aktiv kombineret med indtagelse af alkohol øger risikoen for at lå lavt blodsukker.
Danser man eksempelvis, vil det øge kroppens forbrug af sukker, og det øger yderligere risikoen for at få lavt blodsukker senere på døgnet.
Mål blodsukker oftere ved indtagelse af alkohol
Risikoen for at få lavt blodsukker, når man drikker alkohol, betyder, at det er en god idé at måle sit blodsukker jævnligt det første halve døgn efter, man har drukket alkohol.
Hvis man har lavt blodsukker, når man lægger sig til at sove, bør man spise noget mad for at få blodsukkeret op.
Hvis man har type 1-diabetes, eller type 2-diabetes og tager insulin eller medicin af typen sulfonylurinstoffer, er det vigtigt at holde sig til et moderat og forsigtigt forbrug af alkohol. Desuden skal man være på vagt over for lavt blodsukker, når man drikker alkohol.
Alkoholrus og symptomer på lavt blodsukker
En yderligere risiko ved at indtage alkohol er, at symptomerne på lavt blodsukker og alkoholrus nemt kan forveksles.
Søvnighed, svimmelhed og desorientering kan ses ved begge tilstande. Derfor kan et lavt blodsukker mistolkes som en alkoholrus, især hvis der er alkohol-ånde.
Alkohol har et meget højt kalorieindhold. Et gram alkohol indeholder næsten lige så mange kalorier som et gram fedt.
Mange former for alkoholiske drikke som øl, søde vine, hedvine, likører og cider indeholder sukker og vil derfor påvirke blodsukkeret.
Rødvin, tør hvidvin og usødet brændevin indeholder meget lidt sukker og påvirker ikke blodsukkeret i nævneværdig grad. Til gengæld indeholder de mange kalorier.
Alkoholfri vin og øl, cider og letøl indeholder sukker og kulhydrater. De er derfor ikke et godt alternativ, når man har diabetes.
Sidst opdateret: 22. maj 2023