Skip to main content

Viden om diabetes

Blodsukker og type 2-diabetes

Blodsukker er blodets indhold af sukker. Sukker er livsvigtigt for kroppens celler, og det transporteres fra blodet ind i cellerne ved hjælp af insulin.

Blod­sukkeret er blodets indhold af sukker. På fagsprog kaldes blod­sukker for blod­glukose. Sukker er den primære energi­kilde til kroppens celler, og derfor vigtigt.

Kroppen får sukker fra de kulhydrater, der er i vores kost. Kulhydraterne nedbrydes til sukker­molekyler, som via slimhinden i tynd­tarmen bliver optaget i blodet. Det får blod­sukkeret til at stige.

Ved hjælp af insulin, produceret i bugspyt­kirtlen, kan cellerne optage sukkeret, og det får blod­sukkeret til at falde igen.

Blodsukker og type 2-diabetes

Hos personer med type 2-diabetes producerer bugspyt­kirtlen stadig insulin. Men hos nogle producerer kroppen ikke nok insulin og kroppens celler er blevet mindre følsomme over for insulin og kan derfor ikke udnytte det så godt som ellers. Det kalder man også nedsat insulinfølsomhed eller insulinresistens.

Når bugspytkirtlen producerer for lidt insulin, eller cellerne er mindre følsomme over for insulin, bliver sukkeret i blodet ikke effektivt nok transporteret ind i kroppens celler. Mængden af sukker i blodet stiger derfor. Det kaldes forhøjet blodsukker eller hyperglykæmi.

Personer med type 2-diabetes får med tiden oftest behov for forskellige former for blodsukker­sænkende medicin.

Nogle får med tiden få behov for at få tilført insulin, fordi sygdommen udvikler sig, og blodsukkerniveauet stiger. Insulinen gør, at kroppens celler kan optage sukker fra blodet og omsætte det til energi.

Selvom man bliver behandlet og får et normalt blodsukker, har man fortsat diagnosen type 2-diabetes.

Læs mere om insulinbehandling

Hvornår er blod­sukkeret normalt?

Blod­sukkeret er ikke en stabil størrelse. Det varierer over døgnet, også hos raske, alt efter hvor meget man har spist, og hvor fysisk aktiv man er. Det er helt normalt.

Mængden af sukker i blodet angives som en koncentration, der måles i millimol per liter (mmol/l).

Når man vurderer, om et blodsukker er normalt, taler man om to forskellige typer blodsukker; faste­blodsukker og blod­sukkeret to timer efter man har spist.

Faste­blodsukker (om morgenen, når man ikke har spist og drukket siden midnat):

  • Hos personer, som ikke har diabetes, er blod­sukkeret normalt, når det ligger mellem 4 og 6 mmol/l.
  • Hos personer med diabetes er anbefalingen, at blod­sukkeret ligger mellem 4 og 7 mmol/l.

Blod­sukkeret to timer efter et måltid:

  • Hos personer, som ikke har diabetes, er blod­sukkeret normalt, når det ligger under 8 mmol/l.
  • Hos personer med diabetes er anbefalingen, at blod­sukkeret ligger under 10 mmol/l.

Tallene herover er de generelle mål og anbefalinger. Målene kan efter aftale med ens behandler være anderledes. Det afhænger altid af, hvordan ens diabetes er reguleret, samt om man har andre sygdomme end diabetes.

Sidst opdateret: 24. november 2020