Blodsukker og type 2-diabetes
Blodsukker er blodets indhold af sukker. Sukker er livsvigtigt for kroppens celler, og det transporteres fra blodet ind i cellerne ved hjælp af insulin.
Kort fortalt
- Blodsukkeret reguleres af insulin, som hjælper med at transportere sukker fra blodet ind i cellerne.
- Ved type 2-diabetes er kroppens celler blevet mindre følsomme over for insulin, og med tiden kan bugspytkirtlen også blive dårligere til at producere insulin.
- Blodsukkeret kan måles på forskellige måder, for eksempel med en fingerprikker eller via blodprøven HbA1c.
- Ved type 2-diabetes kan blodsukkeret reguleres med medicin, og nogle får med tiden brug for insulin.
Blodsukker er blodets indhold af sukker. Blodsukker kaldes i nogle sammenhænge også for blodglukose. Sukker er den primære energikilde til kroppens celler, og derfor vigtigt.
Kulhydrater og insulin
Kroppen får sukker fra de kulhydrater, der er i vores kost. Kulhydraterne nedbrydes til sukkermolekyler, som via slimhinden i tyndtarmen bliver optaget i blodet. Det får blodsukkeret til at stige.
Ved hjælp af insulin, produceret i bugspytkirtlen, kan cellerne optage sukkeret, og det får blodsukkeret til at falde igen.
Læs mere om blodsukkermåling og mål for blodsukker
Insulinresistens
Hos personer med type 2-diabetes producerer bugspytkirtlen som regel stadig insulin.
Hos nogle producerer kroppen dog ikke nok insulin, og kroppens celler er blevet mindre følsomme over for insulin og kan derfor ikke udnytte det så godt som ellers. Det kalder man for nedsat insulinfølsomhed eller insulinresistens.
Når bugspytkirtlen producerer for lidt insulin, eller cellerne er mindre følsomme over for insulin, bliver sukkeret i blodet ikke effektivt nok transporteret ind i kroppens celler. Mængden af sukker i blodet stiger derfor. Det kaldes forhøjet blodsukker eller hyperglykæmi.
Læs mere om højt blodsukker og type 2-diabetes
Flere typer måling af blodsukkeret
Blodsukkeret kan måles på flere forskellige måder.
Man kan lave en her-og-nu-måling af blodsukkeret, som siger noget om mængden af sukker i blodet på det tidspunkt, man måler det, og man kan måle, hvordan blodsukkeret har ligget over længere tid.
Her-og-nu-blodsukkeret måler man typisk i fingeren med en fingerprikker og et blodsukkerapparat eller via en sensor.
Læs mere om måling af blodsukker
Blodsukkeret over en længere periode kan man måle med en blodprøve. Det kaldes langtidsblodsukkeret (HbA1c) og middelblodsukkeret (M-BG).
Læs mere om langtidsblodsukker og middelblodsukker
Hvad skal blodsukkeret være?
Normalområdet for blodsukkeret afhænger af, hvilket blodsukker man måler.
For blodsukkeret målt med et blodsukkerapparat eller en sensor afhænger normalområdet af, hvornår det er målt. Blodsukkeret er nemlig ikke en stabil størrelse. Det varierer over døgnet, også hos personer, som ikke har diabetes, alt efter hvor meget man har spist, og hvor fysisk aktiv man er. Det er helt normalt.
Læs mere om normalområdet for blodsukkeret og mål for langtidsblodsukkeret
For højt og for lavt blodsukker
Når blodsukkeret er højere eller lavere, end det man betragter som normalområdet, vil man sige, at man har for højt blodsukker (hyperglykæmi) eller lavt blodsukker (hypoglykæmi).
Både for højt og for lavt blodsukker giver fysiske symptomer og påvirker kroppen både på kort og lang sigt.
Derfor er det vigtigt, når man har diabetes, at sørge for, at blodsukkeret ligger stabilt inden for normalområdet eller det interval, man har aftalt med sin behandler.
Læs mere om lavt blodsukker og højt blodsukker
Blodsukkersænkende medicin
Personer med type 2-diabetes får med tiden oftest behov for forskellige former for blodsukkersænkende medicin.
Læs mere om blodsukkersænkende medicin
Nogle kan med tiden få behov for at få tilført insulin, fordi sygdommen udvikler sig, og blodsukkerniveauet stiger. Insulinen gør, at kroppens celler kan optage sukker fra blodet og omsætte det til energi.
Læs mere om insulinbehandling
Selvom man bliver behandlet og får et normalt blodsukker, har man fortsat diagnosen type 2-diabetes.
Normalt blodsukker
Fasteblodsukker (om morgenen, når man ikke har spist og drukket siden midnat):
- Mellem 4 og 7 mmol/l for personer med diabetes
- Mellem 4 og 6 mmol/l for personer, der ikke har diabetes.
Blodsukker to timer efter et måltid:
- Under 10 mmol/l for personer med diabetes
- Under 8 mmol/l for personer, der ikke har diabetes.
Tallene her er anbefalinger og kan efter aftale med ens behandler være anderledes. Det afhænger altid af, hvordan ens diabetes er reguleret, samt om man har andre sygdomme udover diabetes.
Tilskud til blodsukkerudstyr
Der er forskellige regler for, om man kan få tilskud til udstyr til at måle blodsukker, f.eks. til fingerprikkere og teststrimler.