Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Blodsukker og type 2-diabetes

Blodsukker er blodets indhold af sukker. Sukker er livsvigtigt for kroppens celler, og det transporteres fra blodet ind i cellerne ved hjælp af insulin.

Billede af en bloddråbe på en finger.

Når man har type 2-diabetes er det vigtigt at være opmærksom på blodsukkeret. Med tiden får de fleste brug for blodsukkersænkende medicin.

Blod­sukker er blodets indhold af sukker. Blod­sukker kaldes i nogle sammenhænge også for blod­glukose. Sukker er den primære energi­kilde til kroppens celler, og derfor vigtigt.

Kulhydrater og insulin

Kroppen får sukker fra de kulhydrater, der er i vores kost. Kulhydraterne nedbrydes til sukker­molekyler, som via slimhinden i tynd­tarmen bliver optaget i blodet. Det får blod­sukkeret til at stige.

Ved hjælp af insulin, produceret i bugspyt­kirtlen, kan cellerne optage sukkeret, og det får blod­sukkeret til at falde igen.

Insulinresistens

Hos personer med type 2-diabetes producerer bugspyt­kirtlen som regel stadig insulin.

Hos nogle producerer kroppen dog ikke nok insulin, og kroppens celler er blevet mindre følsomme over for insulin og kan derfor ikke udnytte det så godt som ellers. Det kalder man for nedsat insulinfølsomhed eller insulinresistens.

Når bugspytkirtlen producerer for lidt insulin, eller cellerne er mindre følsomme over for insulin, bliver sukkeret i blodet ikke effektivt nok transporteret ind i kroppens celler. Mængden af sukker i blodet stiger derfor. Det kaldes forhøjet blodsukker eller hyperglykæmi.

Læs mere om højt blodsukker og type 2-diabetes

Flere typer måling af blodsukkeret

Blodsukkeret kan måles på flere forskellige måder.

Man kan lave en her-og-nu-måling af blodsukkeret, som siger noget om mængden af sukker i blodet på det tidspunkt, man måler det, og man kan måle, hvordan blodsukkeret har ligget over længere tid.

Her-og-nu-blodsukkeret måler man typisk i fingeren med en fingerprikker og et blodsukkerapparat eller via en sensor.

Læs mere om måling af blodsukker

Blodsukkeret over en længere periode kan man måle med en blodprøve. Det kaldes langtidsblodsukkeret (HbA1c) og middelblodsukkeret (M-BG).

Læs mere om langtidsblodsukker og middelblodsukker

Hvad skal blodsukkeret være?

Normalområdet for blodsukkeret afhænger af, hvilket blodsukker man måler.

For blodsukkeret målt med et blodsukkerapparat eller en sensor afhænger normalområdet af, hvornår det er målt. Blodsukkeret er nemlig ikke en stabil størrelse. Det varierer over døgnet, også hos personer, som ikke har diabetes, alt efter hvor meget man har spist, og hvor fysisk aktiv man er. Det er helt normalt.

Læs mere om normalområdet for blodsukkeret og mål for langtidsblodsukkeret

For højt og for lavt blodsukker

Når blodsukkeret er højere eller lavere, end det man betragter som normalområdet, vil man sige, at man har for højt blodsukker (hyperglykæmi) eller lavt blodsukker (hypoglykæmi).

Både for højt og for lavt blodsukker giver fysiske symptomer og påvirker kroppen både på kort og lang sigt.

Derfor er det vigtigt, når man har diabetes, at sørge for, at blodsukkeret ligger stabilt inden for normalområdet eller det interval, man har aftalt med sin behandler.

 Læs mere om lavt blod­sukker og højt blodsukker

Blodsukkersænkende medicin

Personer med type 2-diabetes får med tiden oftest behov for forskellige former for blodsukker­sænkende medicin.

Læs mere om blodsukkersænkende medicin

Nogle kan med tiden få behov for at få tilført insulin, fordi sygdommen udvikler sig, og blodsukkerniveauet stiger. Insulinen gør, at kroppens celler kan optage sukker fra blodet og omsætte det til energi.

Læs mere om insulinbehandling

Selvom man bliver behandlet og får et normalt blodsukker, har man fortsat diagnosen type 2-diabetes.

Sidst opdateret: 10. marts 2023