Gå til hovedindhold

Tvangsoverspisning og diabetes

Tvangsoverspisning er en spiseforstyrrelse, der ofte er forbundet med negative følelser som skyld og skam.

Indhold

  Tvangs­overspisning – også kaldet Binge Eating Disorder (BED) – er en relativ ny diagnose inden for spise­forstyrrelser.

  Til forskel fra over­spisningerne ved bulimi, spiser man ved tvangs­overspisning, indtil man føler en ubehagelig mæthed. Man spiser meget hurtigere end normalt, altid alene (ofte ses det også ved bulimi) og med en følelse af væmmelse.

  Læs mere om bulimi

  Hyppighed af tvangsoverspisning

  Der findes ikke tal for tvangs­overspisning i Danmark, men på baggrund af internationale under­søgelser vurderer man, at 2-3 procent af befolkningen oplever tvangs­overspisning. Det svarer til mellem 40.000 og 50.000 personer.

  Det er den hyppigste spise­forstyrrelse hos mænd, selvom største­delen af dem, som har tvangs­overspisning, er kvinder. Tvangs­overspisning er tæt forbundet med overvægt og tidligere forsøg på vægttab.

  Psykiske følger

  Ofte oplever personer, der tvangs­overspiser, meget skyld og skam forbundet med sygdommen. Det kan medføre nedtrykthed og føre til depression som en del af sygdommen.

  Sammenhængen mellem tvangs­overspisning og diabetes er usikker, men studier tyder på, at flere personer med type 2-diabetes oplever tvangs­overspisning sammen­lignet med den generelle befolkning.

  Symptomer på tvangsoverspisning

  Hyppigt forekomne episoder med overspisning, der er karakteriseret ved: 

  • indtagelse af store mængder mad på kort tid
  • at forekomme når man er alene
  • en følelse af at miste kontrollen med spisningen
  • betydelig forpinthed eller ubehag.

  I modsætning til bulimi, så foretager personer, der har tvangsoverspisning, ingen handlinger, der forhindrer kroppen i at optage maden (opkastninger, ekstremt hård motion, restriktiv spisning, afføringsmidler, vanddrivende medicin eller manglende insulin).

  Diagnose

  Tvangsoverspisning blev en selvstændig diagnose i 2020 og optræder i det internationale diagnosesystem ICD-11.

  Kriterierne for diagnosen tvangsoverspisning, er, at man oplever hyppige, tilbagevendende episoder med overspisninger, som:

  • forekommer minimum én gang om ugen gennem en periode på flere måneder
  • sker inden for en afgrænset tidsperiode, hvor man oplever en følelse af kontroltab over spisningen
  • giver en følelse af, at man ikke kan stoppe spisningen eller kontrollere hvad, og hvor meget man spiser.

  Forskning om emnet

  Forekomst af tvangs­overspisning

  Sammen­hængen mellem type 2-diabetes og tvangs­overspisning er blevet undersøgt i flere studier.

  I 2020 blev en del af studierne samlet i en forsknings­oversigt. Formålet var at belyse, hvor mange med type 2-diabetes, der også har tvangs­overspisning.

  Forskerne fandt, at op til 20 procent af alle med type 2-diabetes også har en spise­forstyrrelse, hvoraf tvangs­overspisning er den mest hyppige. Det er væsentligt højere end i den generelle befolkning.

  Find artiklen

  Find selv viden­skabe­lige oversigts­artikler om emnet.

  NemPubMed

  Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

  Søg efter artikler om tvangoverspsining og diabetes i NemPubMed

  Sidst opdateret: 15. marts 2022