Skip to main content

Viden om diabetes

Sekundær diabetes

Sekundær diabetes er en type diabetes, som opstår som følge af sygdom i bugspytkirtlen. Sekundær diabetes kaldes også for type 3c-diabetes.

Indhold

  Sekundær diabetes er en samlet betegnelse for diabetes, som opstår som følge af eller komplikation til en anden sygdom. Sekundær diabetes kan også udløses af nogle typer medicinsk behandling.

  Læs mere om medicininduceret diabetes

  De fleste typer sekundær diabetes opstår, fordi bugspyt­kirtlen, som blandt andet producerer insulin, bliver ødelagt. Denne type diabetes kaldes af nogen også for 'type 3c-diabetes'.

  De mest almindelig sygdomme, som kan medføre sekundær diabetes, er:

  Cystisk fibrose

  Cystisk fibrose er en arvelig sygdom. Den er kendetegnet ved sejt slim i lunger og mave-tarm­system med gentagne infektioner i lunger og dårlig fordøjelse. Sygdommen påvirker også bugspyt­kirtlen, som bliver dårligere til at producere blandet andet insulin.

  Cystisk fibrose kan medføre en række følge­sygdomme, blandt andet diabetes som er den mest almindelige. Cystisk fibrose-relateret diabetes kan minde om både type 1- og type 2-diabetes.

  Grunden til, at man kan udvikle diabetes, er, at bugspyt­kirtlen med tiden holder helt eller delvist op med at producere insulin. Desuden kan kroppens følsomhed over for insulin svinge meget.

  Fordi kroppen ikke længere kan producere insulin nok, er det for de fleste på et tidspunkt nødvendigt at starte behandling med insulin.

  Ved at holde blodsukkeret på et passende og stabilt niveau forebygger man udvikling af følgesygdomme til diabetes. Lige så vigtigt nedsætter det antallet og alvoren af de infektioner, som cystisk fibrose forårsager især i lungerne.

  Læs mere om insulin­behandling

  Betændelse i bugspytkirtlen

  Betændelse i bugspyt­kirtlen kaldes på fagsprog pancreatitis. Både akut og kronisk pancreatitis øger risikoen for at udvikle diabetes.

  Betændelsen medfører en række forandringer i bugspyt­kirtlen. Det betyder, at bugspytkirtlen kan blive dårligere til eller helt stoppe med at producere blandt andet insulin og glukagon.

  Kronisk betændelse i bugspyt­kirtlen skyldes især et over­forbrug af alkohol. Galdesten, et højt indhold af calcium­ i blodet og forhøjet triglycerid kan også give kronisk betændelse.

  Akut betændelse i bugspyt­kirtlen er ofte udløst af alkohol eller galde­sten.

  De fleste vil på et tidspunkt få behov for at komme i behandling med insulin.

  Læs mere om insulin­behandling

  Kræft i bugspytkirtlen

  Kræft i bugspyt­kirtlen (på fagsprog pankreas­cancer) kan påvirke bugspyt­kirtlens funktion. Det kan blandt andet give betændelse i bugspyt­kirtlen, som påvirker dens evne til at producere insulin.

  Kræft i bugspytkirtlen kan medføre diabetes af mange årsager. Det kan blandt andet skyldes, at vævet i bugspytkirtlen bliver ødelagt, eller at udførselsgangene fra bugspytkirtlen bliver blokeret.

  Nyopstået diabetes kan i meget sjældne tilfælde skyldes kræft i bugspytkirtlen.

  Behandling af kræft i bugspyt­kirtlen vil ofte gå ud på, at man ved en operation fjerner dele af bugspyt­kirtlen (pankrea­tektomi). Pankrea­tektomi kan i sig selv forårsage sekundær diabetes, fordi kroppen ikke længere selv kan producere nok insulin.

  Fjernelse af dele af bugspytkirtlen

  Man kan ved en operation fjerner dele af bugspyt­kirtlen (pankrea­tektomi). Gør man det, vil kroppen ikke længere selv være i stand til at producere nok insulin. Det betyder, at man ligesom ved type 1-diabetes skal have insulin tilført udefra.

  Læs mere om insulinbehandling

  Begrundelsen for at fjerne dele af bugspyt­kirtlen kan være at fjerne en svulst i bugspyt­kirtlen. En anden begrundelse kan være, at dele af kirtlen af ødelagt som følge af kronisk betændelse eller en udefra­kommende skade.

  Hæmokromatose

  Hæmokromatose er en arvelig, men sjælden sygdom. Sygdommen betyder, at kroppen optager mere jern fra kosten, end den har brug for.

  Det ekstra jern bliver lagret forskellige steder i kroppen, blandt andet i bugspyt­kirtlen.

  Hvis sygdommen ikke opdages og behandles i tide, kan de høje mængder jern over tid belaste bugspyt­kirtlen. Det betyder, at bugspytkirtlen bliver dårligere til at producere insulin.

  Sidst opdateret: 4. marts 2021