Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) og type 2-diabetes

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en hormonel forstyrrelse, der rammer kvinder, og øger risikoen for senere i livet at få type 2-diabetes.

Indhold

  PCOS står for polycystisk ovarie­syndrom og er en kronisk hormonel forstyrrelse, som rammer 5-10 procent af alle kvinder i den føde­dygtige alder. PCOS er en af de hyppigste årsager til ufrivillig barnløshed hos yngre kvinder.

  Udover at øge risikoen for barnløshed har forskning vist, at PCOS øger risikoen for at udvikle præ­diabetes, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

  Læs mere om prædiabetes og type 2-diabetes

  Øget risiko for type 2-diabetes og graviditetsdiabetes

  Kvinder med PCOS har fire gange større risiko for at udvikle type 2-diabetes end kvinder, der ikke har PCOS.

  Risikoen for at udvikle type 2-diabetes ser ud til at være større for kvinder med PCOS, som er over­vægtige, end for kvinder med normal vægt og PCOS.

  Endelig tyder forskningen på, at PCOS øger risikoen for at udvikle graviditets­diabetes, som også er en risiko­faktor for senere i livet at udvikle type 2-diabetes.

  Læs mere om graviditets­diabetes

  Udredning for type 2-diabetes

  Sammen­hængen mellem PCOS og diabetes betyder, at kvinder, som diagnosticeres med PCOS, bør undersøges for type 2-diabetes, når de får stillet diagnosen PCOS og igen omkring hvert tredje år.

  Læs mere om, hvordan man stiller diagnosen type 2-diabetes

  Da diabetes øger risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, bør kvinder med PCOS også hvert tredje år få undersøgt risiko­faktorer for hjerte-kar-sygdom såsom blod­tryk og kolesterol­tal. Hvis man allerede har udviklet hjerte-kar-sygdom, skal man kontrolleres oftere.

  Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

  Symptomerne på PCOS varierer, og ikke alle oplever at få alle symptomer.

  • Uregelmæssig eller ingen menstruation
  • Ufrivillig barnløshed
  • Øget hårvækst på krop og ansigt (hirsutisme)
  • Overvægt
  • Uren hud (akne)
  • Nedsat følsomhed over for insulin (insulin­resistens)
  • Talrige små vandcyster i ægge­stokkene (polycystiske ovarier, PCO) fundet ved ultralyd
  • Forhøjet niveau af mandlig køns­hormon (testosteron) i blodet.

  Læs mere om symptomer på PCOS i Patienthåndbogen

  Årsagen til PCOS kendes ikke, men er formentlig en kombination af arv og miljø.

  Forhøjet niveau af mandligt køns­hormon (testosteron) spiller en rolle. Desuden er der en sammenhæng mellem forhøjede mængder af insulin i blodet og symptomerne.

  Når insulin­niveauet i blodet er højt, fungerer ægge­stokkene ikke, som de skal. Æggene går i stå i deres udvikling, og der dannes små væske­fyldte blærer (cyster) i æggestokkene.

  Når der ikke er ægløsning, kan man ikke blive gravid, og menstruationerne bliver uregelmæssige. Samtidig producerer ægge­stokkene mere mandligt køns­hormon (testosteron) end normalt. Det mandlige køns­hormon (testosteron) medfører øget hårvækst og uren hud.

  Læs mere om årsager til PCOS i Patienthåndbogen

  PCOS er en kronisk tilstand. Man kan dog på flere måder mildne symptomerne og forebygge, at man f.eks. udvikler type 2-diabetes.

  Den vigtigste behandling af PCOS er at tabe sig i vægt, hvis man er over­vægtig. Det gør man især ved at ændre i sin kost og ved at være fysisk aktiv. Fysisk aktivitet har også en positiv effekt for kvinder med normal vægt og PCOS. Man anbefaler som regel et vægttab på 5-10 procent af legems­vægten.

  Sund kost og motion hjælper desuden til at forebygge type 2-diabetes og øger chancen for at blive gravid.

  Læs mere om kost og fysisk aktivitet

  Hos nogle kvinder med PCOS kan behandling med diabetes­medicinen metformin være relevant. Metformin bruges især til overvægtige kvinder, da det gør cellerne mere følsomme over for insulin og hos nogle kan medføre et lille vægttab.

  Metformin kan også sænke mængden af mandligt køns­hormon (testosteron), gøre menstruationerne mere regelmæssige og øge chancen for at blive gravid.

  Det er altid en lægelig beslutning, om det er relevant at behandle med metformin.

  Læs mere om metformin

  Læs mere om behandling PCOS i Patienthåndbogen

  Forskning om emnet

  PCOS og type 2-diabetes

  Forskerne bag et dansk register­studie undersøgte i 2017 risikoen hos kvinder med PCOS for at få type 2-diabetes.

  Forskere fandt at kvinder med PCOS havde fire gange større risiko for at udvikle type 2-diabetes sammen­lignet med kvinder med samme vægt, som ikke har PCOS.

  Forskerne fandt desuden, at blandt de kvinder som fik diagnosticeret diabetes, skete diagnosen fire år tidligere for kvinder med PCOS sammenlignet med kvinder uden PCOS.

  På baggrund af deres analyser konkluderer forskerne, at PCOS øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes, og at de, der får diabetes, udvikler det i en lavere alder.

  Find studiet

  PCOS og graviditets­diabetes

  I et stort amerikansk studie fra 2020 undersøgte forskere på baggrund af data fra 9,1 millioner graviditeter risikoen for at udvikle graviditetsdiabetes hos kvinder med PCOS. Forskerne tog i undersøgelsen højde for andre risiko­faktorer for type 2-diabetes som overvægt og forhøjet blodtryk.

  Forskerne fandt, at kvinder med PCOS havde dobbelt så stor risiko for at udvikle graviditets­diabetes, sammenlignet med kvinder, som ikke havde PCOS.

  På baggrund af deres analyser konkluderer forskerne, at PCOS øger risikoen for at få graviditets­diabetes, uanset om man er overvægtig eller har forhøjet blod­tryk.

  Find studiet

  Overblik over den videnskabelig litteratur

  Sammenhængen mellem PCOS og diabetes har været undersøgt i flere viden­skabelige studier.

  Find en gennemgang af forskningen her:

  Sidst opdateret: 23. oktober 2022