Gå til hovedindhold

Fertilitet og kvinder med type 2-diabetes

Kvinder med type 2-diabetes kan sagtens blive gravide. Både lave og høje insulinniveauer og højt blodsukker kan dog betyde, at det kan tage længere tid at blive gravid.

Indhold

    Det kan tage lidt længere tid at blive gravid, når man har type 2-diabetes, men det er langt fra sikkert. Har man type 2-diabetes, er vigtigt planlægge en graviditet for at minimere risikoen for komplikationer.

    Graviditet er en naturlig del af livet, og kvinder med type 2-diabetes kan med de rette forholdsregler både blive gravide og gennemføre en graviditet med samme resultat som kvinder uden diabetes.

    Generelt er diabetesrelaterede komplikationer ofte ikke årsag til infertilitet hos kvinder med diabetes.

    I takt med, at flere og flere også yngre kvinder udvikler overvægt og type 2-diabetes, kædes diabetes dog i stigende grad sammen med nedsat fertilitet blandt kvinder.

    Længere tid at blive gravid

    Type 2-diabetes kan påvirke fertiliteten på flere måder. Det skyldes, at både insulin, blodsukker og vægt kan påvirke muligheden for at opnå en graviditet.

    Konsekvensen er, at det kan tage længere tid at blive gravid.

    Vægt og fertilitet

    Det er velkendt, at kropsvægt kan have betydning for fertiliteten, blandt andet fordi vægten kan påvirke hormonbalancen og menstruationscyklus. Det gælder, uanset om man har diabetes eller ej.

    Generelt har man størst chance for at blive gravid ved et BMI på 20-25 kg/m2.

    Har man et BMI på over 25 kg/m2, kan det derfor øge chancen for graviditet at tabe sig i vægt. Et vægttab kan desuden betyde, at man får en bedre regulering af sit blodsukker og insulinniveau i blodet.

    Beregn BMI og læs mere om at holde øje med vægten

    Da en stor del af de kvinder, som udvikler type 2-diabetes i en tidlig alder, har overvægt, vil de være i større risiko for at opleve nedsat fertilitet sammenlignet med kvinder med normalvægt. 

    PCOS

    PCOS (polycystisk ovariesyndrom) er en af de mest almindelige årsager til infertilitet hos kvinder.

    Da PCOS blandt andet involverer insulinresistens kan det spille en vigtig rolle i udviklingen af type 2-diabetes og graviditetsdiabetes. 

    Sammenhængen mellem at have PCOS og type 2-diabetes betyder, at for nogle kvinder med type 2-diabetes vil PCOS være en del af forklaringen på, hvorfor de oplever fertilitetsproblemer.

    Læs mere om PCOS og type 2-diabetes

    Andre faktorer af betydning for fertiliteten

    Mængden af insulin i blodet kan have indflydelse på menstruationscyklus og dermed på ens fertilitet.  

    Ud over at sikre, at sukker kan komme fra blodet ind i cellerne, kan insulin påvirke de signalstoffer og mekanismer, der er mellem hjernen og æggestokkene, og som styrer menstruationscyklus.

    Insulinmængden i blodet

    Type 2-diabetes indebærer, at kroppens celler bliver mindre følsomme over for insulin end normalt.

    Når følsomheden er lav, forsøger kroppen at kompensere for ved at øge udskillelsen af insulin. Resultatet er, at man får et højt indhold af insulin i blodet.

    Personer med type 2-diabetes, som tager insulin, vil også opleve at have høje niveauer af insulin i blodet umiddelbart efter at de har taget insulin.

    Påvirkning af menstruationscyklus

    Høje niveauer af insulin i blodet kan føre til en overstimulering af æggestokkene.

    Det betyder, at der ved modningen af æg i stedet for én stor follikel (æggeblære) dannes mange små blærer med æg (follikler). 

    Det kan føre til udeblevne menstruationer og øge risikoen for sygdommen PCOS (polycystisk ovariesyndrom), som også kan nedsætte evnen til at blive gravid.

    Læs mere om menstruation og type 2-diabetes og PCOS og type 2-diabetes

    Højt blodsukker kan muligvis påvirke kvinders evne til at blive gravid.

    Mekanismerne er ikke fuldstændig klarlagt. Forskere mener dog, at højt blodsukker kan hæmme signalerne mellem hjerne og æggestokke og derved forstyrre menstruationscyklus. 

    Planlægning af graviditet

    Mere velbelyst er det, at højt blodsukker i starten af en graviditet kan øge risikoen for tab af graviditet og andre komplikationer, som kan true graviditeten.

    Læs mere om komplikationer i forbindelse med graviditet

    Derfor er det vigtigt at have en god blodsukkerregulering og tale med sin behandler, når man planlægger en graviditet.

    Læs mere om planlægning af graviditet

    Langvarigt højt blodsukker kan give anledning til en række følgesygdomme til diabetes.

    Flere af disse følgesygdomme kan være årsag til  seksuelle udfordringer, som kan begrænse ens mulighed for at blive gravid.

    Især for kvinder har alderen en betydning for chancen for at blive gravid.

    Jo ældre man bliver, des mere nedsættes evnen til at blive gravid og risikoen for spontan abort stiger. 

    Efter 40-årsalderen falder fertiliteten markant, og kun omkring hver tredje kvinde vil på det tidspunkt opnå at blive gravid. 

    Sværere at forudsige ægløsning

    Når menstruationerne er uregelmæssige eller udebliver, bliver det sværere at forudsige, hvornår man har ægløsning og dermed kan blive gravid.

    Af samme grund bliver det også vanskeligere at forudsige, hvornår man ikke kan blive gravid. Derfor er brugen af 'sikre perioder' som prævention særligt risikabel for kvinder med diabetes.

    Fertilitetsråd til kvinder med diabetes

    Infertilitet hos kvinder kan have mange forskellige årsager. Har man diabetes, er der dog en række ting, som man med fordel kan gøre for at øge chancerne for at blive gravid.

    • Lære sin cyklus at kende, så man ved, hvornår man har ægløsning
    • Have et velreguleret blodsukker inden for
    • Undgå over- eller undervægt og lade være med at ryge
    • Blive undersøgt for PCOS, hvis man har symptomer
    • Tale med sin behandler, hvis man oplever seksuelle udfordringer eller er bekymret for komplikationer til graviditet
    • Undlade at udskyde graviditet for længe.

    Fertilitetsbehandling og diabetes

    Diabetes er i sig selv ikke en hindring for at komme i fertilitetsbehandling.

    Som det gælder for alle kvinder med diabetes, er det dog vigtigt at planlægge en graviditet og dermed også fertilitetsbehandling i god tid sammen med sine diabetesbehandlere.

    Det er nemlig afgørende, at man f.eks. har et stabilt blodsukker, inden man bliver gravid og i løbet af hele graviditeten.

    Forskning om emnet

    Find selv viden­skabe­lige oversigts­artikler om emnet.

    NemPubMed

    Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

    Søg efter artikler om graviditet og type 2-diabetes

    Sidst opdateret: 24. april 2024