Gå til hovedindhold

Blodtryk og livsstil

Blodtrykket påvirkes af en lang række ydre faktorer. Med livsstilsændringer kan man selv gøre meget for at forebygge og behandle forhøjet blodtryk.

Indhold

    Billede af kvinde, der snører sine løbesko.

    At bevæge sig minimum 30 minutter om dagen kan være med til at sænke blodtrykket.

    Blod­trykket varierer i løbet af en dag og påvirkes af en lang række faktorer, f.eks. hvor fysisk aktiv man er, hvad man spiser, hvor meget man vejer, og om man er stresset.

    Det betyder, at man ud over medicinsk behandling, kan gøre meget for selv at sænke sit blod­tryk, hvis det er forhøjet.

    KRAM-faktorerne

    De vigtigste faktorer for at holde ens blodtryk inden for normalområdet er de såkaldte KRAM faktorer. KRAM står for kost, rygning, alkohol og motion.  

    Nedenfor kan man læse mere om, hvordan man ved hjælp af ændringer i ens livsstil kan forebygge eller sænke forhøjet blodtryk.

    Livsstil og blodtryk

    En sund kost spiller en vigtig rolle i at kontrollere blodtrykket. Man kan derfor gøre meget for at påvirke sit blodtryk ved at være opmærksom på, hvad man spiser.

    At spise efter de officielle kostråd med en kost rig på frugt, grøntsager, fuldkorn og magert protein som fisk og kylling har en positiv effekt på blodtrykket.

    Mættet fedt og kolesterol

    Det er desuden vigtigt at undgå at spise for meget mættet fedt, transfedt og kolesterol, da det også kan påvirke blodtrykket

    Læs mere om kolesterol i kosten

    Salt og blodtryk

    Salt holder på væsken i blod­karrene, og det kan være med til at øge blod­trykket. Derfor er det det vigtigt at undgå at indtage for meget salt.

    Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke spiser mere end 5-6 gram salt om dagen.

    Hvis man allerede er i behandling med blodtryks­sænkende medicin, men spiser meget salt, kan det nedsætte medicinens virkning.

    Find Fødevarestyrelsens guide til gode saltvaner (pdf-fil)

    Hvis man ryger, er det afgørende at stoppe.

    Rygning skader blodkarrene og øger risikoen for forhøjet blodtryk og for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

    Desuden har rygning en lang række andre sundhedsskadelige konsekvenser, f.eks. øget risiko for kræft og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). 

    Risikoen for at udvikle dem falder, hvis man stopper med at ryge.

    Læs mere om rygestop

    Det er en god idé at begrænse ens indtag af alkohol, da alkohol kan påvirke blodtrykket.

    Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen og højest 4 genstande på samme dag. Det gælder både for kvinder og mænd.

    Find Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring alkohol

    Regelmæssig fysisk aktivitet bidrager til at styrke hjertet og blodkarrene samt nedsætte blodtrykket.

    At bevæge sig minimum 30 minutter dagligt og få pulsen op (så man føler sig forpustet) mindst 20 minutter to gange om ugen kan hjælpe til at holde et normalt blodtryk.

    Al bevægelse tæller

    Al fysisk aktivitet tæller med, så flere daglige skridt, indkøbs­turen, have­arbejdet og egentlig træning eller sport gør alsammen en forskel.

    Læs mere om motion og diabetes 

    Overvægt øger risikoen for forhøjet blodtryk og for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

    Tab af endda en lille mængde vægt kan have en positiv indvirkning på blodtrykket.

    At spise sundt og være fysisk aktiv er de vigtigste steder at sætte ind, hvis man skal tabe sig.

    Læs mere om at holde øje med vægten og beregn BMI 

    Salt holder på væsken i blod­karrene, og det kan være med til at øge blod­trykket. Derfor er det det vigtigt at undgå at indtage for meget salt.

    Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke spiser mere end 5-6 gram salt om dagen.

    Hvis man allerede er i behandling med blodtryks­sænkende medicin, men spiser meget salt, kan det nedsætte medicinens virkning.

    Find Fødevarestyrelsens guide til gode saltvaner (pdf-fil)

    Gode råd til at spare på saltet

    Man kan selv gøre meget for at skære ned på saltet:

    • Begræns indtaget af færdig­forarbejdede fødevarer. Salt findes især i færdigretter, fastfood, saltede chips og snacks, røgede kød- og fiske­produkter og salt­lakrids.
    • Vær opmærksom på, at brød- og morgenmads­produkter også kan indeholde meget salt.
    • Gå efter fødevarer med Nøglehullet, når man køber ind. Der stilles krav til saltindhold i de produkter.
    • Undgå saltbøssen på bordet.
    • Smag på maden, inden man drysser salt på.
    • Tilsæt så lidt salt som muligt ved tilberedning af kød, fisk og fjerkræ. Man kan gradvist vænne sig til mindre salt.
    • Kog kartofler, pasta og grøntsager uden salt.

    Find saltindholdet i forskellige fødevarer i Fødevareinstituttets database 'Frida'

    Sidst opdateret: 4. august 2023