Blodsukker og type 1-diabetes
Blodsukker er blodets indhold af sukker. Sukker er livsvigtigt for kroppens celler og transporteres ved hjælp af insulin fra blodet ind i cellerne.

Blodsukkeret er ikke en stabil størrelse, det varierer over døgnet. Alligevel forsøger man at justere det, så det ikke bliver for højt eller for lavt.
Blodsukker er blodets indhold af sukker. Blodsukker kaldes i nogle sammenhænge også for blodglukose. Sukker er den primære energikilde til kroppens celler, og derfor vigtigt.
Kroppen får sukker fra de kulhydrater, der er i vores kost. Kulhydraterne nedbrydes til sukkermolekyler, som via slimhinden i tyndtarmen bliver optaget i blodet. Det får blodsukkeret til at stige.
Ved hjælp af insulin, produceret i bugspytkirtlen, kan cellerne optage sukkeret, og det får blodsukkeret til at falde igen.
Når man har type 1-diabetes, kan bugspytkirtlen ikke længere producere insulin. Det betyder, at kroppen ikke selv kan transportere sukker fra blodet ind i cellerne. Uden behandling med insulin vil man derfor få for højt blodsukker.
Personer med type 1-diabetes vil altid have behov for at få tilført insulin, sådan at kroppens celler kan optage sukker fra blodet og omsætte det til energi.
Hvornår er blodsukkeret normalt?
Blodsukkeret er ikke en stabil størrelse. Det varierer over døgnet, også hos personer, som ikke har diabetes, alt efter hvor meget man har spist, og hvor fysisk aktiv man er. Det er helt normalt.
Mængden af sukker i blodet angives som en koncentration, der måles i millimol per liter (mmol/l).
Når man vurderer, om et blodsukker er normalt, taler man om to forskellige typer blodsukker: fasteblodsukker og blodsukkeret to timer efter man har spist.
Fasteblodsukker (om morgenen, når man ikke har spist og drukket siden midnat):
- Hos personer, som ikke har diabetes, er blodsukkeret normalt, når det ligger mellem 4 og 6 mmol/l.
- Hos personer med diabetes er anbefalingen, at blodsukkeret ligger mellem 4 og 7 mmol/l.
Blodsukkeret to timer efter et måltid:
- Hos personer, som ikke har diabetes, er blodsukkeret normalt, når det ligger under 8 mmol/l.
- Hos personer med diabetes er anbefalingen, at blodsukkeret ligger under 10 mmol/l.
Tallene herover er de generelle mål og anbefalinger. Målene kan efter aftale med ens behandler være anderledes. Det afhænger altid af, hvordan ens diabetes er reguleret, samt om man har andre sygdomme end diabetes.
Læs mere om blodsukkermåling, lavt blodsukker og mål for blodsukker ved type 1-diabetes
Normalt blodsukker
Fasteblodsukker (om morgenen, når man ikke har spist og drukket siden midnat):
- Mellem 4 og 7 mmol/l for personer med diabetes
- Mellem 4 og 6 mmol/l for personer, der ikke har diabetes.
Blodsukker to timer efter et måltid:
- Under 10 mmol/l for personer med diabetes
- Under 8 mmol/l for personer, der ikke har diabetes.
Tallene her er anbefalinger, og kan efter aftale med ens behandler være anderledes. Det afhænger altid af, hvordan ens diabetes er reguleret, samt om man har andre sygdomme end diabetes.
Sidst opdateret: 9. januar 2023