Skip to main content

Viden om diabetes

Blodsukker og type 1-diabetes

Blodsukker er blodets indhold af sukker. Sukker er livsvigtigt for kroppens celler og transporteres ved hjælp af insulin fra blodet ind i cellerne.

Blod­sukkeret er blodets indhold af sukker. På fagsprog kaldes blod­sukker for blod­glukose. Sukker er den primære energi­kilde til kroppens celler, og derfor vigtigt.

Kroppen får sukker fra de kulhydrater, der er i vores kost. Kulhydraterne nedbrydes til sukker­molekyler, som via slimhinden i tynd­tarmen bliver optaget i blodet. Det får blod­sukkeret til at stige.

Ved hjælp af insulin, produceret i bugspyt­kirtlen, kan cellerne optage sukkeret, og det får blod­sukkeret til at falde igen.

Blod­sukker og type 1-diabetes

Når man har type 1-diabetes, kan bugspyt­kirtlen ikke længere producere insulin. Det betyder, at kroppen ikke selv kan transportere sukker fra blodet ind i cellerne. Uden behandling med insulin vil man derfor få for højt blod­sukker.

Personer med type 1-diabetes vil altid have behov for at få tilført insulin, sådan at kroppens celler kan optage sukker fra blodet og omsætte det til energi.

Hvornår er blod­sukkeret normalt?

Blod­sukkeret er ikke en stabil størrelse. Det varierer over døgnet, også hos raske, alt efter hvor meget man har spist, og hvor fysisk aktiv man er. Det er helt normalt.

Mængden af sukker i blodet angives som en koncentration, der måles i millimol per liter (mmol/l).

Når man vurderer, om et blodsukker er normalt, taler man om to forskellige typer blodsukker; faste­blodsukker og blod­sukkeret to timer efter man har spist.

Faste­blodsukker (om morgenen, når man ikke har spist og drukket siden midnat):

  • Hos personer, som ikke har diabetes, er blod­sukkeret normalt, når det ligger mellem 4 og 6 mmol/l.
  • Hos personer med diabetes er anbefalingen, at blod­sukkeret ligger mellem 4 og 7 mmol/l.

Blod­sukkeret to timer efter et måltid:

  • Hos personer, som ikke har diabetes, er blod­sukkeret normalt, når det ligger under 8 mmol/l.
  • Hos personer med diabetes er anbefalingen, at blod­sukkeret ligger under 10 mmol/l.

Tallene herover er de generelle mål og anbefalinger. Målene kan efter aftale med ens behandler være anderledes. Det afhænger altid af, hvordan ens diabetes er reguleret, samt om man har andre sygdomme end diabetes.

Læs mere om blodsukker­måling, lavt blod­sukker og mål for blod­sukker ved type 1-diabetes

Sidst opdateret: 20. november 2020