Gå til hovedindhold

Blodsukker og type 1-diabetes

Blodsukker er blodets indhold af sukker. Sukker er livsvigtigt for kroppens celler og transporteres ved hjælp af insulin fra blodet ind i cellerne.

Billede af en bloddråbe på en finger, der bliver målt blodsukker fra.

Blod­sukkeret er ikke en stabil størrelse, det varierer over døgnet. Alligevel forsøger man at justere det, så det ikke bliver for højt eller for lavt.

Blod­sukker er blodets indhold af sukker. Blod­sukker kaldes i nogle sammenhænge også for blod­glukose. Sukker er den primære energi­kilde til kroppens celler, og derfor vigtigt.

Kulhydrater og insulin

Kroppen får sukker fra de kulhydrater, der er i vores kost. Kulhydraterne nedbrydes til sukker­molekyler, som via slimhinden i tynd­tarmen bliver optaget i blodet. Det får blod­sukkeret til at stige.

Ved hjælp af insulin, produceret i bugspyt­kirtlen, kan cellerne optage sukkeret, og det får blod­sukkeret til at falde igen.

Når man har type 1-diabetes, kan bugspyt­kirtlen ikke længere producere insulin. Det betyder, at kroppen ikke selv kan transportere sukker fra blodet ind i cellerne. Uden behandling med insulin vil man derfor få for højt blod­sukker.

Personer med type 1-diabetes vil altid have behov for at få tilført insulin, sådan at kroppens celler kan optage sukker fra blodet og omsætte det til energi.

Flere typer måling af blodsukkeret

Blodsukkeret kan måles på flere forskellige måder.

Man kan lave en her-og-nu-måling af blodsukkeret, som siger noget om mængden af sukker i blodet på det tidspunkt, man måler det, og man kan måle, hvordan blodsukkeret har ligget over længere tid.

Her-og-nu-blodsukkeret måler man typisk i fingeren med en fingerprikker og et blodsukkerapparat eller via en sensor.

Læs mere om måling af blodsukkeret her-og-nu

Blodsukkeret over en længere periode kan man måle med en blodprøve. Det kaldes langtidsblodsukkeret (HbA1c) og middelblodsukkeret (M-BG).

Læs mere om langtidsblodsukker og middelblodsukker

Hvad skal blodsukkeret være?

Normalområdet for blodsukkeret afhænger af, hvilket blodsukker man måler.

For blodsukkeret målt med et blodsukkerapparat eller en sensor afhænger normalområdet af, hvornår det er målt. Blodsukkeret er nemlig ikke en stabil størrelse. Det varierer over døgnet, også hos personer, som ikke har diabetes, alt efter hvor meget man har spist, og hvor fysisk aktiv man er. Det er helt normalt.

Læs mere om normalområdet for blodsukkeret og mål for langtidsblodsukkeret

For højt og for lavt blodsukker

Når blodsukkeret er højere eller lavere, end det man betragter som normalområdet, vil man sige, at man har for højt blodsukker (hyperglykæmi) eller lavt blodsukker (hypoglykæmi).

Både for højt og for lavt blodsukker giver fysiske symptomer og påvirker kroppen både på kort og lang sigt.

Når man har diabetes, er det derfor vigtigt at sørge for, at blodsukkeret ligger stabilt inden for normalområdet eller det interval, man har aftalt med sin behandler.

 Læs mere om lavt blod­sukker og højt blodsukker

Forskning om emnet

Find selv flere viden­skabe­lige oversigts­artikler om blodsukker og type 1-diabetes.

Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

Søg i NemPubMed

Sidst opdateret: 10. marts 2023