Mad og drikke
Mad er opbygget af kulhydrater, fedt og proteiner. Især kulhydrater har betydning, når man har type 1-diabetes, da de påvirker blodsukkeret meget.
For at få energi til kroppens celler er det nødvendigt at spise mad. Den mad, vi spiser, består af et varierende indhold af kulhydrater, fedt, proteiner og i nogle tilfælde alkohol. Derudover indeholder maden forskellige livsnødvendige næringsstoffer i form af vitaminer og mineraler. De forskellige komponenter spiller alle en rolle for kroppen:
- Kulhydrater bidrager med kostfibre, fuldkorn og energi til hjerne og muskler
- Proteiner er kroppens byggesten til muskler og væv og spiller en afgørende rolle for kroppens immunforsvar
- Fedt bidrager med livsnødvendige fedtsyrer, sikrer at man optager fedtopløselige vitaminer og gavner hjertet
- Grøntsager og frugt bidrager med vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre.
Når man har diabetes, er det vigtigt at sikre et så stabilt blodsukker som muligt. Det er også vigtigt at vide, hvordan ens krop og blodsukker reagerer på den mad, man spiser.
Effekten af et måltid på blodsukkeret topper efter cirka 1,5 time, men det afhænger af måltidets sammensætning. Ved at måle sit blodsukker både inden og 1-2 timer efter et måltid kan man få et bedre kendskab til, hvordan ens blodsukker påvirkes af forskellige madvarer.
Læs mere om blodsukkermåling
Madens komponenter
Kulhydrater
Kulhydrater er kroppens vigtigste kilde til energi til hjerne og muskler. Samtidig er det den komponent i maden, som primært får blodsukkeret til at stige. Det er vigtigt, at man ikke udelukker kulhydrater fra måltiderne. I stedet bør man tænke over kvaliteten og mængden af de kulhydrater, man spiser.
Kulhydraterne omdannes hovedsageligt til sukker (glukose) i mave-tarm-kanalen. Derfra overføres de til blodet, så det kan transporteres ud til alle kroppens celler. Effekten på blodsukkeret topper gennemsnitligt halvanden time efter et måltid.
Kroppens behov for kalorier og kulhydrater afhænger af ens alder, køn, størrelse, hvor fysisk aktiv man er og hvilken type blodsukkersænkende medicin man får.
Vi skal gerne have cirka halvdelen (45-60 procent) af vores energiindtag (kalorier) fra kulhydrater. Anbefalingen er, at man indtager minimum 100-130 gram kulhydrater per dag.
Kulhydrater findes især i brød, mel, gryn, korn, ris, pasta, bulgur, couscous, bælgfrugter, kartofler, mælk, surmælksprodukter som f.eks. yoghurt samt i sukkerholdige produkter, chips, fastfood, frugt og i mindre grad i grøntsager.
Nogle kulhydrater omdannes hurtigere til sukker end andre. Man inddeler derfor kulhydrater i to typer: De hurtige kulhydrater og de langsomme kulhydrater. Begge typer får blodsukkeret til at stige. De langsomme kulhydrater giver dog en langsommere stigning i blodsukkeret og et mere stabilt blodsukker.
Fedt
Fedt er vigtigt for en række af kroppens funktioner. Blandt andet har det betydning for optagelse af fedtopløselige vitaminer. Fedt inddeles i mættet fedt, umættet fedt og flerumættet fedt.
Størstedelen af den fedt man spiser bør være umættet, da det giver livsnødvendige fedtsyrer og nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Det mættede fedt øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Man skal derfor være opmærksom på fedttypen og fedtindholdet, når man vælger fødevareprodukter.
Fedt påvirker ikke blodsukkeret direkte, men meget fedtholdig mad kan forsinke tømningen af mavesækken og dermed formindske og forsinke stigningen i blodsukkeret. Fedt fra maden påvirker også fedtstofferne i blodet (kolesterol og triglycerid).
Da fedt indeholder mange kalorier, er det en god idé at spise mindre af det, hvis man ønsker at tabe sig.
Mættet fedt påvirker kolesteroltallet negativt ved at øge total- og LDL-kolesterol (det såkaldt "lede kolesterol").
Mættet fedt findes især i animalske produkter som fede kød- og pålægstyper, pølser, fede mælkeprodukter, fløde, creme fraiche, smør og is. Desuden er der ofte mættet fedt i kage, kiks og lys chokolade.
Det mættede fedt bør erstattes med umættet fedt frem for flere kulhydrater i kosten for at opnå den hjertevenlige effekt.
Umættet fedt påvirker kolesteroltallet positivt ved at sænke total- og LDL-kolesterol.
Umættet fedt findes især i vegetabilsk olie (blandt andet rapsolie og olivenolie), minarine, mandler, nødder, avokado, oliven samt fisk.
Proteiner
Proteiner bruges til at opbygge og vedligeholde kroppen. Desuden spiller de en afgørende rolle for kroppens immunforsvar.
Proteiner kan påvirke blodsukkeret, men i langt mindre grad end kulhydrat. Særligt hvis man begrænser mængden af kulhydrater i ens mad og øger proteinmængden, kan det spille en rolle for blodsukkerstigningen.
Proteiner findes i kød, fisk, pålæg, mælkeprodukter, ost, æg og tørrede bælgfrugter.
Generelt er det ikke nødvendigt at tage tilskud af protein. Hvis man har påvirket nyrefunktion kan tilskud eller højt indtag af protein være skadeligt.
Grøntsager og frugt
Grøntsager og frugt indeholder kulhydrater, men bidrager også med vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre.
Grøntsager, som indgår i et måltid og erstatter andre fødevarer, er med til at begrænse kalorieindtaget og stigningen i blodsukkeret efter et måltid.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man spiser 600 gram grøntsager og frugt hver dag. Det svarer til 2-3 stykker frugt og mindst 300 gram grøntsager fordelt jævnt over dagen. Grøntsagerne kan både være friske eller frosne.
Ved kulhydrattælling tælles grøntsager som udgangspunkt kun med, hvis man spiser over 200 gram i et måltid.
Kulhydrater og diabetes
Kulhydrater er det i et måltid, som har den største betydning for stigningen i blodsukkeret.
Typen af kulhydrater og især mængden af kulhydrat (i gram) i maden har afgørende betydning for, hvor meget blodsukkeret stiger efter et måltid. Dermed har det også betydning for, hvor meget insulin kroppen har brug for ved måltider. Jo flere kulhydrater et måltid indeholder, des højere er stigningen.
Kulhydrattælling er en metode, som man kan bruge til at forudsige stigningen i blodsukkeret efter et måltid. Metoden bruges også til at beregne insulinbehov i forhold til maden, der spises. Uanset om det er rugbrød eller kage.
Læs mere om kulhydrattælling
Kulhydrater og diabetes. Varighed: 3 minutter og 26 sekunder. (Video: Videncenter for Diabetes)
Gode råd om kost
De officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen gælder også, når man har diabetes.
Nedenfor er dog en række gode råd til, hvordan man opnår en stabil regulering af blodsukkeret ved en langsom stigning i blodsukkeret, og en bedre mæthedsfølelse hen over dagen:
- Spis langsomme kulhydrater
- Spis fødevarer med grov konsistens f.eks. knækkede og hele kerner, grovvalsede havregryn
- Spis fødevarer med højt indhold af kostfibre og derfor lavere indhold af kulhydrater, der omdannes til sukker
- Fordel kulhydraterne hen over dagen
- Vælg drikkevarer, der ikke påvirker blodsukkeret, som for eksempel vand med/uden citrus og kaffe og te uden sukker
- Undgå sukkersødede drikke, juice og smoothies, da de giver en hurtig stigning i blodsukkeret. Spis hellere den hele frugt og grønt.
Læs mere om de forskellige typer kulhydrater
Sidst opdateret: 20. november 2020