Gå til hovedindhold

Graviditet og type 1-diabetes

Har man type 1-diabetes og ønsker at blive gravid, bør man planlægge graviditet i samarbejde med ens behandlere. Det mindsker risikoen for komplikationer både hos mor og barn.

Indhold

  Billede af en gravid mave.

  Man kan sagtens blive gravid, når man har type 1-diabetes, men det er en fordel at blive fulgt tæt af sine behandlere, så man undgår komplikationer.

  Graviditet er en naturlig del af livet, og kvinder med type 1-diabetes, der ikke har følgesygdomme, kan gennemføre en graviditet næsten som gravide uden diabetes.

  Det kræver dog, at ens blodsukker ligger stabilt indenfor det normalområde, man aftaler med sine behandlere under hele graviditeten, og at man følges tæt. Det nedsætter risikoen for komplikationer for både mor og barn.

  Planlægning af graviditet

  Når man har type 1-diabetes, anbefales det, at man planlægger en graviditet sammen med sine behandlere.

  Planlægning betyder, at man taler med sin diabetesbehandler, så snart man overvejer at blive gravid og gerne 3-6 måneder inden, man ønsker at blive gravid.

  Det er en god idé at bruge prævention helt frem til den dato, man ønsker og har planlagt at blive gravid.

  Grunden til, at det er vigtigt at planlægge graviditeten, er, at man sammen med sin behandler kan sikre en god regulering i af diabetesbehandlingen helt fra starten af graviditeten. Fosteret er nemlig sårbart over for høje blodsukkerniveauer allerede i de første dage og uger efter undfangelsen.

  Hvis man alligevel bliver gravid, uden at det er planlagt, bør man straks kontakte sine diabetesbehandlere.  

  Læs mere om planlægning af graviditet ved type 1-diabetes

  Husk folsyre

  Tilskud af folsyre (folinsyre), inden man bliver gravid, kan mindske risikoen for medfødte misdannelser i hjernen og rygmarven hos barnet.

  Det anbefales derfor, at man tager folsyre allerede fra 3 måneder før, man ønsker at blive gravid, uanset om man har diabetes eller ej.

  Læs mere om folsyretilskud

  Forløbet under graviditet

  Kvinder med type 1-diabetes, der bliver gravide, bliver fulgt tæt af deres behandlere under hele graviditeten.

  Så snart man ved eller har mistanke om, at man er gravid, er det vigtigt, at man kontakter sit lokale diabetesambulatorium eller sin praktiserende læge.

  Fra diabetesambulatoriet eller praktiserende læge vil man blive henvist videre til nærmeste center for gravide med diabetes. 

  Den første konsultation bør ske i ens lokale diabetesambulatorium eller det nærmeste center for gravide med diabetes inden for de første uger efter, at graviditeten er konstateret.

  Derefter skal man regne med at skulle undersøges cirka hver anden uge gennem hele graviditeten.

  Læs mere om forløbet under en graviditet, når man har type 1-diabetes

  Derfor skal man følges tæt under graviditeten

  Der er flere grunde til, at det er vigtigt at blive fulgt tæt både op til og under graviditeten, når man har type 1-diabetes:

  • Det sikrer god regulering af insulindosis: Graviditet påvirker cellernes følsomhed for insulin. Insulinbehovet falder i starten af graviditeten og stiger igen i slutningen af graviditeten (fra uge 16). Insulindosis skal ofte ændres fra uge til uge. Ændringerne er dog forskellige fra gravid til gravid.
  • Det mindsker risikoen for misdannelser og andre komplikationer: Et stabilt blodsukker i normalområdet, allerede på tidspunktet for befrugtning og gennem graviditeten, mindsker risikoen for misdannelser hos barnet og andre komplikationer under graviditet og fødsel.
  • Det mindsker risikoen for insulintilfælde: Risikoen for at få insulintilfælde er øget under graviditeten, især i uge 8-16. Ved at være i tæt dialog med sine behandlere kan man sammen nedbringe risikoen for insulintilfælde.
  • Det reducerer forværring af eventuelle følgesygdomme til type 1-diabetes: Hos kvinder med følgesygdomme til diabetes, især i nyrer og øjne, kan forværring i de fleste tilfælde forebygges, hvis graviditeten planlægges, og man undersøges regelmæssigt gennem hele graviditeten.
  • Det mindsker risikoen for svangerskabs­forgiftning: Type 1-diabetes øger risikoen for at udvikle svangerskabs­forgiftning. Især hvis man har følgesygdomme i nyrerne, er risikoen øget. Ved at blive fulgt tæt af specialister kan man dog reducere risikoen.
  • Det sikrer, at den medicin man tager, er sikker: Den medicin, man tager, skal måske ændres for ikke at skade barnet og for at opnå god regulering af blodsukkeret.

  Fødsel og tiden efter

  Både under og i tiden efter fødslen er der flere forholdsregler, man skal tage for at forebygge komplikationer hos mor og barn, når man har type 1-diabetes. 

  Læs mere om fødslen og tiden efter fødslen

  Forskning om emnet

  Find selv flere viden­skabe­lige oversigts­artikler om graviditet og type 1-diabetes.

  Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

  Søg i NemPubMed

  Find et udvalg af kvalitetsvurderede systematiske forskningsoversigter fra Cochrane Reviews og databasen Health Evidence.

  Find forskningsoversigter

  Informationerne og anbefalingerne på siden her er hoved­sageligt baseret på den senest opdaterede nationale behandlings­vejledning for graviditet og diabetes.

  Behandlings­vejledningen er udarbejdet af danske eksperter i graviditet og diabetes og danner det faglige grundlag for behandlingen af gravide med diabetes i Danmark.

  Øvrige kilder til denne sides indhold er listet nedenfor.

  Sidst opdateret: 10. november 2022