Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Behandling af type 1-diabetes

Type 1-diabetes kræver behandling med insulin og sund livsstil. Sygdommen er kronisk, og behandlingen er livslang. Følgesygdomme kan også kræve behandling.

Indhold

    Billede af en kvinde, der er til lægekonsultation.

    Når man har type 1-diabetes, hjælper ens diabetesbehandler med at tilpasse insulinbehandling.

    Ved type 1-diabetes er bugspyt­kirtlen ikke længere i stand til at producere det livsvigtige hormon insulin. Derfor består den primære behandling i at tage insulin.

    Målet med behandlingen er at sørge for:

    • at man ikke har symptomer på sygdommen og har en høj livskvalitet.
    • at forhindre akutte kom­plika­tioner som alvorlig lavt blod­sukker (hypoglykæmi) eller højt blod­sukker (hyperglykæmi) og forebygge udvikling af følge­sygdomme til diabetes.
    • at man får en normal livs­længde.

    Uden insulin bliver sukker­, fra den mad man spiser, i blodet og kommer ikke ind i cellerne.

    Det primære formål med insulin­behandlingen er at sikre, at kroppens celler kan optage sukkeret og at undgå, at blodsukkeret bliver for højt. Det sker i et samspil med leveren.

    Insulin­behandling tilpasset individuelle behov

    Kroppen har brug for insulin hele døgnet. Det er derfor nødvendigt at tage insulin flere gange i døgnet for at efterligne bugspyt­kirtlens funktion. Insulin kan ikke tages som tabletter, fordi det vil blive ødelagt af mavesyren. I stedet tager man det som ind­sprøjt­ninger i fedtlaget, der ligger lige under huden.

    Behovet for insulin er individuelt og afhænger af, hvad man spiser, hvordan man har det, og hvor meget man bevæger sig. Udgangs­punktet for insulin­behandling er derfor ens dagligdag. Det vil sige, hvordan hverdagen fungerer med hensyn til mad, arbejde, familieliv, eventuel sygdom og fritid/sport.

    Sammen med sin behandler tilpasser man insulin­behandlingen ud fra individuelle behov og daglige målinger af blod­sukker.

    Læs mere om blandt andet blodsukker, insulin­behandling og kulhydrat­tælling.

    Sidst opdateret: 5. juni 2023