Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Behandling af type 1-diabetes

Type 1-diabetes kræver behandling med insulin og sund livsstil. Sygdommen er kronisk, og behandlingen er livslang. Følgesygdomme kan også kræve behandling.

Indhold

  Ved type 1-diabetes er bugspyt­kirtlen ikke længere  i stand til at producere det livsvigtige hormon insulin. Derfor består den primære behandling i at tage insulin.

  Målet med behandlingen er at sørge for:

  • At man ikke har symptomer på sygdommen og har en høj livskvalitet
  • At forhindre akutte kom­plika­tioner som alvorlig lavt blod­sukker (hypoglykæmi) eller højt blod­sukker (hyperglykæmi) og forebygge udvikling af følge­sygdomme til diabetes
  • At man får en normal livs­længde.

  Uden insulin bliver sukker­, fra den mad man spiser, i blodet og kommer ikke ind i cellerne.

  Det primære formål med insulin­behandlingen er at sikre, at kroppens celler kan optage sukkeret og at undgå, at blodsukkeret bliver for højt. Det sker i et samspil med leveren.

  Insulin­behandling tilpasset individuelle behov

  Kroppen har brug for insulin hele døgnet. Det er derfor nødvendigt at tage insulin flere gange i døgnet for at efterligne bugspyt­kirtlens funktion. Insulin kan ikke tages som tabletter, fordi det vil blive ødelagt af mavesyren. I stedet tager man det som ind­sprøjt­ninger i fedtlaget, der ligger lige under huden.

  Behovet for insulin er individuelt og afhænger af, hvad man spiser, hvordan man har det, og hvor meget man bevæger sig. Udgangs­punktet for insulin­behandling er derfor ens dagligdag. Det vil sige, hvordan hverdagen fungerer med hensyn til mad, arbejde, familieliv, eventuel sygdom og fritid/sport.

  Sammen med sin behandler tilpasser man insulin­behandlingen ud fra individuelle behov og daglige målinger af blod­sukker.

  Læs mere om blandt andet blodsukker, insulin­behandling og kulhydrat­tælling.

  Sidst opdateret: 1. juni 2021