Gå til hovedindhold

Pårørende til unge med type 1-diabetes

Mange forældre er bekymrede for deres børn og unge med diabetes. For hvordan vil sygdommen påvirke deres liv? Find mere information på denne side.

Indhold

  Har du børn eller unge med diabetes, er det vigtigt at komme godt fra start og få en god håndtering af sygdommen og en åben dialog om den.

  Mange forældre er bekymrede for deres børn og unge med diabetes. For hvordan vil sygdommen påvirke deres liv? Det kan være bekymringen, om barnet får en ketoacidose (syreforgiftning), om diabetes medfører blindhed eller om der opstår andre følgesygdomme i relation til diabetes?

  De fleste har hørt og læst skrækhistorier, der kan give næring til frygten.

  Hjælp den unge til at blive selvhjulpen

  Bekymringerne får nogle forældre til at være restriktive over for deres unge, og de overvåger f.eks. den unges insulindosering eller madindtag. Eller de forbyder den unge at deltage i fester, hvor der bliver indtaget alkohol, eller at tage på festival, fordi de er bange for situationer, hvor der ikke er kontrol over blodsukkeret.

  Men overvågning og kontrol hjælper sjældent. Derimod får det ofte den unge til at gøre det modsatte, og det kan medføre, at hans eller hendes diabetes forværres.

  Vil du hjælpe den unge med diabetes, så handler det om at støtte, at han eller hun bliver mere selvhjulpen og bedre i stand til selv at tage vare på sin diabetes. På den måde mindsker du den unges afhængighed af dig og andre voksne og forbereder ham eller hende på det liv, der venter, den dag det bliver aktuelt at flytte hjemmefra.

  Sidst opdateret: 5. juli 2021