Gå til hovedindhold

Pårørende til unge med type 1-diabetes

Mange forældre er bekymrede for deres børn og unge med diabetes. For hvordan vil sygdommen påvirke deres liv? Find mere information på denne side.

Indhold

  Billede af en ung kvinde med type 1-diabetes, der tørrer sit hår med en hårtørrer foran spejlet.

  Som ung er der mange andre ting end diabetes, der fylder. Som forældre er det vigtigt at prøve at være forstående og støttende, selvom det kan være svært.

  Har man børn eller unge med diabetes, er det vigtigt at komme godt fra start og få en god håndtering af sygdommen og en åben dialog om den.

  Mange forældre er bekymrede for deres børn og unge med diabetes. For hvordan vil sygdommen påvirke deres liv? Det kan være bekymringen, om barnet får en ketoacidose (syreforgiftning), om diabetes medfører blindhed, eller om der opstår andre følgesygdomme i relation til diabetes?

  De fleste har hørt og læst skrækhistorier, der kan give næring til frygten.

  Hjælp den unge til at blive selvhjulpen

  Bekymringerne får nogle forældre til at være restriktive over for deres unge, og de overvåger f.eks. den unges insulindosering eller madindtag. Eller de forbyder den unge at deltage i fester, hvor der bliver indtaget alkohol, eller at tage på festival, fordi de er bange for situationer, hvor der ikke er kontrol over blodsukkeret.

  Men overvågning og kontrol hjælper sjældent. Derimod får det ofte den unge til at gøre det modsatte, og det kan medføre, at hans eller hendes diabetes forværres.

  Vil man hjælpe den unge med diabetes, så handler det om at støtte, at han eller hun bliver mere selvhjulpen og bedre i stand til selv at tage vare på deres diabetes. På den måde mindsker man den unges afhængighed af en og andre voksne og forbereder ham eller hende på det liv, der venter, den dag det bliver aktuelt at flytte hjemmefra.

  Materialer på dansk

  Diabetesforeningen har udviklet en række sider om og til teenagere og unge med type 1-diabetes og deres forældre.

  Siderne indeholder blandt andet podcasts, gode råd omkring alkohol om diabetes, netværk med andre unge med diabetes og videoer, som sætter ord på det at være ung og have diabetes. 

  Find Diabetesforeningens side om teenagere og unge med type 1-diabetes

  Diabetesforeningen har udviklet en række sider om og til teenagere og unge med type2-diabetes og deres forældre.

  Siderne er henvendt il 16-25-årige med type 2-diabetes, og indeholder information om blandt andet alkohol, sex, kørekort, rygning og stress. 

  Find Diabetesforeningens side om teenagere og unge med type 2-diabetes

  Forstå din teenager med diabetes er en side henvendt til forældre til en teenager med type 1-diabetes. 

  På siden kan man finde svar på nogle af de spørgsmål, der dukker op, når puberteten indtræffer. Det er spørgsmål om hormoner, alkohol og trivsel, når man er ung og samtidig har diabetes.

  Find også 9 gode råd til forældre fra din teenager med diabetes. 

  Siden er udviklet af Diabetesforeningen

  Find Forstå din teenager hos Diabetesforeningen

  Steno Diabetes Center Sjælland har lavet et længere informationsmateriale (92 sider) til alle børn og unge med nydiagnosticeret type 1-diabetes.

  I materialet kan man blandt andet få information om opstartsplaner i den første tid efter diagnosen, behandlingen af type 1-diabetes, psykiske reaktioner, besøg i diabetesambulatoriet og meget mere.

  Materialet er udviklet i forbindelse med et projekt, men er frit tilgængeligt for alle interesserede.  

  Udgivelsen er også tilgængelig på engelsk, arabisk og tyrkisk

  Find informationsmaterialet om type 1-diabetes hos børn og unge

  Diabetes i Skolen er en hjemmesiden målrettet ansatte i skolen, men er fri tilgængelig for alle interesserede.

  På hjemmesiden kan man finde information om diabetes, og få vejledning i og gode råd til hvordan man i skoleregi bedst kan hjælpe elever med diabetes.  

  Diabetes i Skolen er udviklet af de fem Steno Diabetes Centre i Danmark i samarbejde med fagpersoner fra diabetesambulatorier samt lærere, pædagoger, øvrige skoleansatte og forældre.

  Find Diabetes i Skolen

  Diapplo er en app til børn og unge med type 1-diabetes.

  I Diapplo kan man blandt andet lære at beregne kulhydrater og insulin og få gode råd og viden om blodsukker, insulin, kulhydrater, sport, teknologi, krop, sundhed og ungdomsliv.

  Diapplo er udviklet af Steno Diabetes Center Aarhus, og er frit tilgængeligt for alle.

  Find appen Diapplo

  I podcast­enserien Ung med diabets fortæller tre unge kvinder om, hvordan det er at være ung med diabetes. 

  Serien er udviklet af Steno Diabetes Center Copenhagen, og kan frit hentes af alle interesserede. 

  Find podcasten Ung med diabetes

  Podcast­serien Diabetes­familier er en serie, hvor seks familier over 10 afsnit fortæller om livet med et barn eller en ung med type 1-diabetes.

  Serien er udviklet af Steno Diabetes Center Nordjylland, og kan frit hentes af alle interesserede. 

  Find podcastserien Diabetesfamilier

  Unge med kroniske og alvorlige sygdomme i alderen 14-29 år udgør Ungepanelet i Danmark.

  Deltager bidrager via ungepaner til til lokalt forankret brugerinddragelse på hospitalerne. Arbejdet består i aktivt at inddrage unge personer på alle landets hospitaler.  

  Find Ungepanelerne i Danmark

  Materialer på engelsk

  Making the Leap From Type 1 Teen to Adult er en side udviklet af det amerikanske Centres for Disease Control and Prevention (CDC).

  Siden henvender sig særligt til forældre til unge med type 1-diabetes og indeholder information om de udfordringer der kan være ved at være ung med diabetes. 

  Siden er også tilgængelig på spansk.

  Find CDCs side Making the Leap from Type 1 Teen to Adult 

  Young Adults er en sektion på den britiske patientorganisation for diabetes Diabetes UK hjemmeside. 

  Her kan man blandt andet finde information videregående uddannelse, sex, alkohol og transition fra ung til voksen, når man har type 1-diabetes. 

  Find Young Adults hos Diabetes UK 

  Den globale, nonprofit organisation JDRF, som finansierer forskning i type 1-diabetes, har sider om livet med diabetes: blandt andet om diabetes og skolegang, forældre til børn med diabetes og rejser. 

  Find Life With Type 1 Diabetes 

  Sidst opdateret: 4. oktober 2022