Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Insulin og type 2-diabetes

Nogle med type 2-diabetes kan få behov for insulin. Insulin er et livsvigtigt hormon, som gør, at cellerne kan optage sukker fra blodet.

Indhold

  Billede af en insulinpen

  Alle med type 2-diabetes kan på et tidspunkt få behov for at tage insulin, når kroppen ikke længere er i stand til at producere eller udnytte insulinen godt nok

  Insulin er et hormon, der dannes i de såkaldte beta-celler i bugspyt­kirtlen og udskilles til blodet. Insulin har to primære funktioner:

  • Insulin virker som en nøgle til cellerne, så de kan optage sukker (glukose) fra blodet. Det er vigtigt, fordi cellerne bruger sukkeret fra den mad, vi spiser, som energi, så de kan udføre deres opgaver i kroppen. Når sukkeret, ved hjælp af insulin, transporteres fra blodet og ind i cellerne, falder blod­sukkeret.
  • Insulin hjælper til at lagre overskydende sukker i leveren og på den måde holde blod­sukkeret lavt. Det oplagrede sukker kaldes glykogen, og kan senere frigives fra leveren, hvis blod­sukkeret bliver lavt. Det kan f.eks. ske om natten, når man sover.

  Hos personer, som ikke har diabetes, styres frigivelsen af insulin af blodsukker-niveauet. Det betyder, at når blodsukkeret stiger (f.eks. i forbindelse med et måltid), så stiger frigivelsen af insulin fra bugspytkirtlen.

  Insulin hos personer med type 2-diabetes

  Ved type 2-diabetes, producerer bugspytkirtlen stadig insulin, men kroppens celler er ikke stand til at udnytte insulinen godt nok. Man siger, at cellerne er mindre følsomme over for insulin. Derfor kaldes det også for insulinresistens eller nedsat insulinfølsomhed. Resultatet er, at blodsukkeret stiger.

  Mange vil desuden opleve, at kroppen med tiden bliver dårligere til at producere insulin. Sammen med den nedsatte følsomhed over for insulin betyder det, at det bliver endnu sværere for kroppen at transportere sukker fra blodet ind i cellerne. Derved stiger blodsukkeret yderligere.

  Ved type 2-diabetes består behandlingen, de første mange år af sund kost, motion og medicin til at sænke blodsukkeret, som samlet kaldes antidiabetika.

  Læs mere om blodsukkersænkende medicin

  Behov for insulin

  Med tiden, og ofte efter adskillige år med type 2-diabetes, udvikler sygdommen sig, og for nogle vil behandlingen med antidiabetika med ikke længere være nok til at sikre et passende blodsukker. På det tidspunkt vil lægen vurdere, om man har behov for at tage insulin.

  Alle med type 2-diabetes kan på et tidspunkt få behov for at tage insulin, men især personer, som har udviklet type 2-diabetes i en yngre alder, vil før eller siden få behov for insulin. 

  Insulinbehandling kan hos nogle være nødvendig allerede, når sygdommen diagnosticeres. Det kan f.eks. skyldes at de har gået med type 2-diabetes i lang tid, men uden at vide det.

  God effekt af insulinbehandling ændrer ikke på diabetesdiagnosen, som stadig vil være type 2-diabetes.

  Insulin gives ved injektioner

  Insulin kan ikke tages som tabletter, fordi det vil blive ødelagt af mavesyren. I stedet tager man det som indsprøjtninger i fedtlaget, der ligger lige under huden.

  De fleste bruger et insulinpen-system, som gør det let selv at tage insulinen.

  Læs mere om, hvordan man injicerer insulin

  Insulin og blodsukker

  Når man tager insulin, er det vigtigt at dosere mængden korrekt, sådan at man så vidt muligt undgår, at blod­sukkeret hverken bliver for lavt (hypoglykæmi) eller for højt (hyperglykæmi).

  Læs mere om lavt blodsukker og type 2-diabetes

  Læs mere om højt blodsukker og type 2-diabetes

  Sidst opdateret: 23. marts 2022