Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Insulin og type 2-diabetes

Nogle med type 2-diabetes kan få behov for insulin. Insulin er et livsvigtigt hormon, som gør, at cellerne kan optage sukker fra blodet.

Indhold

  Billede af en insulinpen

  Cirka halvdelen af alle personer med type 2-diabetes vil opleve, at de på et tidspunkt får behov at tage insulin for at holde blodsukkeret i balance.

  Insulin er et hormon, der dannes i de såkaldte beta-celler i bugspyt­kirtlen og udskilles til blodet. Insulin har to primære funktioner:

  • Insulin virker som en nøgle til cellerne, så de kan optage sukker (glukose) fra blodet. Det er vigtigt, fordi cellerne bruger sukkeret fra den mad, vi spiser, som energi, så de kan udføre deres opgaver i kroppen. Når sukkeret, ved hjælp af insulin, transporteres fra blodet og ind i cellerne, falder blod­sukkeret.
  • Insulin hjælper til at lagre overskydende sukker i leveren og på den måde holde blod­sukkeret lavt. Det oplagrede sukker kaldes glykogen, og kan senere frigives fra leveren, hvis blod­sukkeret bliver lavt. Det kan f.eks. ske om natten, når man sover.

  Hos personer, som ikke har diabetes, styres frigivelsen af insulin af blodsukker-niveauet. Det betyder, at når blodsukkeret stiger (f.eks. i forbindelse med et måltid), så stiger frigivelsen af insulin fra bugspytkirtlen.

  Hos personer med type 2-diabetes producerer bugspytkirtlen stadig insulin. Men hos nogle er den insulin, de selv producerer, ikke af 'god nok kvalitet'. Hos andre vil cellerne ikke tage godt imod kroppens egen insulin.

  Derfor kan personer med type 2-diabetes have behov for forskellige former for blodsukkersænkende medicin, f.eks. insulin.

  Cirka halvdelen af alle personer med type 2-diabetes vil opleve, at de på et tidspunkt får behov at tage insulin for at holde blodsukkeret i balance.

  Insulinbehandling ændrer ikke på diabetesdiagnosen, som stadig vil være type 2-diabetes.

  Insulin gives ved injektioner

  Insulin kan ikke tages som tabletter, fordi det vil blive ødelagt af mavesyren. I stedet tager man det som indsprøjtninger i fedtlaget, der ligger lige under huden.

  De fleste bruger et insulinpen-system, som gør det let selv at tage insulinen.

  Læs mere om hvordan man injicerer insulin

  Insulin og blodsukker

  Når man tager insulin, er det vigtigt at dosere mængden korrekt, sådan at man så vidt muligt undgår, at blod­sukkeret hverken bliver for lavt (hypoglykæmi) eller for højt (hyperglykæmi).

  Læs mere om lavt blodsukker og type 2-diabetes

  Læs mere om højt blodsukker og type 2-diabetes

  Sidst opdateret: 24. november 2021