Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Forebyggelse af følgesygdomme i øjnene

Skader i øjnene kan forebygges ved regelmæssige øjenundersøgelser. Et stabilt blodsukker og blodtryk forebygger også øjenforandringer.

Indhold

  Der er meget man kan gøre for at forebygge, at forandringer i øjnene opstår eller bliver så alvorlige, at de påvirker synet.

  Et normalt og stabilt blod­sukker, regelmæssige ­undersøgelser af øjnene, et normalt blod­tryk og at undgå rygning hjælper alle til at forebygge forandringer og sygdomme i øjnene.

  Normalt og stabilt blod­sukker

  Et højt blod­sukker over tid belaster blod­karrene i øjnene. Men også udsving i blod­sukkeret og for lavt blod­sukker kan påvirke øjnene og bør derfor så vidt muligt undgås. Et normalt og stabilt blod­sukker er derfor med til at forebygge forandringer i øjnene.

  Det er vigtigt at være opmærksom på:

  • Langtidsblodsukkeret (HbA1c), som bør ligge under 53 mmol/mol
  • Udsving i blodsukkeret i løbet af dagen.

  Hvis man har fået konstateret nethinde­forandringer, vil man på øjenfotos kunne se, at forandringerne ofte forsvinder igen, når blod­sukkeret bliver bedre reguleret.

  Øjnene kan tage skade, hvis blod­sukkeret sænkes hurtigt. Hvis man har haft et for højt blod­sukker, er det derfor vigtigt at lægge en plan med sin behandler for at sikre, at blod­sukkeret sænkes langsomt,

  Regelmæssige øjen­undersøgelser

  Forandringer i øjnene kan behandles, hvis de opdages i tide. Når man har diabetes, er det derfor vigtigt, jævnligt at få sine øjne undersøgt. Des tidligere forandringerne opdages, jo hurtigere kan de behandles. På den måde kan man undgå synstruende forandringer på øjets nethinde

  Undersøgelsen af øjnene indebærer blandt andet en fotografering af øjets nethinde. Fotograferingen kan vise forandringer i øjet, som man ellers ikke selv kan se eller mærke, selvom de allerede kan være behandlings­krævende.

  Regelmæssigt undersøgelse af øjets nethinde giver behandleren et godt grundlag for at opdage eventuel udvikling af forandringer.

  Man bør gå til kontrol med 1-2 års mellemrum. Hvis ens diabetes ikke er velbehandlet, eller der er tegn på begyndende forandringer, vil det være nødvendigt at blive undersøgt oftere.

  Personer med type 1-diabetes bør henvises til deres første øjen­undersøgelse fem år efter diagnosen, dog tidligst ved det fyldte 12. år.

  Synsmåling

  Øjnenes synsevne måles. Synsmålingen foretages typisk ved hjælp af en synstavle med bogstaver og tal i forskellige størrelser.

  Øjenfotografering

  Der tages typisk fem billeder af hvert øje, som sættes sammen til ét billede, hvor man kan se, om der er forandringer i øjet.

  Inden øjen­fotograferingen dryppes øjnene med pupil­udvidende dråber. Dråberne kan svie et øjeblik, men det er nødvendigt for at udvide øjnenes pupiller for at få gode fotos. Pupil­udvidelserne giver sløret syn, så længe dråberne virker. Det varer normalt 2-4 timer.

  Ting at være opmærksom på, når du skal hjem igen

  De udvidede pupiller kan gøre en mere lysfølsom. Derfor er det en god idé at medbringe sol­briller til hjemturen.

  Anbefalingen er ikke selv at køre bil lige efter undersøgelsen. Det er lovligt, men på grund eventuelt sløret syn og lysfølsomhed kan det være rart at tage tog, bus eller at medbringe en chauffør.

  Resultater og opfølgning

  Efter fotograferingen vurderes billederne af en sundheds­professionel for at afgøre, om der er behov for yderligere undersøgelse og behandling og hvor lang tid, der skal gå til næste kontrol.

  Normalt blodtryk

  Et forhøjet blod­tryk belaster øjnenes blod­kar. Derfor er det vigtigt jævnligt at få tjekket sit blod­tryk og forsøge at holde det på et normalt og stabilt niveau på 135/85 mmHg.

  Hvis man har fået ordineret blodtryks­sænkende medicin, er det vigtigt altid at tage medicinen som anvist af lægen.

  Læs mere om forhøjet blodtryk

  Undgå rygning

  Selvom det kan være svært, er det en god idé at undgå at ryge for at forebygge øjen­sygdom.

  Rygning påvirker blod­karrene i nethinden. Der er en øget risiko for, at få ­komplikationer i øjnene eller for at  forværre dem, hvis man udover forhøjet blod­sukker og blod­tryk også ryger.

  Læs mere rygestop

  Sidst opdateret: 1. juni 2021