Sex og type 2-diabetes
Personer med type 2-diabetes kan opleve seksuelle udfordringer, som har relation til diabetes, og udfordringerne kan ændre sig over tid.
Sex er en vigtig del af livet og i forholdet til en partner. Men diabetes kan påvirke sexlivet og intimiteten hos nogle personer med diabetes, og udfordringerne kan ændre sig over tid.
Nogle oplever at have mindre lyst til sex og intimitet med andre. Andre oplever fysiske symptomer, som gør det vanskeligt at have sex. Herunder kan du læse mere om, hvilke udfordringer mænd og kvinder kan opleve.
Læs endnu mere om seksuelle udfordringer og diabetes hos Diabetesforeningen.
Seksuelle udfordringer
Mere end en fjerdedel af alle kvinder med diabetes oplever at have seksuelle udfordringer. En tredjedel af kvinderne under 30 år fortæller, at de har seksuelle problemer, fordi de har diabetes.
Typiske udfordringer er:
- Nedsat lyst til sex
- Vanskeligheder ved at blive seksuelt ophidset
- Smerter ved samleje, f.eks. på grund af tørhed i skeden
- Orgasmeproblemer.
Det er helt normalt at blive ked af det, når man finder ud af, at man ikke længere har lyst til sex. Det kan være, at man bebrejder sig selv eller sin partner. Nogle oplever at blive vrede eller føle sig deprimerede. Den type følelser kan gøre det svært at tale med sin partner om problemerne.
Årsager
Seksuelle udfordringer hos kvinder med diabetes kan være af både fysisk og psykisk karakter.
Diabetes gennem flere år kan føre til dårligt kredsløb og skader på nervesystemet (autonom neuropati), der svækker følesansen.
Ved seksuel stimulation øges blodgennemstrømningen normalt i kønsorganerne. Åreforkalkning betyder dog, at blodet får sværere ved at komme ud i kønsorganerne ved seksuel ophidselse. Det fører til, at følesansen svækkes i kønsorganerne. Det kan betyde, at man får svært ved at føle ophidselse, blive fugtig og/eller få orgasme.
Personer med diabetes har en højere risiko for at få infektioner. Mange kvinder oplever hyppige svampeinfektioner/skedekatar, der kan give svie og smerter ved forsøg på samleje.
Manglende sexlyst kan blandt andet skyldes depression eller svingende blodsukker, som gør, at man kan blive mere træt og irritabel.
Behandling
Psykologisk/sexologisk behandling kan være en mulighed, hvis det er psykiske forhold, der er årsagen til de seksuelle udfordringer.
Hos kvinder i overgangsalderen kan tørhed i skeden behandles med stikpiller eller hormontabletter med det kvindelige kønshormon østrogen.
Ved smerte under samleje eller vanskeligheder ved at blive fugtig, kan man købe glidecreme og olier. De kan fås i håndkøb på apoteket, i sexshops eller i Diabetesforeningens webshop.
Besøg Diabetesforeningens webshop
Det vigtigste er dog, at kvinden har lyst til sex. Hormonbehandling kan, udover at forebygge tørhed i skeden, også hjælpe på lysten til sex.
Et normalt og stabilt blodsukker, blodtryk og kolesteroltal kan bidrage til at undgå seksuelle problemer.
Endelig er rygestop altid en god idé, hvis man er ryger.
Læs mere om rygestop
Hvis man oplever udfordringer i sit sexliv, er det en god idé at finde én fra sit behandlerteam, som man kan tale om det med. Sammen kan man finde måder og eventuelt medicin, som kan hjælpe.
Mange mænd med diabetes oplever både fysiske og psykiske udfordringer i deres sexliv.
Typiske udfordringer er:
- Nedsat lyst til sex
- Impotens eller rejsningsbesvær (erektil dysfunktion)
- For hurtig sædafgang eller sivende sædafgang.
Diagnosen impotens kan stilles, når en mand i en periode på mere end tre måneder ikke har været i stand at få eller opretholde en rejsning, der kan gennemføre et samleje.
Hvis man finder ud af, at man ikke længere har lyst til sex, er det helt normalt at blive ked af det. Det kan være, at man bebrejder sig selv eller sin partner. Nogle oplever at blive vrede eller føle sig deprimerede. Den type følelser kan gøre det svært at tale med sin partner om problemerne.
Årsager
Seksuelle udfordringer hos mænd med diabetes kan være af både fysisk og psykisk karakter.
Mekanismerne ved normal rejsning hos mænd er mange og afhænger af et samspil mellem flere faktorer. Ved seksuel stimulation (lugte, lyde, synsindtryk, berøring eller seksuelle tanker) opsamler hjernen signaler, som den via nervesystemet sender til penis.
Flere år med diabetes påvirker ofte både kredsløb og nerver. Det øger risikoen for at opleve seksuelle udfordringer. Også alderen har for mange mænds vedkommende indflydelse på evnen til at få rejsning.
Der er i dag enighed om, at rejsningsproblemer hos mænd med diabetes skal ses som komplikation til sygdommen. Tidligere mente man, at psykiske problemer var årsag til rejsningsproblemer.
Bekymringer om f.eks. at få lavt blodsukker, mens man dyrker sex, kan også være årsag til, at det kan være svært at få eller holde rejsning.
De hyppigste årsager til impotens er:
- Dårligt kredsløb
- Nervebetændelse (neuropati)
- For højt blodsukker
- Forhøjet kolesterol og/eller forhøjet blodtryk.
Overvægt, tobaksrygning, alkohol og nogle former for medicin har også indflydelse på evnen til at få rejsning.
Manglende sexlyst kan blandt andet skyldes depression eller svingende blodsukker, som gør, at man kan blive mere træt og irritabel.
Behandling
Nogle mænd har glæde af medicinsk hjælp til rejsningsproblemer. Hvis man på grund af diabetes har skader på nervesystemet (neuropati), er det muligt at få tilskud til medicin mod impotens.
Der findes også forskellige hjælpemidler, der kan anvendes i forbindelse med rejsningsproblemer. Her er penispumpen i kombination med en penisring nok de mest anvendte. Hjælpemidler kan købes på apoteket, i sexshops eller i Diabetesforeningens webshop.
Besøg Diabetesforeningens webshop
Et normalt og stabilt blodsukker, blodtryk og kolesteroltal kan bidrage til at undgå seksuelle problemer.
Endelig er rygestop altid en god idé, hvis man er ryger.
Læs mere om rygestop
Hvis man oplever udfordringer i sit sexliv, er det en god idé at finde én fra sit behandlerteam, som man kan tale om det med. Sammen kan man finde måder og eventuelt medicin, som kan hjælpe.
Forebyggelse
Der er meget man selv kan gøre for at forebygge, at man senere i livet oplever seksuelle udfordringer på grund af diabetes.
Et normalt og stabilt blodsukker, blodtryk og kolesteroltal kan forebygge, at man udvikler nervebetændelse og sygdomme i hjerte og blodkar.
At undgå at ryge og at blive overvægtigt kan også medvirke til at forebygge fysiske, seksuelle udfordringer.
Læs mere om rygestop
Hjælpemidler til sex. Varighed: 4 minutter og 11 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)
Sæt ord på udfordringerne
Hvis man oplever udfordringer i sit sexliv, er det en god idé at finde én fra sit behandlerteam, som man kan tale om det med.
Sammen kan man få sat ord på problemerne. På den måde kan man finde måder og eventuelt medicin, som kan hjælpe og forebygge, at de bliver større.
Hold fokus på intimiteten. Varighed: 3 minutter og 1 sekund. (Video: Helbredsprofilen.dk)
Hvad andre skriver
Video om diabetes og seksualitet
Hvad kan der ske med ens seksualitet, når man har diabetes? Hvorfor sker det? Er der hjælp at hente?
Se oplæg fra temaaften på Steno Diabetes Center Copenhagen med professor og overlæge Annamaria Giraldi fra Sexologisk Klinik på Rigshospitalet.
Video med Annamaria Giraldi om diabetes og seksualitet
Sidst opdateret: 3. august 2022