Gå til hovedindhold

Rygning og type 1-diabetes

Rygning og diabetes øger hver for sig risikoen for sygdom i hjerte og kar. For helbredet er det derfor en stor gevinst ikke at ryge.

Indhold

    Billede af en hånd, der holder en cigaret.

    Både rygning og diabetes øger risikoen for sygdom i hjerte og kar.

    Rygning er aldrig en god idé. For alle mennesker, uanset alder, er rygning dårligt for helbredet.

    Rygning øger risikoen for sygdomme som f.eks. kræft og giver betydelig risiko for at udvikle sygdom i hjerte og kredsløb. Rygning er årsag til hvert fjerde tilfælde af hjerte-kar-sygdom i Danmark.

    Når man har diabetes, er man i forvejen i risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Rygning er derfor ekstra skadeligt for personer med diabetes, og der er derfor meget at vinde for helbredet ved ikke at ryge.

    Rygning belaster hjerte og kar

    Tobaksprodukter indeholder en lang række sundhedsskadelige stoffer, herunder nikotin og kulilte. Stofferne øger både risikoen for at udvikle helbredsproblemer og forværre eksisterende sygdom.

    Når man ryger, stiger blodtryk og puls, og hjertet kommer på overarbejde. Både rygning og diabetes øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning – altså at blodårerne kalker til.

    Har man diabetes, kan det medføre forsnævringer i blodkarrene, når blodsukker og blodtryk er forhøjet, og nikotin øger risikoen for netop forhøjet blodtryk og hjertesygdom. 

    Rygning kan forværre følgesygdomme

    Nikotin påvirker reguleringen af blodsukkeret. F.eks. har rygere med type 2-diabetes et højere langtidsblodsukker (HbA1c) i gennemsnit end ikke-rygere med type 2-diabetes.

    Rygning er forbundet med forværring af diabetisk nyresygdom (nefropati). Forskellige faktorer spiller ind i forhold til nyresygdom udover rygning, blandt andet gener, vægt, blodtryk og blodsukkerregulering. Men overordnet er det en fordel at undgå rygning.

    Personer med diabetes, der ryger, har også øget risiko for nervebetændelse (neuropati).

    Når man har diabetes, kan man opleve nedsat blodcirkulation i blandt andet fødder og underben. Rygning kan forværre situationen. 

    Nikotin får de små blodkar til at trække sig sammen, og det nedsætter transporten af ilt rundt i kroppen. Derfor fører rygning også til dårligere heling af sår og mindre modstandsdygtighed i munden.

    Røgfri nikotinprodukter

    At undgå den skadelige tobaksrøg er et vigtigt skridt for sundheden. Man skal dog være opmærksom på, at netop nikotin også findes i røgfri nikotinprodukter.

    Forbruget af nikotinposer, snus og tyggetobak er stigende i Danmark, især blandt unge. 15 procent af danske børn og unge i alderen 15-29 år bruger røgfri nikotinprodukter enten dagligt eller lejlighedsvist. Medtages de, der ryger cigaretter, er tallet 31 procent (tal fra 2022).

    • Det er forbudt at sælge nikotinprodukter til børn og unge under 18 år. 
    • Nikotinposer rummer ikke tobak modsat snus og tyggetobak. De små poser indeholder nikotin og smagsstoffer. De frigiver nikotin, når de sættes mellem tandkød og kind.
    • Én nikotinpose kan indeholde op til 35 gange mere nikotin end en cigaret.
    • Tyggetobak er groftskåret og forarbejdet, så det kan tygges på, mens snus er pulveriseret tobak i poser, som ikke er beregnet til at tygge på. Snus er ulovligt at sælge i Danmark.
    • E-cigaretter og vapes indeholder ikke tobak og fås med eller uden nikotin. Puff bars er e-cigaretter til engangsbrug, som markedsføres til børn og unge. I Danmark er det forbudt at sælge e-cigaretter, vapes og puff bars med andre smage end tobak og menthol. Én puff bar kan indeholde nikotin svarende til 200 cigaretter.

    Rygestop nytter 

    Den gode nyhed i forhold til rygning er, at uanset hvor længe man har røget, vil et rygestop gavne helbredet. 

    Et rygestop vil blandt andet have en markant positiv effekt på hjerte og kredsløb. Praktisk talt er det godt for hjertet med det samme, når man stopper.

    Forbedret hjertesundhed og blodsukker

    Risikoen for hjerte-kar-sygdomme hos personer med type 1-diabetes er markant laverer hos tidligere rygere sammenlignet med rygere.

    Et rygestop giver desuden bedre regulering af blodsukkeret.

    Hvis man ønsker at holde op med at ryge, er der flere muligheder for at få professionel hjælp. Man kan blandt andet få gratis rådgivning eller melde sig til et rygestopkursus.

    Læs mere om rygestop

    Forskning om emnet

    Find selv viden­skabe­lige oversigts­artikler om rygning og diabetes.

    Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

    Søg i NemPubMed

    Sidst opdateret: 15. marts 2024