Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Hvad er type 1-diabetes?

Type 1-diabetes er en kronisk sygdom, hvor cellerne i bugspytkirtlen, som danner det livsvigtige hormon insulin, bliver ødelagt.

Indhold

    I videoen bliver det forklaret, hvad type 1-diabetes er, hvorfor det opstår, og hvordan det behandles. Varighed: 03:29 (Video: Videncenter for Diabetes)

    Cirka 0,6 procent af den danske befolkning har type 1-diabetes.

    Sygdommen skyldes, at kroppens eget immun­forsvar angriber og ødelægger beta-cellerne i bugspyt­kirtlen, der danner det livsvigtige hormon insulin.

    Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor nogle mennesker udvikler type 1-diabetes, men sygdommen skyldes sandsynligvis et samspil mellem både miljø­faktorer og arv.

    Man kan udvikle type 1-diabetes i alle aldre. Det er dog ofte i barndommen eller ungdomsårene, at sygdommen opstår. Det betyder, at cirka halvdelen af alle med type 1-diabetes får diagnosen inden 30-års alderen.

    En kronisk sygdom

    Så længe årsagen ikke kendes, kan man hverken forebygge eller helbrede type 1-diabetes.

    Type 1-diabetes er derfor en kronisk sygdom, og man vil fra det tidspunkt, man bliver diagnosticeret, skulle tage insulin resten af livet.

    Læs mere om insulin

    Symptomer

    Symptomerne på type 1-diabetes udvikler sig ofte ret dramatisk over kort tid – fra dage til få uger.

    I starten kan symptomerne minde om begyndende influenza. Tilstanden er dog mere alvorlig og kræver omgående indlæggelse og opstart af behandling på et hospital.

    Læs mere om symptomer på type 1-diabetes

    Sidst opdateret: 31. august 2022