Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Hvad er type 1-diabetes?

Type 1-diabetes er en kronisk sygdom, hvor cellerne i bugspytkirtlen, som danner det livsvigtige hormon insulin, bliver ødelagt.

Indhold

  I videoen bliver det forklaret, hvad type 1-diabetes er, hvorfor det opstår, og hvordan det behandles. Varighed: 03:29 (Video: Videncenter for Diabetes)

  Cirka 0,5 procent af den danske befolkning har type 1-diabetes.

  Sygdommen skyldes, at kroppens eget immun­forsvar angriber og ødelægger beta-cellerne i bugspyt­kirtlen, der danner det livsvigtige hormon insulin.

  Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor nogle mennesker udvikler type 1-diabetes, men sygdommen skyldes sandsynligvis et samspil mellem miljø­faktorer og arv.

  Så længe årsagen ikke kendes, kan man ikke forebygge eller helbrede type 1-diabetes. Type 1-diabetes er derfor en kronisk sygdom, og man vil fra det tidspunkt, man bliver diagnosticeret, skulle tage insulin resten af livet.

  Symptomerne på type 1-diabetes udvikler sig ofte ret dramatisk over kort tid – fra dage til få uger. I starten kan symptomerne minde om begyndende influenza. Tilstanden er dog mere alvorlig og kræver omgående behandling på et hospital.

  Læs mere om symptomerne på type 1-diabetes

  Man kan udvikle type 1-diabetes i alle aldre. For de fleste opstår sygdommen dog inden 30-års alderen.

  Sidst opdateret: 31. august 2022