Hvad er type 1-diabetes?
Type 1-diabetes er en kronisk sygdom, hvor cellerne i bugspytkirtlen, som danner det livsvigtige hormon insulin, bliver ødelagt.
Indhold
I videoen bliver det forklaret, hvad type 1-diabetes er, hvorfor det opstår, og hvordan det behandles. Varighed: 03:29 (Video: Videncenter for Diabetes)
Cirka 0,6 procent af den danske befolkning har type 1-diabetes.
Sygdommen skyldes, at kroppens eget immunforsvar angriber og ødelægger beta-cellerne i bugspytkirtlen, der danner det livsvigtige hormon insulin.
Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor nogle mennesker udvikler type 1-diabetes, men sygdommen skyldes sandsynligvis et samspil mellem både miljøfaktorer og arv.
Man kan udvikle type 1-diabetes i alle aldre. Det er dog ofte i barndommen eller ungdomsårene, at sygdommen opstår. Det betyder, at cirka halvdelen af alle med type 1-diabetes får diagnosen inden 30-års alderen.
En kronisk sygdom
Så længe årsagen ikke kendes, kan man hverken forebygge eller helbrede type 1-diabetes.
Type 1-diabetes er derfor en kronisk sygdom, og man vil fra det tidspunkt, man bliver diagnosticeret, skulle tage insulin resten af livet.
Læs mere om insulin
Symptomer
Symptomerne på type 1-diabetes udvikler sig ofte ret dramatisk over kort tid – fra dage til få uger.
I starten kan symptomerne minde om begyndende influenza. Tilstanden er dog mere alvorlig og kræver omgående indlæggelse og opstart af behandling på et hospital.
Læs mere om symptomer på type 1-diabetes
Podcast om type 1-diabetes
DiabetesApparatet er en podcastserie om type 1-diabetes med både viden og personlige fortællinger. Serien består af ni afsnit med hver deres tema.
Sidst opdateret: 31. august 2022