Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Hvad er type 1-diabetes?

Type 1-diabetes er en kronisk sygdom, hvor cellerne i bugspytkirtlen, som danner det livsvigtige hormon insulin, bliver ødelagt.

Indhold

  I videoen bliver det forklaret, hvad type 1-diabetes er, hvorfor det opstår, og hvordan det behandles. Varighed: 03:29 (Video: Videncenter for Diabetes)

  Cirka 0,6 procent af den danske befolkning har type 1-diabetes.

  Sygdommen skyldes, at kroppens eget immun­forsvar angriber og ødelægger beta-cellerne i bugspyt­kirtlen, der danner det livsvigtige hormon insulin. Det betyder, at kroppen ikke selv kan danne insulin, og derfor er man nødt til at få det tilført udefra med injektioner.

  Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor nogle mennesker udvikler type 1-diabetes, men sygdommen skyldes sandsynligvis et samspil mellem både miljø­faktorer og arv.

  Man kan udvikle type 1-diabetes i alle aldre. Det er dog ofte i barndommen eller ungdomsårene, at sygdommen opstår. Det betyder, at cirka halvdelen af alle med type 1-diabetes får diagnosen inden 30-års alderen.

  En kronisk sygdom

  Så længe årsagen ikke kendes, kan man hverken forebygge eller helbrede type 1-diabetes.

  Type 1-diabetes er derfor en kronisk sygdom, og man vil fra det tidspunkt, man bliver diagnosticeret, skulle tage insulin resten af livet.

  Læs mere om insulin

  Symptomer

  Symptomerne på type 1-diabetes udvikler sig ofte ret dramatisk over kort tid – fra dage til få uger.

  I starten kan symptomerne minde om begyndende influenza. Tilstanden er dog mere alvorlig og kræver omgående indlæggelse og opstart af behandling på et hospital.

  Læs mere om symptomer på type 1-diabetes

  Sidst opdateret: 31. august 2022