Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Overvægt

At være overvægtig øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Især overvægt placeret omkring maven har betydning.

Indhold

    Overvægt (BMI over 25 kg/m2) øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

    Jo mere man vejer for meget, desto større er risikoen. Risikoen er især høj, hvis ens overvægt er koncentreret omkring maven. Man vurderer, at cirka 80 procent af dem, som får type 2-diabetes, er over­vægtige.

    Ved at holde en normal vægt eller tabe sig, hvis man vejer for meget, kan man forebygge eller udskyde, at man udvikler type 2-diabetes.

    BMI

    Overvægt kan måles på flere forskellige måder. En måde er at beregne et såkaldt kropsmasse­indeks, også kaldet Body Mass Index (BMI). Dette mål fortæller, om man vejer for meget eller for lidt i forhold til sin højde.

    Risikoen for at udvikle type 2-diabetes er især høj ved et BMI på over 35 kg/m2.

    BMI-beregningen skelner ikke mellem fedt og muskler. Det betyder, at man godt kan have et højt BMI uden at være over­vægtig. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis man har en meget stor muskel­masse i forhold til sin højde.

    Derfor er det også relevant at se på taljemålet for at vurdere, om man er i risiko.

    BMI står for Body Mass Index og er en måde at finde ud af, om man vejer for meget eller for lidt i forhold til sin højde. Det udregnes med følgende formel:

    BMI = vægt (kg)/højde (m)2

    Sådan tolkes resultatet:

    Undervægtunder 18,5 kg/m2
    Normal vægt18,5-24,9 kg/m2
    Overvægt *25-29,9 kg/m2
    Fedme30-34,9 kg/m2
    Svær fedme35-39,9 kg/m2
    Ekstrem svær overvægtover 40 kg/m2

    * Ældre over 65 år anbefales generelt at have et BMI på 25-29 kg/m2

    Beregn selv dit BMI

    Taljemål

    Taljemålet er et udtryk for, hvor meget fedt  der er lagret omkring maven (abdominalt fedt). Det bruges ofte i kombination med BMI til at vurdere, om man vejer for meget. At have meget fedt om maven kaldes i nogle sammenhænge at være "æbleformet".

    Taljemålet er interessant, da fedt placeret omkring maven kan betyde, at kroppens indre organer er omkranset af meget fedt, hvilket øger risikoen for en række sygdomme. Et højt taljemål øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

    Man måler taljemålet med et målebånd rundt om maven midt imellem det nederste ribben og toppen af hoftebenet.

    • For kvinder er risikoen for type 2-diabetes især høj ved et taljemål på over 88 cm
    • For mænd er risikoen for type 2-diabetes især høj ved et taljemål på over 102 cm.

    Taljemålet angiver, hvor stor omkredsen er omkring maven.

    Det måles i cm med et almindeligt måle­bånd midt mellem det nederste af rib­benene og det øverste af hoften.

    Værdierne herunder bruges til at vurdere risikoen for en række sygdomme, som mave­fedme øger risikoen for, blandt andet type 2-diabetes.

    RisikoMændKvinder
    Uden øget risikounder 94 cmunder 80 cm
    Moderat øget risiko95-102 cm81-88 cm
    Svær øget risikoover 102 cmover 88 cm

    Hvorfor øger overvægt risikoen?

    Den biologiske årsag til, at over­vægtige har større risiko for at udvikle type 2-diabetes, er endnu ikke helt klarlagt.

    Man ved dog, at overvægt kan medføre, at kroppens celler bliver mindre følsom over for insulin og derfor ikke kan optage sukker fra blodet. Der produceres altså stadig insulin, men cellerne kan ikke udnytte det godt nok.

    Når cellerne ikke optager nok sukker, vil bug­spytkirtlen i stedet begynde at danne mere insulin. Det vil i starten fungere, og cellerne kan optage det sukker, de har brug for. Når bugspytkirtlen over længere tid har været på overarbejde og har dannet mere insulin, end den plejer, bliver den dog gradvist dårligere til at producere insulin. Det forværrer tilstanden og giver forhøjet blodsukker

    Fordi kroppen kan kompensere for cellernes nedsatte evne til at udnytte insulin ved at producere mere insulin, vil mange ikke opleve at have for højt blodsukker. De vil derfor ikke få symptomer på type 2-diabetes og ofte ikke blive diagnosticeret, før sygdommen er mere fremskreden.

    Læs mere om symptomerne på type 2-diabetes

    Når bug­spytkirtlen ikke længere kan producere ekstra store mængder insulin, vil mange opleve, at blodsukkeret stiger. Det kan give mere tydelige symptomer på type 2-diabetes, og det vil være mere sandsynligt, at man reagerer på symptomerne og søger læge.

    På det tidspunkt, hvor man bliver diagnosticeret med type 2-diabetes, kan man altså godt have haft sygdommen i længere tid, uden selv at vide det.

    At kroppen kan kompensere for cellernes nedsatte evne til at udnytte insulin er sandsynligvis én af forklaringerne på, at mange personer med type 2-diabetes først sent bliver diagnosticeret.

    Læs mere om diagnosticering af type 2-diabetes

    International forskningsoversigt

    I 2009 undersøgte forskere i en forsknings­oversigt, som samler resultaterne fra flere studier, sammen­hængen mellem overvægt og risikoen for at udvikle 18 forskellige sygdomme, blandt andet type 2-diabetes.

    På baggrund af deres analyser fandt forskerne en meget stærk sammen­hæng mellem både et højt BMI (over 25 kg/m2) og et højt taljemål (over 80 cm for kvinder og 94 cm for mænd) og risikoen for at få type 2-diabetes. Sammenhængen var især tydelig hos kvinder, men gjaldt også for mænd.

    Forskerne konkluderer, at overvægt (BMI over 25 kg/m2), svær overvægt (BMI over 30 kg/m2) og et højt taljemål er risikofaktorer for at udvikle type 2-diabetes.

    Find forskningsoversigten

    Dansk studie

    I et dansk studie fra Københavns Universitet fra 2020 fulgte forskere omkring 57.000 personer i gennemsnitlig 14 år, og analyserede deres risiko for at udvikle type 2-diabetes.

    Forskerne fandt, at personer med et BMI over 30 kg/m2 havde op til seks gange større risiko for at udvikle type 2-diabetes sammenlignet med person med et BMI i normal­området (18-25kg/m2). Personer med et BMI på over 25 kg/m2 havde 2,4 gange større risiko for at udvikle type 2-diabetes.

    Forskerne tog i studiet højde for andre kendte risiko­faktorer for type 2-diabetes, blandt andet arvelig disposition. For personer, som var arveligt disponerede for type 2-diabetes, var risikoen for at få type 2-diabetes særlig høj, hvis de var overvægtige og havde en usund livsstil.

    Forskerne konkluderer, at overvægt og en usund livsstil er stærke risikofaktorer for at udvikle type 2-diabetes, uanset om man er genetisk disponeret. De fremhæver på den baggrund, at indsatser for at sikre en normal vægt er afgørende for at forebygge type 2-diabetes.

    Find studiet

    Sidst opdateret: 14. september 2021