Gå til hovedindhold

Søvn og type 1-diabetes

Diabetes kan give søvnproblemer og søvnapnø, som kan gøre det svært at opretholde energien og motivationen til at håndtere diabetes i hverdagen.

Søvn er vigtigt for alle mennesker og nødvendigt for at sikre en god sundhed og livskvalitet. De fleste mennesker har brug for 6-9 timers søvn i døgnet.

Desværre oplever nogle personer med diabetes søvnproblemer. De kan f.eks. have svært ved at falde i søvn, at opnå en sammenhængende søvn eller at sove tilpas meget.

Søvnproblemer kan gøre det vanskeligt at opretholde energien og motivationen til at håndtere sin diabetes i hverdagen.

Hvis man oplever søvnproblemer, eller føler sig træt og uoplagt, er det en god idé at tale med sin behandler om det.

Årsager til søvnproblemer

Årsagerne til søvnproblemer kan være mange. Specifikke årsager, som har relation til diabetes, er blandt andet svingende blodsukker eller diabetes distress (diabetesrelateret stress). 

Søvnapnø og rastløse ben, som begge er hyppigere hos personer med diabetes, kan også påvirke søvnen.

Søvnapnø

Personer med diabetes har en øget risiko for at udvikle søvnapnø. Søvnapnø betyder, at ens vejrtrækning, mens man sover, er hæmmet. Det påvirker søvnen negativt.

Rastløshed i benene

Rastløse ben eller uro i benene, når man sover, er også mere almindeligt, når man har diabetes.

At have rastløse ben kan f.eks. betyde, at man har sværere ved at falde i søvn.

I et stort studie, der samler resultaterne af flere studier, fandt forskerne, at omkring 27 procent af alle med diabetes har rastløshed i benene, når de sover. I den generelle befolkning er det kun omkring 6 procent, som oplever tilstanden.

Læs mere om rastløse ben i Patienthåndbogen

Lavt blodsukker om natten

Mange med type 1-diabetes er bekymrede for at få lavt blodsukker om natten (natlig hypoglykæmi), da meget lavt blodsukker kan medføre bevidstløshed.

Selvom det sker sjældent, er det meget ubehageligt at opleve nætter med for lavt blodsukker. Det forstyrrer søvnen og kan gøre en meget uoplagt dagen efter.

Desværre er det ikke altid, at man selv ved, at blodsukkeret har været lavt om natten. Stor træthed om morgenen eller meget rodet eller svedigt sengetøj, når man vågner, kan være tegn på, at man har haft lavt blodsukker i løbet af natten.

Indtagelse af alkohol øger risiko for at få lavt blodsukker om natten.

Diabetes distress

Diabetes distress (diabetesrelateret stress) er noget, som flere personer med diabetes oplever.

Søvnen kan påvirkes af diabetes distress, både direkte eller hvis den diabetesrelaterede stress udvikler sig til en depression eller angst.

Depression kan give et større søvnbehov og medføre, at man sover mere end normalt. Depression kan for nogle betyde, at de får svært ved at falde i søvn, eller at de har en let og overfladisk søvn, og vågner mange gange i løbet af en nat.

I nogle tilfælde kan diabetes distress udvikle sig til angst. Desuden oplever nogle personer med diabetes angst for lavt blodsukker, især om natten, hvilket igen kan påvirke søvnen.

Læs mere om diabetes distress

Overgangsalder 

Omkring overgangsalderen vil søvnen, hos kvinder kunne blive påvirket blandt andet på grund af hedeture, som kan besværliggøre blodsukkerreguleringen yderligere.

Forskning om emnet

Find selv flere viden­skabe­lige oversigts­artikler om søvnproblemer og diabetes.

Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

Søg i NemPubMed

Sidst opdateret: 22. juni 2021