Gå til hovedindhold

Langtidsblodsukker (HbA1c) og middelblodsukker

Langtidsblodsukker (HbA1c) og middelblodsukker er to blodprøver, som viser, hvordan blodsukkeret har ligget i de seneste 2-3 måneder.

Billede af en underarm hvorfra der bliver taget blodprøve.

Man kan tage en almindelig blodprøve i armen for at måle både langtidsblodsukkeret (HbA1c) og middelblodsukkeret.

Kort fortalt

  • Langtids­blod­sukker (HbA1c) og middel­blod­sukker er målinger, der viser gennem­snit­ligt blod­sukker­niveau over 2-3 måneder.
  • HbA1c bruges til at diagnosti­cere og holde øje med diabetes.
  • Middel­blod­sukkeret giver et gennemsnitligt billede af blod­sukkerniveauet, som hvis man havde lavet daglige målinger med et blod­sukker­apparat derhjemme.
  • Målsætninger for HbA1c varierer fra person til person.

For at regulere behandlingen af diabetes bedst muligt er det nyttigt at vide, hvordan blod­sukkeret har ligget over en længere periode. Det kan man finde ud af ved at få taget en blod­prøve, der fortæller, hvad det gennemsnitlige blod­sukker har været over de seneste 2-3 måneder.

Resultatet kan gives på to måder:

Begge værdier bliver brugt i forskellige sammenhænge. De er derfor vigtige at kende.

Langtids­blodsukker (HbA1c)

HbA1c står for Hæmoglobin A1c (udtales hæmoglobin-A-et-c) og måles i enheden millimol per mol (mmol/mol). 

Det er en blod­prøve, som måler hvor meget sukker, der har været bundet til stoffet i blodet over de seneste 2 til 3 måneder. Prøven kaldes derfor også for langtids­blodsukker.

HbA1c bruges til at stille diagnosen diabetes og til at vurdere, hvor godt blod­sukkeret er reguleret.

HbA1c og blodsukkermålinger

HbA1c giver ingen oplysninger om udsving i blod­sukkeret. Den skal derfor altid ses i sammenhæng med ens egne blodsukker­målinger. 

Blodprøven for HbA1c skal analyseres på et laboratorium, så i modsætning til almindeligt blodsukker kan man ikke selv måle HbA1c hjemme.

HbA1c-værdien kan bruges som et "pejlemærke", så man sammen med sin behandler kan sætte fremadrettede mål for ens blodsukkerniveau. 

Hvad bør HbA1c være?

Når man har type 2-diabetes, bør ens langtidsblodsukker (HbA1c) ligge så tæt på det langtidsblodsukker, man kan måle hos personer, som ikke har diabetes. Det vil sige på under 48 mmol/mol.

Det optimale langtidsblodsukker afhænger dog af, hvor længe man har haft diabetes, og af om man har komplikationer til diabetes. Det kan man læse mere om i boksen nedenfor.

For personer, der ikke har diabetes, er et langtidsblodsukker på 31-44 mmol/mol normalt. For gravide kan det ligge lidt lavere i 2. og 3. trimester.

Målsætninger for HbA1c ved type 2-diabetes

Langtidsblodsukkeret (HbA1c) vurderes altid i sammenhæng med ens egne blodsukkermålinger, som man foretager derhjemme med et blodsukkerapparat eller en sensor.

Individuelle målsætninger

Målet for HbA1c er individuelt og aftales med ens behandler.

Det individuelle mål vil blandt andet variere alt efter:

  • hvor længe man har haft type 2-diabetes
  • ens alder
  • om man har følgesygdomme (specielt hjerte-kar-sygdomme)
  • hvor god man er til at regulere sit blodsukker. 

Målsætningen vil for de fleste med type 2-diabetes, være at nå så tæt på et normalt langtidsblodsukker hos en person, som ikke har type 2-diabetes. For mange vil det være under 48 mmol/mol.

Nedenfor er en oversigt over de forskellige målsætninger for HbA1c, når man har type 2-diabetes:

HbA1c under 48 mmol/mol

Når man har fået diagnosen type 2-diabetes, vil ens behandler de første år stræbe efter, at man har et langtidsblodsukker under 48 mmol/mol.

Et sådant langtidsblodsukker er nemlig med til at forebygge følgesygdomme på lang sigt.

HbA1c under 53 mmol/mol

Senere i forløbet kan en stram kontrol af blodsukkeret blive mere vanskelig. Ens behandler kan derfor stræbe efter, at man i stedet har et langtidsblodsukker under 53 mmol/mol.

Målet for behandlingen er individuelt. Det tager udgangspunkt i risikoen for at få for lavt blodsukker (hypoglykæmi), og i hvad der er realistisk at opnå, holdt op mod risikoen for at udvikle følgesygdomme.

HbA1c under 58 mmol/mol

Et HbA1c under 58 mmol/mol er et behandlingsmål, hvis man har meget svingende blodsukker, har tendens til for lavt blodsukker og følgesygdomme, især hjerte-kar-sygdom.

Hvor længe man har haft type 2-diabetes spiller også en rolle for målet.

HbA1c mellem 58 og 75 mmol/mol

Hos personer med type 2-diabetes, hvor det primære mål er, at man ikke oplever symptomer, kan et HbA1c mellem 58 og 75 mmol/mol være acceptabelt.

Anbefalinger for skrøbelige ældre og personer med demens

Hos skrøbelige ældre og personer med demens anbefaler man en mindre stram kontrol af langtidsblodsukkeret (HbA1c på 64-69 mmol/mol) eller blot symptomfrihed efter en individuel vurdering.

For at minimere risikoen for lavt blodsukker for denne gruppe bør HbA1c ikke ligge under 53 mmol/mol.

Middel­blodsukker (M-BG)

Middel­blodsukkeret (M-BG) er baseret på ens HbA1c-blod­prøve­resultater. Tallet fortæller, hvad man i gennemsnit ville have målt sit blod­sukker til, hvis man havde målt det løbende med sit eget måle­apparat i den periode, som HbA1c dækker.

Middel­blodsukker måles i enheden millimol per liter (mmol/l). Det er samme enhed, som når man måler blod­sukker til daglig. Derfor kan middel­blodsukkeret være lettere at forstå end HbA1c-værdierne.

Middel­blodsukkeret svarer ikke nødvendigvis til gennemsnittet af de daglige blodsukker­målinger, man har taget derhjemme. Det skyldes, at man sandsynligvis oftest vil måle sit blod­sukker på bestemte tidspunkter i løbet af dagen. F.eks. i forbindelse med måltider eller når man mistænker, at ens blod­sukker er enten for højt eller for lavt.

Blodsukkerværdier kan omregnes

I det daglige kan det være en fordel at kunne se sit blodsukker i begge værdier. Og at kunne veksle mellem dem. 

Ved hjælp af tabellen herunder kan man få et overblik over, hvad et langtidsblodsukker svarer til i middelblodsukker – og omvendt.

Man kan også se langtidsblodsukkeret, når det opgøres i procent. Det er et mål, som generelt ikke bruges herhjemme længere, men man kan stadig støde på det i forskellige sammenhænge, så man kan have brug for at omregne.

HbA1c % Middelblodsukker mmol/L HbA1c mmol/mol

4,0

3,8

20

4,5

4,6

26

5,0

5,4

31

5,5

6,2

37

6,0

7,0

42

6,5

7,7

48

7,0

8,5

53

7,5

9,3

58

8,0

10,1

64

8,5

10,9

69

9,0

11,7

75

9,5

12,5

80

10,0

13,3

86

10,5

14,1

91

11,0

14,9

97

11,5

15,7

102

12,0

16,5

108

Video om langtidsblodsukker

Nedenfor kan man se en video fra Helbredsprofilen om, hvordan man måler HbA1c og middelblodsukker, og hvad målingerne kan bruges til.

Hvad er et langtidsblodsukker – HbA1c? Varighed: 3 minutter og 27 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)

Forskning om emnet

Find selv viden­skabe­lige oversigts­artikler om emnet.

NemPubMed

Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

Søg efter oversigts­artikler om langtidsblodsukker (HbA1c) og type 2-diabetes i NemPubMed

Omregn blodsukker

Fra:

Til:

Sidst opdateret: 6. juli 2023