Langtidsblodsukker (HbA1c) og middelblodsukker
Langtidsblodsukker (HbA1c) og middelblodsukker er to blodprøver, som viser, hvordan blodsukkeret har ligget i de seneste 2-3 måneder.
For at regulere behandlingen af diabetes bedst muligt er det nyttigt at vide, hvordan blodsukkeret har ligget over en længere periode. Det kan man finde ud af ved at få taget en blodprøve, der fortæller, hvad det gennemsnitlige blodsukker har været over de seneste 2-3 måneder.
Resultatet kan gives på to måder:
Begge værdier bliver brugt i forskellige sammenhænge. De er derfor vigtige at kende.
Langtidsblodsukker (HbA1c)
HbA1c står for Hæmoglobin A1c (udtales hæmoglobin-A-et-c). Det er en blodprøve, som måler hvor meget sukker, der har været bundet til stoffet hæmoglobin i blodet (hæmoglobin er det stof, der giver de røde blodlegemer deres røde farve) over de seneste 2 til 3 måneder.
Prøven kaldes også for langtidsblodsukker. Den måles i enheden millimol per mol (mmol/mol).
HbA1c bruges til at stille diagnosen diabetes og til at vurdere, hvor godt blodsukkeret er reguleret.
HbA1c giver ingen oplysninger om udsving i blodsukkeret. Den skal derfor altid vurderes i sammenhæng med personens egne blodsukkermålinger. Desuden er HbA1c en indikator for risikoen for på sigt at udvikle følgesygdomme til diabetes.
HbA1c-værdien kan bruges som et "pejlemærke", så man sammen med sin behandler kan sætte fremadrettede mål.
Mål for HbA1c ved type 2-diabetes
Langtidsblodsukkeret (HbA1c) vurderes altid i sammenhæng med ens egne blodsukkermålinger, som man foretager derhjemme med et blodsukkerapparat eller en sensor.
Målet for HbA1c er individuelt og aftales mellem personen med type 2-diabetes og behandleren. Det individuelle mål vil blandt andet variere alt efter, hvor længe man har haft type 2-diabetes, ens alder, om der er følgesygdomme specielt hjerte-kar-sygdomme, og hvor god man er til at regulere sin diabetes.
Målet for langtidsblodsukkeret vil, for de fleste personer med type 2-diabetes, være at nå så tæt på et normalt blodsukker hos en person, som ikke har type 2-diabetes – altså så tæt på det normale som muligt.
For mange vil det være under 48 mmol/mol. Ved hjerte-kar-sygdom vil det generelle mål være under 58 mmol/mol.
Nedenfor er en oversigt over de forskellige mål for HbA1c, når man har type 2-diabetes:
HbA1c under 48 mmol/mol
Når man har fået diagnosen type 2-diabetes, vil ens behandler de første år stræbe efter, at man har et langtidsblodsukker (HbA1c) under 48 mmol/mol. Et sådant langtidsblodsukker er nemlig med til at forebygge følgesygdomme på langt sigt.
HbA1c under 53 mmol/mol
Senere i forløbet kan en stram kontrol blive mere vanskelig. Ens behandler kan derfor stræbe efter, at man i stedet har et langtidsblodsukker (HbA1c) under 53 mmol/mol.
Målet for behandlingen er individuelt. Det tager udgangspunkt i risikoen for at få for lavt blodsukker (hypoglykæmi), og i hvad der er realistisk at opnå, holdt op mod risikoen for at udvikle følgesygdomme.
Et langtidsblodsukker (HbA1c) under 58 mmol/mol er et behandlingsmål, hvis man har meget svingende blodsukker, tendens til for lavt blodsukker og følgesygdomme, især hjerte-kar-sygdom. Hvor længe man har haft type 2-diabetes spiller også en rolle for målet.
HbA1c mellem 58 og 75 mmol/mol
Hos personer med diabetes, hvor det primære mål er, at man ikke oplever symptomer, kan et langtidsblodsukker (HbA1c) mellem 58 og 75 mmol/mol være acceptabelt.
Anbefalinger for skrøbelige ældre og demente
Hos skrøbelige ældre og demente anbefaler man en mindre stram kontrol af langtidsblodsukkeret (HbA1c på 53-70 mmol/mol) eller blot symptomfrihed efter en individuel vurdering.
HbA1c under 53 mmol/mol bør undgås.
Middelblodsukker (M-BG)
Middelblodsukkeret er baseret på ens HbA1c-blodprøveresultater. Tallet fortæller, hvad man i gennemsnit ville have målt sit blodsukker til, hvis man havde målt det løbende med sit eget måleapparat i den periode, som HbA1c dækker.
Middelblodsukker måles i enheden millimol per liter (mmol/l). Det er samme enhed, som når man måler blodsukker til daglig. Derfor kan middelblodsukkeret være lettere at forstå end HbA1c-værdierne.
Middelblodsukkeret svarer ikke nødvendigvis til gennemsnittet af de daglige blodsukkermålinger, man har taget derhjemme. Det skyldes, at man sandsynligvis oftest vil måle sit blodsukker på bestemte tidspunkter i løbet af dagen. F.eks. i forbindelse med måltider eller når man mistænker, at ens blodsukker er enten for højt eller for lavt.
Sidst opdateret: 30. marts 2021