Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Medicin mod højt blodsukker

Personer med type 2-diabetes har brug for medicin til at sænke blodsukkeret. Der findes flere typer blodsukker­sænkende medicin.

Indhold

  Billede af medicin mod forhøjet blodsukker i tabletform

  Medicin kan hjælpe med at holde blodsukkeret stabilt. Sammen med ens behandler finder man ud af, hvilken medicin man skal tage.

  Flere forskellige typer medicin kan hjælpe til at sænke blodsukkeret hos personer med type 2-diabetes. De kaldes samlet for antidiabetika.

  Formålet med den medicinske behandling er at holde blodsukkeret så tæt på et normalt niveau som muligt. På den måde kan man forebygge, at man udvikler følgesygdomme til type 2-diabetes.

  Læs mere om følgesygdomme til type 2-diabetes

  Personer med type 2-diabetes producerer i starten som regel selv fortsat insulin (modsat ved type 1-diabetes, hvor bugspytkirtlen slet ikke producerer insulin).

  Med tiden vil mange med type 2-diabetes imidlertid opleve, at bugspyt­kirtlen bliver dårligere til at producere insulin. Cellerne bliver også mindre følsomme over for insulin. Det betyder, at reguleringen af blod­sukkeret bliver dårligere.

  Konsekvensen er, at behandlingen af type 2-diabetes ændres over tid og bliver mere kompliceret.

  Forskellige typer blodsukkersænkende medicin 

  Der findes flere forskellige typer medicin, som kan sænke blodsukkeret. Nogle kan tages som tabletter, mens andre skal tages ved en indsprøjtning.

  De forskellige typer medicin kan kombineres på mange måder.

  Valget af behandling er en lægelig beslutning. Behandlingen afhænger blandt andet af ens alder, vægt, hvor længe man har haft diabetes, og om man har følgesygdomme (specielt hjerte-kar-sygdomme). Desuden har bivirkninger til medicinen, pris og ens egne ønsker og ressourcer indflydelse på valget af behandling.

  Læs mere om de forskellige typer medicin nedenfor eller på sundhed.dk og min.medicin.dk

  Antidiabetika i tabletform

  Metformin er den mest brugte type medicin til personer med type 2-diabetes. Den hjælper til at sænke blodsukkeret ved at øge optagelsen og virkningen af kroppens egen insulin i muskelcellerne. Desuden hæmmer metformin optagelsen af sukker fra tarmen og sænker frigørelsen af lagret sukker fra leveren.

  Metformin er i tabletform og skal tages typisk 1-2 gange dagligt. Den kan tages enten alene eller i kombination med andre antidiabetika og som regel samtidig med livsstilsændringer.

  Bivirkninger

  Behandling med metformin kan give bivirkninger som nedsat appetit, kvalme, mavesmerter og diarré.

  Man skal være forsigtig med at tage metformin, hvis man har:

  • Svært påvirket nyre- og leverfunktion
  • Alvorlige infektioner
  • Et stort forbrug af alkohol.

  Endelig kan metformin give mangel på vitamin B12. Det skal derfor kontrolleres i en blodprøve én gang om året.

  Metformin alene giver ikke øget risiko for at få for lavt blodsukker.

  Sulfonylurinstoffer virker ved at stimulere bugspytkirtlen til at danne og frigive mere insulin.

  Sulfonylurinstoffer tages i tabletform og ofte i kombination med andre typer antidiabetika.

  Dosis øges gradvist under måling og kontrol af blodsukkeret.

  Bivirkninger

  Sulfonylurinstoffer kan medføre, at man tager på i vægt, hvis man ikke passer på og spiser sundt.

  Sulfonylurinstoffer kan give lavt blodsukker. Hvis man får lavt blodsukker gentagne gange, er det relevant at skifte til en lavere dosis eller skifte til et andet præparat. Hvornår det skal ske, er en lægelig beslutning.

  Kombinationsbehandling med sulfonylurinstof og insulin frarådes som hovedregel også på grund af risikoen for at få lavt blodsukker.

  Hvis man kombinerer sulfonylurinstof med bestemte typer medicin mod andre sygdomme, stiger risikoen for at få for lavt blodsukker. Det gælder visse typer af antibiotika, gigtmedicin, betablokkere (hjertemedicin) og medicin mod mavesår.

  Alkohol og sulfonylurinstoffer kan også give lavt blodsukker.

  Læs mere om lavt blodsukker

  Glinider (i form af repaglinid) sænker blodsukkeret hurtigt ved at stimulere udskillelsen af insulin fra bugspytkirtlen.

  Glinider tages som tablet til hovedmåltiderne. Den kan kombineres med andre typer antidiabetika.

  Bivirkninger

  Repaglinid kan give for lavt blodsukker. Derfor skal blodsukkeret kontrolleres regelmæssigt, når man starter behandlingen.

  Læs mere om lavt blodsukker

  Glitazoner (tiazolidindioner) virker ved at øge effekten af kroppens eget insulin.

  Glitazoner tages i tabletform. Den skal næsten altid tages i kombination med andre typer medicin, som sænker blodsukkeret.

  Da behandling med glitazoner kan give flere forskellige bivirkninger, vil det ikke være førstevalg som behandling af type 2-diabetes.

  DPP-4-hæmmere øger mængden af hormonet GLP-1 (glukagon-lignende-peptid 1) i kroppen, som hjælper til at sænke blodsukkeret.

  GLP-1 produceres naturligt i tyndtarmen, når man spiser. Hormonet stimulerer bugspytkirtlen til at danne og frigive mere insulin.

  DPP-4-hæmmere tages i tabletform og ofte i kombination med insulin og andre typer medicin, som sænker blodsukkeret.

  DPP-4-hæmmere fører til bedre kontrol af blodsukkeret uden risiko for lavt blodsukker (hypoglykæmi) eller stigning i vægt.

  SGLT-2-hæmmere sænker blodsukkeret ved at påvirke nyrerne. Når blodet passerer gennem nyrerne, sikrer et pumpe-system normalt, at man ikke udskiller sukker fra blodet til urinen. SGLT-2-hæmmere påvirker pumpesystemet sådan, at sukker alligevel kan frigives fra blodet til urinen og på den måde udskilles fra kroppen.

  SGLT-2-hæmmere tages i tabletform og ofte i kombination med andre typer medicin, som sænker blodsukkeret. Mange oplever at tabe sig 1-2 kg, når de starter i behandling.

  Bivirkninger

  Medicinen giver en større risiko for svampeinfektioner i kønsorganerne og større risiko for at få blærebetændelse. Det skyldes, at det høje indhold af sukker i urinen giver gode vækstvilkår for svampe.

  I sjældne tilfælde kan behandling med SGLT-2-hæmmere give væskemangel.

  Man skal være forsigtig med at tage SGLT-2-hæmmere, hvis man har nedsat nyrefunktion.

  SGLT-2-hæmmere giver ikke lavt blodsukker.

  Antidiabetika, som skal injiceres

  GLP-1 står for Glukagon-Lignende-Peptid 1. GLP-1 er et hormon, som produceres naturligt i tyndtarmen, når man spiser. Hormonet stimulerer bugspytkirtlen til at producere og frigive mere insulin. Det hjælper også til at nedsætte appetitten.

  Kunstigt fremstillede GLP-1-analoger virker på samme måde som GLP-1-hormonet ved at øge kroppens egen produktion af insulin.

  GLP-1-analoger tages som injektioner lige under huden 1-2 gange dagligt eller ugentligt afhængigt af præparatet.

  Mange oplever i starten bivirkninger i form af kvalme og opkastninger. Bivirkningerne forsvinder dog som regel efter 2-4 uger.

  GLP-1-analoger giver ikke lavt blodsukker.

  Insulin er et hormon, der dannes naturligt i de såkaldte beta-celler i bugspyt­kirtlen og udskilles til blodet. Insulin virker som en nøgle til cellerne, så de kan optage sukker fra blodet. Desuden hjælper det til at lagre overskydende sukker i leveren og på den måde holde blod­sukkeret lavt.

  Hos personer med type 2-diabetes producerer bugspytkirtlen enten ikke nok insulin, eller effekten af den insulin, der produceres, er nedsat.

  Det betyder, at mange på et tidspunkt vil få behov for insulin. Det vil typisk ske, når behandlingen i form af sund kost, motion og andre typer blodsukkersænkende medicin ikke længere er tilstrækkeligt til at holde blodsukkeret på et normalt og stabilt niveau.

  Læs mere om insulin og type 2-diabetes

  Sidst opdateret: 1. september 2022