Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Sex og type 1-diabetes

Personer med type 1-diabetes kan opleve seksuelle udfordringer, som har relation til diabetes, og udfordringerne kan ændre sig over tid.

Indhold

  Sex er en vigtig del af livet og i forholdet til en partner. Men diabetes kan påvirke sexlivet og intimiteten hos nogle personer med diabetes, og udfordringerne kan ændre sig over tid.

  Nogle oplever at have mindre lyst til sex og intimitet med andre. Andre oplever fysiske symptomer, som gør det vanskeligt at have sex. Herunder kan du læse mere om, hvilke udfordringer mænd og kvinder kan opleve. 

  Læs endnu mere om seksuelle udfordringer og diabetes hos Diabetesforeningen

  Seksuelle udfordringer

  Mere end en fjerdedel af alle kvinder med diabetes oplever at have seksuelle udfordringer. En tredjedel af kvinderne under 30 år fortæller, at de har seksuelle problemer, fordi de har diabetes.

  Typiske udfordringer er:

  • Nedsat lyst til sex
  • Vanskeligheder ved at blive seksuelt ophidset
  • Smerter ved samleje, f.eks. på grund af tørhed i skeden
  • Orgasme­problemer.

  Det er helt normalt at blive ked af det, når man finder ud af, at man ikke længere har lyst til sex. Det kan være, at man bebrejder sig selv eller sin partner. Nogle oplever at blive vrede eller føle sig deprimerede. Den type følelser kan gøre det svært at tale med sin partner om problemerne.

  Årsager

  Seksuelle udfordringer hos kvinder med diabetes kan være af både fysisk og psykisk karakter.

  Diabetes gennem flere år kan føre til dårligt kredsløb og skader på nerve­systemet (autonom neuropati), der svækker følesansen.

  Ved seksuel stimulation øges blod­gennemstrømningen normalt i kønsorganerne. Åre­forkalkning betyder dog, at blodet får sværere ved at komme ud i køns­organerne ved seksuel ophidselse. Det fører til, at følesansen svækkes i køns­organerne. Det kan betyde, at man får svært ved at føle ophidselse, blive fugtig og/eller få orgasme.

  Personer med diabetes har en højere risiko for at få infektioner. Mange kvinder oplever hyppige svampe­infektioner/skedekatar, der kan give svie og smerter ved forsøg på samleje.

  Manglende sexlyst kan blandt andet skyldes depression eller svingende blodsukker­, som gør, at man kan blive mere træt og irritabel.

  Behandling

  Psykologisk/sexologisk behandling kan være en mulighed, hvis det er psykiske forhold, der er årsagen til de seksuelle udfordringer.

  Hos kvinder i overgangs­alderen kan tørhed i skeden behandles med stikpiller eller hormon­tabletter med det kvindelige kønshormon østrogen.

  Ved smerte under samleje eller vanskeligheder ved at blive fugtig, kan man købe glidecreme og olier. De kan fås i håndkøb på apoteket, i sex­shops eller i Diabetes­foreningens webshop.

  Besøg Diabetesforeningens webshop

  Det vigtigste er dog, at kvinden har lyst til sex. Hormon­behandling kan, udover at forebygge tørhed i skeden, også hjælpe på lysten til sex.

  Et normalt og stabilt blodsukker, blodtryk og kolesterol­tal kan bidrage til at undgå seksuelle problemer.

  Endelig er rygestop altid en god idé, hvis man er ryger.

  Læs mere om rygestop

  Hvis man oplever udfordringer i sit sexliv, er det en god idé at finde én fra sit behandler­team, som man kan tale om det med. Sammen kan man finde måder og eventuelt medicin, som kan hjælpe.

  Mange mænd med diabetes oplever både fysiske og psykiske udfordringer i deres sex­liv.

  Typiske udfordringer er:

  • Nedsat lyst til sex
  • Impotens eller rejsnings­besvær (erektil dysfunktion)
  • For hurtig sædafgang eller sivende sædafgang.

  Diagnosen impotens kan stilles, når en mand i en periode på mere end tre måneder ikke har været i stand at få eller opretholde en rejsning, der kan gennemføre et samleje.

  Hvis man finder ud af, at man ikke længere har lyst til sex, er det helt normalt at blive ked af det. Det kan være, at man bebrejder sig selv eller sin partner. Nogle oplever at blive vrede eller føle sig deprimerede. Den type følelser kan gøre det svært at tale med sin partner om problemerne.

  Årsager

  Seksuelle udfordringer hos mænd med diabetes kan være af både fysisk og psykisk karakter.

  Mekanismerne ved normal rejsning hos mænd er mange og afhænger af et samspil mellem flere faktorer. Ved seksuel stimulation (lugte, lyde, synsindtryk, berøring eller seksuelle tanker) opsamler hjernen signaler, som den via nervesystemet sender til penis.

  Flere år med diabetes påvirker ofte både kredsløb og nerve­r. Det øger risikoen for at opleve seksuelle udfordringer. Også alderen har for mange mænds vedkommende indflydelse på evnen til at få rejsning.

  Der er i dag enighed om, at rejsnings­problemer hos mænd med diabetes skal ses som komplikation til sygdommen. Tidligere mente man, at psykiske problemer var årsag til rejsnings­problemer. 

  Bekymringer om f.eks. at få lavt blod­sukker, mens man dyrker sex, kan også være årsag til, at det kan være svært at få eller holde rejsning.

  De hyppigste årsager til impotens er:

  • Dårligt kredsløb
  • Nervebetændelse (neuropati)
  • For højt blodsukker­
  • Forhøjet kolesterol og/eller forhøjet blodtryk.

  Overvægt, tobaks­rygning, alkohol og nogle former for medicin har også indflydelse på evnen til at få rejsning.

  Manglende sexlyst kan blandt andet skyldes depression eller svingende blodsukker­, som gør, at man kan blive mere træt og irritabel.

  Behandling

  Nogle mænd har glæde af medicinsk hjælp til rejsnings­problemer. Hvis man på grund af diabetes har skader på nerve­systemet (neuropati), er det muligt at få tilskud til medicin mod impotens.

  Der findes også forskellige hjælpe­midler, der kan anvendes i forbindelse med rejsnings­problemer. Her er penis­pumpen i kombination med en penisring nok de mest anvendte. Hjælpemidler kan købes på apoteket, i sex­shops eller i Diabetes­foreningens webshop.

  Besøg Diabetesforeningens webshop

  Et normalt og stabilt blod­sukker, blodtryk og kolesterol­tal kan bidrage til at undgå seksuelle problemer.

  Endelig er ryge­stop altid en god idé, hvis man er ryger.

  Læs mere om rygestop

  Hvis man oplever udfordringer i sit sexliv, er det en god idé at finde én fra sit behandler­team, som man kan tale om det med. Sammen kan man finde måder og eventuelt medicin, som kan hjælpe.

  Forebyggelse

  Der er meget man selv kan gøre for at forebygge, at man senere i livet oplever seksuelle udfordringer på grund af diabetes.

  Et normalt og stabilt blod­sukker, blodtryk og kolesterol­tal kan forebygge, at man udvikler nerve­betændelse og sygdomme i hjerte og blodkar.

  At undgå at ryge og at blive overvægtigt kan også medvirke til at forebygge fysiske, seksuelle udfordringer.

  Læs mere om rygestop

  Hjælpemidler til sex. Varighed: 4 minutter og 11 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)

  Sæt ord på udfordringerne

  Hvis man oplever udfordringer i sit sex­liv, er det en god idé at finde én fra sit behandler­team, som man kan tale om det med.

  Sammen kan man få sat ord på problemerne. På den måde kan man finde måder og eventuelt medicin, som kan hjælpe og forebygge, at de bliver større.

  Hold fokus på intimiteten. Varighed: 3 minutter og 1 sekund. (Video: Helbredsprofilen.dk)

  Sidst opdateret: 12. januar 2022