Gå til hovedindhold

Blodtryk og risiko for type 2-diabetes

Forhøjet blodtryk øger risikoen for sygdom. Det gælder også risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Indhold

    Illustration af blodtryksapparat

    Man kan sjældent selv mærke, om man har forhøjet blodtryk. Forhøjet blodtryk øger risikoen for type 2-diabetes, så det er en god idé at få det målt, hvis man er i tvivl.

    Mange personer med diabetes har forhøjet blodtryk (også kaldet hyper­tension). Forskning tyder dog på, at forhøjet blod­tryk også øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

    Læs mere om forhøjet blodtryk

    Generelt belaster forhøjet blod­tryk hjertet og kroppens øvrige organer og blodkar.

    I kombination med andre risiko­faktorer som f.eks. høj alder, overvægt og arvelige faktorer øger forhøjet blod­tryk risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

    Man ved dog ikke præcis, hvorfor forhøjet blod­tryk øger risikoen for type 2-diabetes.

    Forebyggelse

    Har man forhøjet blod­tryk, er der altså ekstra god grund til at få det behandlet. Det kan man gøre blandt andet ved at spise sundt, undgå for meget salt i maden, undlade at ryge og være fysisk aktiv.

    I nogle tilfælde kan det være relevant at behandle med blodtryks­sænkende medicin.

    Læs mere om livsstil og medicin mod forhøjet blodtryk

    Hvad skal blodtrykket være?

    Blod­trykket varierer hos alle mennesker, både fra dag til dag og i løbet af døgnet. Det gør det fordi, blodtrykket blandt andet afhænger af, hvor gammel man er, hvor meget man bevæger sig, hvad man spiser, hvordan man har det psykisk, hvad man vejer, og om man har en kronisk sygdom.

    Der er dog defineret et normalområde, hvori ens blodtryk helst skal ligge.

    Normalt blod­tryk

    Ideelt set er et normalt blod­tryk under 120/80 mmHg. 

    Når man har diabetes, vil man generelt sige, at blodtrykket bør være under 130/80 mmHg.

    Hvis man ikke har diabetes, hjerte-kar-sygdom eller er mere end 80 år gammel, vil et blodtryk under 140/80 mmHg for mange betragtes som normalt.

    Forhøjet blodtryk

    For personer med diabetes vil et blodtryk over 130/80 mmHg være forhøjet og målsætningen vil derfor være at få blodtrykket til at ligge under 130/80 mmHg.

    Generelt for personer uden diabetes eller hjertesygdom siger man, at blod­trykket er forhøjet, når det ved gentagne målinger hos ens behandler er målt til 140/90 mmHg eller derover.

    Hvis man måler blodtrykket derhjemme, hvor man ofte er meget afslappet, er det forhøjet, når det ved gentagne målinger ligger på 135/85 mmHg eller derover.

    Behandlingsmål er individuelle

    Målet for ens blodtryk er noget, man individuelt aftaler med sin behandler. Og det kan ændres over tid, afhængig af hvordan ens helbredstilstand og livssituation forandres.

    For ældre personer eller personer, der har haft diabetes i mange år, kan det i nogle tilfælde være i orden med et højere blodtryk på f.eks. omkring 140/85 mmHg.

    For personer, som har udviklet følgesygdom i nyrerne, vil blodtryksmålet ofte være lavere.

    Forskning om emnet

    Blodtryk og risikoen for type 2-diabetes

    I 2015 undersøgte forskere i en forsknings­oversigt, som samler resultaterne af flere studier, samme­nhængen mellem forhøjet blodtryk og risikoen for at udvikle type 2-diabetes. 

    Forskningsoversigten er baseret på et studie af cirka 4,1 millioner deltagere uden type 2-diabetes eller hjertesygdom ved studiets start og en systematisk gennemgang af resultaterne fra andre lignende studier.

    På baggrund af deres analyser konkluderer forskerne, at forhøjet blod­tryk øger risikoen for at få type 2-diabetes.

    De konkluderer også, at sammen­hængen er uafhængig af, om man har andre risiko­faktorer for type 2-diabetes. Sammen­hængen er dog svagere, hvis man kun ser på ældre og/eller overvægtige.

    Brug for mere forskning

    Forskerne fremhæver, at der er brug for mere forskning for bedre at forstå sammen­hængen og de biologiske mekanismer bag forhøjet blodtryk og risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

    Find forskningsoversigten

    Sidst opdateret: 21. september 2022