Type 2-diabetes efter en fødsel og ved amning
Efter en fødsel vil de fleste med type 2-diabetes kunne vende tilbage til deres oprindelige diabetesbehandling og amme uden store udsving i blodsukkeret.
Når en graviditet er gennemført, og barnet er født, sker der igen store forandringer i blodsukkerreguleringen, når man har type 2-diabetes.
Ændringerne skyldes, at ens følsomhed over for insulin stiger igen efter fødslen.
Amning og nye rutiner påvirker også reguleringen af blodsukker.
Ændring i insulinbehov og behandling
Ændringerne i insulinbehovet efter fødslen betyder, at man ofte kan stoppe behandlingen med insulin og vende tilbage til sin oprindelige behandling.
Man skal dog løbende måle sit blodsukker, og har man fortsat behov for medicin mod forhøjet blodsukker efter fødslen, skal der ved valget af medicin tages højde for, om man ammer.
HbA1c ikke brugbar lige efter fødslen
HbA1c (langtidsblodsukkeret) er ikke brugbart til at vurdere reguleringen af blodsukkeret i de første måneder efter fødslen.
Det er, fordi der sker et fald i HbA1c under graviditeten, og at der kan have været et tab af blod under fødslen, som påvirker målingen.
Undersøgelser efter fødslen
Cirka to måneder efter fødslen skal man til undersøgelse i sit sædvanlige diabetesambulatorium. Her vil man i samarbejde med sine behandlere planlægge yderligere opfølgning.
Man skal blandt andet have booket tider til:
- Fotoscreening af øjnene inden for 3-6 måneder efter fødslen.
- Måling af stofskiftehormonet TSH (Thyroidea Stimulerende Hormon) for at undersøge, om man har for lavt stofskifte eller betændelse i skjoldbruskkirtlen efter fødslen.
- Eventuelt besøg hos diabetessygeplejerske og/eller diætist.
Håndtering af bekymringer og udfordringer
Det kan være en stor omvæltning at få et barn, og for nogle endnu mere når man også har diabetes.
I forhold til reguleringen af ens diabetes, men også generelt for ens mentale velbefindende, er det vigtigt, at man taler med sine behandlere om de udfordringer og bekymringer, man kan have.
Ved at få sat ord på dem, kan man sammen finde måder til at håndtere dem og forebygge, at de påvirker både reguleringen af blodsukkeret for meget, men også ens mentale velbefindende.
Amning og type 2-diabetes
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn ammes fuldt, til de er omkring seks måneder. Den anbefaling gælder også for børn af kvinder med type 2-diabetes.
Find Sundhedsstyrelsens anbefalinger om amning
Når man har type 2-diabetes, er der en række forhold, man skal være opmærksom på i forhold til reguleringen af ens blodsukker.
Mælkeproduktionen påvirkes af hormoner, blandt andet insulin. Derfor kan mødre med type 2-diabetes, der har været i behandling med insulin, opleve, at det tager lidt længere tid, før modermælken løber til. Det afhænger af, hvor meget blodsukkeret svinger i de første dage efter fødslen.
Gavnlige virkninger ved amning
Meget tyder på, at amning spiller en rolle i at mindske risikoen for overvægt og type 2-diabetes hos barnet senere i livet.
Læs mere om amning og forebyggelse af type 2-diabetes
Umiddelbart efter fødslen falder insulinbehovet, og hos kvinder med type 2-diabetes kan insulinbehandling ofte ophøre umiddelbart efter fødslen.
Blodsukkeret bør i ammeperioden ligge på 4-7 mmol/l før hovedmåltider og ellers mellem 4 og 10 mmol/l.
Metformin
Kvinder med type 2-diabetes, der før graviditeten var i behandling med metformin, kan, hvis det er nødvendigt og aftalt med diabetesbehandleren, igen tage metformin under amning.
Man ved dog, at mindre mængder af metformin overføres til barnet. Der er ikke beskrevet bivirkninger hos barnet, men ofte vil man først starte behandling med metformin igen, når der ikke længere ammes.
Insulin
Insulinbehandling anbefales, hvis der er behov for behandling med medicin i ammeperioden.
At amme kræver, at kroppen producerer mælk til barnet. Amning fører derfor til, at man mister kalorier. Tabet er på cirka 50 gram kulhydrat per døgn.
Kalorietabet betyder, at man skal indtage flere kulhydrater, end når man ikke ammer.
Sørg for at få nok kulhydrater
Anbefalingen er, at man indtager mindst 210 gram kulhydrater dagligt i ammeperioden.
Det er en god idé, at man har kulhydrater inden for rækkevidde, mens man ammer.
For de fleste er det dog ikke nødvendigt at indtage ekstra kulhydrater i forbindelse med amninger om natten.
Noget medicin bliver udskilt i modermælken. Det er derfor vigtigt, at man sammen med sin behandler gennemgår den medicin, man tager, for at sikre sig, at den også er sikker under amning.
Læs mere om amning og medicin på min.medicin.dk
Kolesterolsænkende medicin
Kolesterolsænkende medicin bør generelt ikke tages, så længe man ammer (eller under graviditeten).
Når man stopper med at amme, kan man efter aftale med sin behandler genoptage eventuel behandling med kolesterolsænkende medicin.
Blodtryksmedicin
Hvis man under graviditeten er startet i behandling for forhøjet blodtryk, f.eks. på grund af svangerskabsforgiftning, vil man efter aftale med sin behandler ofte kunne trappe ud af medicinen i løbet af de første dage til uger efter fødslen.
Kvinder som ammer og var i behandling for forhøjet blodtryk eller nyrepåvirkning før graviditeten, kan efter aftale med deres behandler skifte til behandlingen før graviditeten.
De fleste med type 2-diabetes vil ikke have behov for at tage insulin efter fødslen.
Kvinder, som var i behandling med metformin før graviditeten, kan efter aftale med deres læge igen tage metformin, når de stopper med at amme.
Hvis man var i insulinbehandling før graviditeten, vil insulinbehovet, når man stopper helt med at amme, som regel stige til samme niveau, som før man blev gravid.
Forskning om emnet
Find selv flere videnskabelige oversigtsartikler om graviditet og type 2-diabetes.
Søgefunktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetesrelateret forskning i PubMed, verdens største database for videnskabelig litteratur om sundhed.
Søg i NemPubMed
Informationerne og anbefalingerne på siden her er hovedsageligt baseret på den senest opdaterede nationale behandlingsvejledning for graviditet og diabetes.
Behandlingsvejledningen er udarbejdet af danske eksperter i graviditet og diabetes og danner det faglige grundlag for behandlingen af gravide med diabetes i Danmark.
Øvrige relevante kilder til denne sides indhold er listet nedenfor.
App: Gravid med Diabetes
'Gravid med Diabetes' er en app til gravide med type 1- eller type 2-diabetes. Kvinder, der udvikler diabetes under graviditeten (graviditetsdiabetes), kan også anvende appen.
Appen er lavet af eksperter fra Rigshospitalets Center for Gravide med Diabetes og kan hentes til både Apple- og Androidtelefoner eller tilgås online.