Følgesygdomme til type 2-diabetes
Type 2-diabetes kan medføre forskellige følgesygdomme. Risikoen afhænger af, hvor længe man har haft diabetes, og hvordan ens diabetes er reguleret.
Indhold
Følgesygdomme til type 2-diabetes kan ofte forebygges. Se i videoen, hvorfor følgesygdomme opstår, og hvordan de kan forebygges. Varighed: 03:45 (Video: Videncenter for Diabetes)
Følgesygdomme, også kaldet senkomplikationer, hænger ofte sammen med for et for højt HbA1c (langtidsblodsukker) gennem længere tid. Udviklingen af følgesygdomme er til dels arvelig.
Læs mere om HbA1c (langtidsblodsukker)
Kan følgesygdomme forebygges?
Man kan selv gøre meget for at undgå eller begrænse udviklingen af følgesygdomme. Der er dog ingen garanti for, at man ikke får følgesygdomme. En sund livsstil og velreguleret diabetes med stabilt blodsukker, blodtryk og kolesterol, kan nedsætte risikoen.
Regelmæssige undersøgelser i forhold til ens diabetes og at blive tjekket for tegn på følgesygdom er også vigtigt for at forebygge, at de opstår.
Hvad er de hyppigste følgesygdomme?
Diabetes kan påvirke kroppen og dens blodkar, og det kan give følgesygdomme, som involverer:
- Hjerte og blodkar (hjerte-kar-sygdom)
- Nerver (diabetisk neuropati)
- Nyrer (diabetisk nefropati)
- Øjne (diabetisk retinopati)
- Fødder (fodsår og andre fodsygdomme)
- Tænder (parodontitis)
- Mave og tarme (gastroparese)
- Hud (hudforandringer)
- Sexliv (seksuelle komplikationer)
- Led, muskler og bindevæv
- Søvn
Podcast om forskning i følgesygdomme
I podcastserien Diabetesforskerne kan man høre et afsnit om, hvordan forskning på sigt kan være med til at forudsige følgesygdomme og dermed skabe bedre behandling.
Sidst opdateret: 22. juni 2023