Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Behandling af graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes skal behandles for at undgå, at der opstår komplikationer under graviditet og fødslen, både hos mor og barn.

Indhold

  Kvinder med graviditetsdiabetes har en øget risiko for at opleve komplikationer under deres graviditet og i forbindelse med fødslen.

  Kun i meget sjældne tilfælde er komplikationerne til graviditetsdiabetes farlige for mor og barn. Det skyldes først og fremmest, at man er blevet meget dygtig til at diagnosticere og behandle graviditetsdiabetes.

  Læs mere om risikoen for mor og barn

  Hold et normalt og stabilt blodsukker

  Behandlingen af graviditetsdiabetes går ud på at holde blodsukkeret på et normalt, stabilt niveau efter aftale med ens behandler. Det vil sige, at blodsukkeret ikke svinger for meget og hverken bliver for højt eller for lavt.

  Læs mere om, hvornår blodsukkeret er normalt

  For at holde øje med blodsukkeret og sikre, at det ikke svinger for meget, er der flere ting, man kan gøre:

  • Måle sit blod­sukker dagligt med et lille blodsukkerapparat
  • Tilpasse sin kost, eventuelt på baggrund af kost-vejledning fra en diætist
  • Være regelmæssig fysisk aktiv
  • I samarbejde med sine behandlere, holde øje med, at man ikke tager for meget eller for lidt på i vægt under graviditeten.

  Mange med graviditetsdiabetes vil blive tilbudt hyppigere lægetjek og at blive scannet lidt oftere for at følge barnets vækst.

  Læs mere om blodsukkermåling

  Ens vægt, inden man bliver gravid, har betydning for, hvor meget man cirka bør tage på i løbet af hele graviditeten.

  Sundheds­styrelsen anbefaler, at:

  • Undervægtige (BMI under 18,5 før graviditeten) tager 13-18 kg på
  • Normalvægtige (BMI på 18,5-24,9 før graviditeten) tager 10-15 kg på
  • Overvægtige (BMI på 25-29,9 før graviditeten) tager 8-10 kg på
  • Svært overvægtige (BMI på 30 eller derover før graviditeten) tager 6-9 kg på.

  Det er altid en gode idé at tale med sin læge eller jordemoder, om der skal tages særlige hensyn, og/eller noget andet gælder.

  Læs mere om Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger til gravide, herunder om den daglige mad.

  Insulinbehandling

  For 20-25 procent af gravide med graviditetsdiabetes er tilpasning af kosten og fysisk aktivitet ikke tilstrækkeligt til at holde blodsukkeret på et normalt niveau. De vil derfor få behov for at blive behandlet med insulin resten af graviditeten.

  Insulin tages ved injektioner. Typisk skal man tage det to eller fire gange i døgnet.

  Det er ens behandler, som vurderer, om det er nødvendigt at starte insulinbehandling, og hvor ofte man skal tage det. Hvis man skal i insulinbehandling vil en diabetessygeplejerske undervise i, hvordan man selv skal tage insulin, når man er gravid.

  Læs mere om insulin

  Efter fødslen vil det som regel ikke længere være nødvendigt at tage insulin, da ens diabetes typisk forsvinder. Man har dog øget risiko for at udvikle type 2-diabetes senere i livet

  Læs mere om risikoen for at udvikle type 2-diabetes senere i livet

  Undersøgelser efter fødslen

  Graviditetsdiabetes forsvinder som regel kort tid efter fødslen. Ved efterfølgende graviditeter udvikler man dog ofte graviditetsdiabetes igen. 

  For at være sikker på at alt er, som det skal være, skal man inden for 2-3 måneder efter fødslen have tjekket sit blodsukker ved en sukkerbelastningstest. Det vil som regel være noget, man taler om og planlægger med sin læge ved 8-ugers undersøgelsen efter fødslen.

  Da man har en markant større risiko for at udvikle type 2-diabetes senere i livet, når man har haft graviditetsdiabetes, bør man jævnligt (med 1-3 års mellemrum) blive undersøgt hos egen læge for type 2-diabetes.

  Læs mere om symptomer og diagnosticering af type 2-diabetes

  Sund kost og daglig motion er ekstra vigtigt, når man har haft graviditetsdiabetes. Begge dele er nemlig med til at holde normal vægt og nedbringe risikoen for, at man udvikler type 2-diabetes.

  Læs mere om risikoen for at udvikle type 2-diabetes senere i livet

  Fødselslæge og professor Peter Damm fortæller om graviditetsdiabetes. Varighed: 3 minutter og 44 sekunder. (Video: Steno Diabetes Center Copenhagen)

  Sidst opdateret: 12. april 2022