Blodsukkermåling og type 2-diabetes
Ved at måle blodsukker kan man holde øje med og blive klogere på, hvordan kroppen reagerer på blandt andet mad, fysisk aktivitet og medicin.
Kort fortalt
- Det er vigtigt at måle blodsukker for at forstå, hvordan kroppen reagerer på mad, motion, stress og medicin.
- Blodsukker kan måles på forskellige måder, f.eks. med en fingerprikker og et blodsukkerapparat.
- Det er forskelligt, hvor ofte man skal måle blodsukker. Tager man insulin, skal man være ekstra opmærksom på at måle blodsukker.
- Det er vigtigt at måle blodsukkeret, hvis man føler sig dårlig, har infektioner, eller hvis man mistænker, at det er for højt eller for lavt.
Når man har type 2-diabetes, er det en god idé at holde øje med, hvordan ens blodsukker ændrer sig, og om det ligger for højt.
At måle sit blodsukker i mange forskellige situationer kan gøre en klogere på, hvordan kroppen reagerer på f.eks. mad, drikke, motion, feber og stress.
Hvis man har type 2-diabetes og tager insulin, er det især vigtigt at måle sit blodsukker, sådan at man kan tilpasse sin behandling med insulin korrekt.
Læs mere om normalt blodsukker og højt blodsukker
Metoder til blodsukkermåling
Blodsukkerapparater findes i mange forskellige versioner til forskellige behov.
Hovedfunktionen er at måle og vise hvor meget sukker, der er i blodet. De findes i forskellige størrelser, og tallene på apparaterne kan være større eller mindre.
Det er desuden muligt at få et talende blodsukkerapparat til svagtseende.
Fingerprikker og blodsukkerapperat
En fingerprikker fungerer ved, at man med et tryk på en knap udløser en tynd nål, som giver et lille prik på siden af en fingerspids. Herefter kan en lille bloddråbe trykkes frem.
Bloddråben opsamler man med en teststrimmel, som sidder i et blodsukkerapparat. Få sekunder efter kan man aflæse, hvad ens aktuelle blodsukker er.
Man vil blive undervist i, hvordan man måler sit blodsukker med et blodsukkerapparat.
Familie eller andre kan også lære at måle blodsukkeret. På den måde kan de hjælpe med målinger, hvis man af en eller anden grund (f.eks. når man er syg) ikke selv kan klare det.
Målingerne gemmes
Blodsukkerapparatet har hukommelse. Det betyder, at målingerne kan gemmes i apparatet og aflæses ved besøg i diabetesambulatoriet sammen med ens behandler.
Man kan søge om tilskud til både blodsukkerapparat og teststrimler hos sin kommune.
Læs mere om, hvad man kan få tilskud til
Almindelige fejl
Der kan ske fejl, når man måler blodsukker. Er man i tvivl om målingerne, er det en god idé at tale med sin behandler.
Typiske årsager til fejl er:
- Opbevaring af teststrimlerne i køleskab, i en bil i frostvejr eller på skitur. Lave temperaturer ændrer strimlernes reaktionstid.
- For gamle teststrimler (tjek altid udløbsdatoen), eller at de har været opbevaret fugtigt, f.eks. ved at bøtten ikke har været lukket.
- For lille eller for stor bloddråbe, eller at dråben er gledet ud på testfeltet.
- Snavset rude i måleapparatet.
- At man ikke har vasket hænderne før målingen, så der f.eks. sidder lidt frugtsukker på hænderne.
En kontinuerlig glukosemåler (CGM) virker ved, at en lille sensortråd sættes ind under huden. Sensoren er forbundet til en sender, der sidder fast på huden ved hjælp af et plaster.
Sensoren måler hele tiden mængden af sukker i underhudens vævsvæske.
Sensoren sender målingerne videre til f.eks. en app på en telefon via Bluetooth. På den måde kan man hele tiden følge med i sit blodsukker og se udviklingen over f.eks. det seneste døgn.
Alarm ved højt og lavt blodsukker
Sensorer kan give en alarm ved høje eller lave blodsukkerværdier samt ved hurtigt stigende eller faldende blodsukkerværdier. Det kan især være nyttigt for personer, der har problemer med selv at mærke, når deres blodsukker bliver for lavt.
Da man måler i underhudens vævsvæske, skal man være opmærksom på, at målingerne er forsinket 5-10 minutter i forhold til de aktuelle blodsukkerværdier.
Udskiftning og kalibrering af sensor
Sensoren skal skiftes hver 7.-14. dag alt efter modellen. Man kan gå i bad, motionere og svømme med en sensor på.
Nogle sensorer skal kalibreres i ny og næ. Det gør man ved hjælp af en blodsukkermåling, som er taget på et blodsukkerapparat. Derefter taster man blodsukkerværdien ind i sensoren.
Der findes forskellige sensormodeller, og det varierer, hvor ofte de skal kalibreres.
Er man det mindste i tvivl om, hvorvidt målingerne er korrekte, vil ens behandler anbefale, at der laves kontrolmålinger med fingerprikker og blodsukkerapparat.
Få svar på ofte stillede spørgsmål om sensorer
En flash glukosemåler (FGM) måler, ligesom en kontinuerlig glukosemåler, mængden af sukker i vævsvæsken i underhuden.
Flash glukosemålere anvender både Bluetooth og NFC-chip til at dele data. Data sendes automatisk til en app via Bluetooth, men hvis man bruger en aflæser i stedet, skal man scanne den foran sensoren, for at se blodsukkerværdierne.
Signaltab, både på app eller aflæser, kræver også, at man scanner.
Alarm ved højt og lavt blodsukker
Sensorer kan give en alarm ved høje eller lave blodsukkerværdier samt ved hurtigt stigende eller faldende blodsukkerværdier.
Alarmer kan især være nyttigt for personer, der har problemer med selv at mærke, når deres blodsukker bliver for lavt.
Da man måler i underhudens vævsvæske, skal man være opmærksom på, at målingerne er forsinket 5-10 minutter i forhold til de aktuelle blodsukkerværdier.
Udskiftning af flash glukosemåler
Sensoren skal skiftes hver 14. dag. Det er ikke nødvendigt at kalibrere den. Man kan gå i bad, motionere og svømme med en sensor på.
Læs mere om sensorer og type 2-diabetes
Hvor ofte bør man måle sit blodsukker?
Det varierer fra person til person, hvor ofte man bør måle sit blodsukker. Det er altid en god idé at tale med sin behandler om, hvor ofte man skal måle det.
At måle sit blodsukker på forskellige tidspunkter, f.eks. i forbindelse med sport, måltider og når man vågner om morgen, kan være et godt redskab til at lære sin krops reaktioner bedre at kende.
Insulin og blodsukkermåling
Hvis man får insulin, skal man måle sit blodsukker hver dag og muligvis flere gange om dagen. Det afhænger af ens behandling og den vejledning, man får fra sin behandler.
Det er altid planen, som er aftalt med behandleren, der skal følges.
Generelle regler for måling af blodsukkeret ved type 2-diabetes, når man er i medicinsk behandling, som kan give lavt blodsukker, er:
- Blodsukkeret skal måles dagligt ved opstart af insulin.
- Ved meget svingende blodsukkerværdier eller ved øget risiko for lavt blodsukker måles blodsukkeret fire gange i døgnet.
- Når blodsukkeret er kommet under kontrol, er det nok at måle det fastende to gange ugentligt hver 2. uge og i tre dage før næste kontrol hos lægen.
Man skal altid måle sit blodsukker, hvis man:
- Har det skidt
- Kaster op
- Har feber eller infektioner
- Har på fornemmelsen, at blodsukkeret enten er for lavt eller for højt.
Hvis man har infektion eller anden sygdom, eller bemærker at man tisser ofte og mere end normalt, er det vigtigt, at måle blodsukkeret. Hvis det er højt (over 15-20 mmol/l), skal man kontakte sin behandler eller eventuel akut lægehjælp.
Læs mere om højt blodsukker
Video om blodsukkermåling
Nedenfor kan du se en video fra Helbredsprofilen om blodsukkermåling.
Type 2-diabetes: Hvordan måler jeg mit blodsukker? Varighed: 2 minutter og 46 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)
Normalt blodsukker
Fasteblodsukker (om morgenen, når man ikke har spist og drukket siden midnat):
- Mellem 4 og 7 mmol/l for personer med diabetes
- Mellem 4 og 6 mmol/l for personer, der ikke har diabetes.
Blodsukker to timer efter et måltid:
- Under 10 mmol/l for personer med diabetes
- Under 8 mmol/l for personer, der ikke har diabetes.
Tallene her er anbefalinger og kan efter aftale med ens behandler være anderledes. Det afhænger altid af, hvordan ens diabetes er reguleret, samt om man har andre sygdomme udover diabetes.
Læs mere om blodsukker
Sortér brugt diabetesudstyr rigtigt
Medicin og diabetesudstyr skal sorteres, inden det smides ud. Få overblik over, hvordan og hvor de forskellige dele skal smides ud.