Gå til hovedindhold

Seksualitet og mænd med type 1-diabetes

Mænd kan opleve forskellige seksuelle udfordringer på grund af diabetes. Heldigvis kan mange af problemerne både forebygges og behandles.

Indhold

    Alle kan opleve at have seksuelle udfordringer, men diabetes øger risikoen for, at mænd på et tidspunkt kommer til at opleve fysiske eller psykiske udfordringer i deres sexliv.

    Forskere har i studier fundet, at op mod 75 procent af alle mænd med diabetes på et tidspunkt oplever at have seksuelle udfordringer.

    Flere år med diabetes påvirker ofte både kredsløb og nerver, men psykologiske og sociale faktorer spiller også ind. Det øger risikoen for at opleve seksuelle udfordringer.

    Nogle af de mest almindelige seksuelle problemer, deres årsag og behandling er beskrevet herunder.

    Seksuelle udfordringer hos mænd med diabetes

    Det er ikke ualmindeligt for mænd at opleve problemer med at få og opretholde rejsning, og risikoen for problemer stiger med alderen.

    Mænd med diabetes har dog en større risiko for at få rejsningsproblemer – især efter flere år med diabetes.

    Cirka halvdelen af mænd med diabetes oplever på et tidspunkt en eller anden form for rejsningsproblemer.

    Rejsningsproblemer optræder oftere hos mænd med type 2-diabetes (omkring 66 procent) end hos mænd med type 1-diabetes (omkring 37 procent).

    Desuden kan mænd med diabetes opleve rejsningsproblemer 10-15 år før mænd uden diabetes.

    Læs mere om forskningen bag forekomsten af rejsningsproblemer

    Definition

    Et rejsningsproblem (impotens, erektil dysfunktion eller ED) er nedsat eller manglende evne til at få eller opretholde rejsning af nødvendig hårdhed og varighed til at kunne gennemføre et samleje, selvom både lyst og stimulation af penis er til stede.

    Årsager

    Der kan være flere årsager til rejsningsproblemer. Ofte skyldes det et samspil mellem fysiske, psykiske og sociale forhold.

    Mange år med diabetes kan påvirke blodkar og nerveforsyningen til kønsorganerne. De to faktorer, sammenholdt med en nedsat produktion af det mandlige kønshormon testosteron, er blandt de hyppigste årsager til rejsningsproblemer hos mænd med diabetes.

    Derudover kan svingende blodsukker, overvægt, rygning, blodtrykssænkende- og antidepressiv medicin påvirke evnen til at få og opretholde rejsning. Det samme gælder psykosociale faktorer som bekymring, skam, ændret kropsopfattelse, lavt selvværd og ændringer i relationen til en eventuel partner 

    Behandling

    Da årsagerne til problemer med at få eller opretholde rejsning kan være flere, er det vigtigt, at man får en snak med sin behandler eller en sexolog for at få den rigtige hjælp.

    Det er altid en god idé at tage en eventuel partner med til sådanne samtaler.

    Nogle kan have glæde af medicin i form af tabletter eller indsprøjtninger. Andre kan have gavn af hjælpemidler, såsom en penisring eller en vakuumpumpe.

    Læs mere om tilskud til hjælpemidler

    Det er vigtigt at være opmærksom på, at langt de fleste med den rette hjælp vil kunne få et nydelsesfuldt sexliv.

    Forebyggelse

    Der er meget, man kan gøre for at forebygge problemer med at få rejsning.

    Vigtigst er at sikre et stabilt blodsukker indenfor normalområdet. Det vil nemlig forebygge eller forsinke udviklingen af følgesygdomme i nerver og blodkar, som er en hyppig årsag til rejsningsproblemer hos mænd med diabetes.

    Fokus på de fire KRAM-faktorer (Kost, Rygning, Alkohol og Motion) er også alle væsentlige faktorer i forebyggelse af rejsningsproblemer.

    Læs mere om rejsningsproblemer i Patienthåndbogen

    Mænd med diabetes har en større risiko for at opleve udløsningsproblemer end mænd, som ikke har diabetes.

    Udløsningsproblemer dækker over flere problemstillinger:

    • For tidlig udløsning (præmatur ejakulation eller ejaculatio præcox)
    • Forsinket udløsning (ejaculatio retarda)
    • Manglende udløsning (anejakulation)
    • Tilbageløbende udløsning (retrograd ejakulation)

    Læs mere om behandlingen af de forskellige udløsningsproblemer herunder.

    Årsager

    Årsagerne kan være flere og forskellige. Følgesygdom i nerverne kan være en medvirkende årsag til problemer med udløsning hos mænd med diabetes. Det dækker både skader på nerver i det autonome og perifere nervesystem.

    Psykologiske faktorer kan også spille en rolle for udløsningsproblemer.

    For tidlig udløsning

    Hos mænd, som altid har haft udfordringer med for tidlig udløsning, er der ofte en biologisk årsag til problemet.

    Årsagen kan også være af psykosocial karakter. Det gælder ofte for mænd, som først oplever udfordringen senere i livet.

    Ofte vil det være gavnligt at kombinere flere typer behandling. Både lokalbedøvende cremer, medicin og forskellige teknikker og øvelser kan være en del af behandlingen.

    Læs mere om for tidlig udløsning i Patienthåndbogen

    Forsinket udløsning

    Relateret til diabetes kan forsinket udløsning ske på grund af følgesygdom i nerverne (neuropati), ved infektioner i urinvejene, ved lavt indhold af testosteron i blodet og som en bivirkning til lægemidler – især medicin mod depression.

    Bækkenbundstræning og nedsat indtag af alkohol kan være effektivt i behandlingen. Desuden bør medicin, der kan hæmme udløsningsrefleksen, om muligt sættes ned i dosis.

    Hvis årsagen er psykosociale udfordringer, kan sensualitetstræning og samtalebehandling være en hjælp.  

    Manglende udløsning

    Ved diagnosen 'manglende udløsning' kan man godt opnå orgasme, selvom man aldrig får udløsning i forbindelse med seksuel aktivitet. Til gengæld kan nogle mænd opleve natlig udløsning.

    Årsagen til manglende udløsning menes i de fleste tilfælde at være psykosociale. Følgesygdom i nerverne samt visse lægemidler, som f.eks. medicin mod depression, kan også være udløsende årsag.

    Hvis årsagen er følgesygdom i nerverne, kan det at bruge en vibrator på penishovedet være en hjælp.

    Tilbageløbende udløsning

    Ved tilbageløbende udløsning løber sædvæsken til blæren i stedet for ud gennem urinrøret. Ved første vandladning efter orgasme bliver urinen skyet på grund af sammenblanding af urin og sædvæske.

    Tilbageløbet skyldes utilstrækkelig sammentrækning af urinrørets indre lukkemuskel umiddelbart før og under udløsningen. Relateret til diabetes kan det skyldes følgesygdom i nerverne, men tilstanden ses også ofte i forbindelse med behandling af forstørret prostata.

    Tilbageløbende udløsning på grund af følgesygdom i nerverne kan i nogle tilfælde behandles med medicin.

    Læs mere om udløsningsproblemer i Patienthåndbogen

    Det er en udbredt misforståelse, at mænd ikke kan have problemer med manglende lyst. Men det er ikke alle med nedsat lyst, der oplever det som problematisk.

    Manglende lyst påvirker som regel også mandens respons på seksuelle stimuli, hvilket betyder, at det kan være vanskeligt at skelne manglende lyst fra rejsningsbesvær.

    Årsager

    Årsagerne til manglende lyst hos mænd skyldes oftest psykosociale faktorer eller en bivirkning til medicin.

    Lystproblemer kan være knyttet til sygdom og behandling og kan føre til problemer i parforholdet, fordi partneren kan føle sig mindre værd eller afvist.

    Behandling

    Behandling af nedsat eller manglende lyst afhænger af, hvad der er den eller de bagvedliggende årsager til problemet.

    Det er derfor vigtigt, at man får en snak med sin behandler, så man sammen kan få talt sig ind på, hvad der kan være årsagerne.

    Det er ikke altid, at diabetesbehandleren kan afhjælpe problemet, men man vil ofte kunne blive henvist, så man kan få hjælp andre steder.

    I de fleste tilfælde vil der være hjælp at hente til igen at få et nydelsesfuldt sexliv.

    Orgasmen er resultatet af en autonom refleks, som opstår i forbindelse med seksuel lyst.

    For nogle mænd bliver det sværere med alderen at opnå orgasme, og det kan være vanskeligt at skelne mellem orgasme- og udløsningsproblemer.

    Årsager

    Der kan være flere årsager til orgasmeproblemer.

    I forbindelse med diabetes vil følgesygdom i nerverne (neuropati) eller psykosociale forhold ofte være en del af forklaringen.

    Behandling

    Hvis man oplever, at det er et problem, at man ikke kan få orgasme, er det en god idé, at man får en snak med sin behandler om det, så man kan afdække, om der er ting, man kan gøre for at øge chancerne for orgasme.

    Mænd med orgasmeproblemer på grund af følgesygdom i nerverne kan have glæde af at bruge en vibrator på penishovedet.

    Peyronies sygdom

    Peyronies sygdom skyldes udvikling af fortykkede, ømme knuder i svulmelegemerne i penis. Sygdommen giver smerter og gradvis krumning af penis, når man har rejsning.

    Mænd med diabetes har en større risiko for at udvikle Peyronies sygdom. Man kan tale med sin behandler om at blive henvist til en urolog.

    Læs mere om Peyronies sygdom i Patienthåndbogen

    Forhudsforsnævring

    Forhudsforsnævring (fimosis) er betegnelsen for en tilstand, hvor forhuden er så snæver, at den ikke kan trækkes tilbage over penishovedet.

    Mænd med diabetes har en større risiko for i en høj alder at udvikle forhudsforsnævring.

    Forhudsforsnævring kan være specielt generende for personer med diabetes, fordi de er ekstra udsatte for at udvikle en svampeinfektion under forhuden. Man kan tale med sin behandler om at blive henvist til en urolog.

    Læs mere om forhudsforsnævring i Patienthåndbogen

    Forskning om emnet

    Rejsningsproblemer hos mænd med diabetes

    Rejsningsproblemer er ikke ualmindeligt hos mænd med diabetes. Faktisk oplever mere end halvdelen af alle mænd med diabetes på et eller andet tidspunkt problemer med at kunne få og fastholde en rejsning.

    Det konkluderede forskerne bag en systematisk gennemgang af 145 studier, som alle har undersøgt forekomsten af problemer med rejsning hos personer med diabetes.

    Studiet, som er fra 2017, er baseret på data fra i alt 88.577 mænd i alderen 26-72 år.

    Størst risiko for personer med type 2-diabetes

    Forskerne fandt, at cirka 52 procent af alle mænd med diabetes på et tidspunkt havde oplevet rejsningsproblemer.

    Når de opdelte resultaterne i forhold til diabetestype, fandt de, at 37 procent af mænd med type 1-diabetes havde haft problemer og 66 procent af mænd med type 2-diabetes.

    Høj alder og hjerte-karsygdomme øger risikoen

    Studiet viste desuden, at ligesom for mænd generelt, så stiger risikoen for at opleve rejsningsproblemer med alderen. Mænd med diabetes oplever dog typisk problemer 10-15 år tidligere end mænd uden diabetes.

    Desuden fandt forskeren, at mænd med diabetes, som samtidig havde følgesygdom i hjerte og blodkar, især forhøjet blodtryk, var i større risiko for at få rejsningsproblemer.

    Forskerne fremhæver på den baggrund, at screening for rejsningsproblemer kan være gavnligt i forhold til at identificere personer, som har udviklet følgesygdom i hjerte og blodkar.

    Find forskningsoversigten

    Find selv flere viden­skabe­lige oversigts­artikler om seksuel dysfunktion og diabetes.

    Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

    Søg i NemPubMed

    Sidst opdateret: 27. april 2023