Motivation
Hvad er vigtigt i et liv med diabetes? På denne side finder du inspiration til, hvordan man gør motivation til en drivkraft i hverdagen.

Motivation er ens egen drivkraft, men det kan være nødvendigt at få støtte fra venner, familie og behandlere.
Hvilke følelser (positive og negative) oplever man, når man har diabetes? Hvilke dilemmaer har man? Det er blot nogle af de spørgsmål, som motivation handler om.
Det kunne også være, om ens ønsker og prioriteringer harmonerer med familieliv, arbejdsliv og ens sociale liv?
Tror man på, at man kan opnå, hvad man ønsker? Har man den nødvendige viden og handlemuligheder? Får man nødvendig hjælp og støtte fra familie, venner og behandlere?
Motivation er ens egen drivkraft, den kan være til stede med forskellig styrke, den kan ændre sig over tid og er afhængig af mange faktorer.
Barrierer for motivation
Der er mange problemstillinger, der kan hæmme ens motivation. Det kan f.eks. være:
- Stress og depression
- Følelser som skyld, skam, angst, følelse af ikke at slå til, tab af kontrol, vrede
- Ikke at kunne tale om problemer
- Ikke at kunne acceptere sygdommen
- At føle sig rask
- Fysiske skavanker
- Mangel på viden og færdigheder
- Dilemmaer i forhold til, hvad der er vigtigst for en selv
- Mangel på opbakning fra sundhedsprofessionelle, familie og netværk
- Økonomi
Hvis man ønsker at ændre på noget i sit liv og finde en motivation til det, kan det være meget nyttigt at forberede sig godt.
Inspiration til motivation
Der er mange måder at arbejde med motivation både generelt og i forhold til diabetes. Nedenfor kan du få inspiration til nogle af de ting, man kan gøre.
I videoen nedenfor fortæller psykolog Julie Drotner Mouritsen om, hvad motivation betyder for diabetes, og hvordan man kan arbejde med sin motivation.
Du kan også finde et eksempel på en motivationsøvelse.
Hvad kan motivere mig? Varighed: 3 minutter og 27 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)
Vælg en problemstilling i livet med diabetes, som du gerne vil ændre på. Forestil dig, hvordan det vil være, når du har fuldført ændringen. Tegn et billede af forestillingen af den ændrede situation, og forestil dig, hvilke følelser det vil fylde dig med.
Det er vigtigt, at du giver dig god tid til det, fordi øvelsen bidrager til at styrke dit indre billede af, hvad du ønsker dig, og hvor værdifuldt det vil være for dig at opnå ændringen.
Skriv herefter dit konkrete mål ned på et stykke papir. Det er vigtigt for din motivation, at det er så konkret som muligt.
Skriv ned, hvilke fordele der vil være, hvis du kan gennemføre ændringen, og hvilke ulemper der kan være. Det er vigtigt, at anerkende, at der være mange gode ting ved at opnå en ændring, men også at der kan være tab eller situationer, du skal være på forkant med.
Sæt en tidsramme, det vil sige, hvor lang tid tror du, at du skal have til det? Det er meget vigtigt at være realistisk for at bevare motivationen.
Nu går du baglæns fra din tidsramme og skriver ned, hvad du tror, at du har opnået, når halvdelen af tiden er gået. Du kan sætte så mange delmål, som du vil, og du kan undervejs justere de mål, du har sat dig, eller tidsrammen for dem.
Måske går det hurtigere eller langsommere, end du havde forestillet dig.
Til sidst skriver du, hvad du vil gøre anderledes i morgen for at starte processen.
Tænk over, om du har brug for hjælp fra andre og i så fald, hvem det skal være. Tænk over, om du har brug for ny viden eller færdigheder, og hvorfra disse skal komme, f.eks. sundhedsprofessionelle eller internettet.
Sidst opdateret: 3. august 2022