Find vej i sundhedsvæsenet med type 2-diabetes
Hvilke fagpersoner er der mulighed for at møde, når man har type 2-diabetes? Få et overblik her.
For personer med type 2-diabetes er den praktiserende læge og klinikkens sygeplejerske typisk tovholder for behandlingen. I nogle tilfælde kan lægen vurdere, at man skal henvises til et diabetesambulatorium.
I langt de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt at blive behandlet på sygehuset, og den praktiserende læge har dermed behandlingsansvaret.
Almen praksis har overblik
De fleste af os er allerede vant til at gå til praktiserende læge, måske gennem mange år. Almen praksis er ofte den del af sundhedssystemet, som bedst kender den enkelte og har sundhedsoverblikket.
Målet er at få et sammenhængende behandlingsforløb, og lægen og personalet i almen praksis bør kende til de offentlige tilbud for personer med type 2-diabetes. Alle kommuner har sundhedstilbud for borgere med type 2-diabetes.
På Sundhed.dk kan man logge ind og få et overblik over alle sine aftaler med praktiserende læger, speciallæger og offentlige hospitaler. Man kan også se sine børns aftaler, hvis barnet er under 15 år.
Gå til oversigt over aftaler hos Sundhed.dk
Herunder følger en oversigt over det typiske forløb i almen praksis, når man har type 2-diabetes.
Læs mere om at være ny med type 2-diabetes
Praktiserende læge
Når man får konstateret type 2-diabetes, er der brug for at få et overblik over, hvordan man har det, og om man har følgesygdomme. Derfor bliver man tjekket i almen praksis. Der tages blod- og urinprøve, og der henvises til fodterapeut. Man får også information om, at man skal have tjekket sine øjne ved en øjenlæge (se nedenfor).
Livsstilsændring har særlig god effekt ved nykonstateret type 2-diabetes, og henvisning til det kommunale tilbud er derfor vigtig.
Det er en omvæltning at få diabetes, og det er helt naturligt, at man kan have mange spørgsmål til sin læge. Nogle skal fra start lære at måle og forstå sit blodsukker og blive fortrolig med sine tal i forhold til blodsukker, blodtryk og kolesterol. Andre har ikke behov for at måle blodsukker til en begyndelse.
Læs mere om behandling af type 2-diabetes
Mål for behandlingen
I et samarbejde med lægen og sygeplejersken finder man frem til mål for behandlingen. Det kan være mål inden for blodsukkerniveau, blodtryk, vægttab og kolesterol. I den forbindelse kan man fokusere på kost, motion eller medicin, der alle er vigtige elementer i behandlingen af type 2-diabetes. Det er vigtigt at være realistisk i forhold til sine mål.
Lægen eller sygeplejersken tilbyder, at I sammen lægger en personlig forløbsplan.
En forløbsplan giver mulighed for at følge udviklingen i behandlingen på en overskuelig måde. Forløbsplanen er digital og viser et overblik over målinger, medicin og aftaler. Man kan selv tilgå forløbsplanen i app'en Min Læge.
Læs mere om forløbsplan på Forløbsplan.dk
I løbet af året går man til konsultation i almen praksis. Typisk 1-4 gange om året.
Lægen eller praksissygeplejersken vil høre, hvordan det går. Man kan blive vejet og får målt blodtryk og langtidsblodsukker (HbA1c). Hvis man måler blodsukker derhjemme, bliver de målinger også gennemgået.
Samtidig får man en snak om ens velbefindende, hverdagen med type 2-diabetes og den medicinske behandling, herunder bivirkninger. Der kan udvikles komplikationer, så det er vigtigt at drøfte eventuelle symptomer, f.eks. åndenød, smerter, fodproblemer og synsbesvær. Lægen vurderer, om der skal justeres i behandlingen eller behandlingsmålene.
Læs mere om blodsukker og type 2-diabetes
Én gang om året får man invitation til en statuskonsultation, som er en mere omfattende undersøgelse. Ved årsstatus måles blandt andet på langtidsblodsukker, kolesterol og nyrefunktion.
Også blodcirkulation og følesans i fødderne bliver tjekket, typisk hos en privat fodterapeut. Hvor tit øjnene skal kontrolleres, aftales direkte med øjenlægen.
Med den praktiserende læge eller sygeplejersken har man en grundigere livsstilssamtale, hvor man f.eks. også kan have fokus på vægttab og mentale eller seksuelle udfordringer.
Plan for året
I fællesskab lægger man en plan for det kommende år. Lægen udskriver recepter på den medicin, man har brug for, og sikrer, at man får de medicintilskud, man har ret til.
Har man en kompliceret behandling med mange lægemidler eller svære komplikationer, som ikke kan håndteres i almen praksis, kan lægen henvise til et diabetesambulatorium på det lokale hospital eller et regionalt Steno Diabetes Center.
Læs mere om medicin og diabetes
Læs mere om tilskud til medicin
Regelmæssige undersøgelser
I dag udvikler færre personer med type 2-diabetes følgesygdomme end for år tilbage. Takket være forbedret behandling.
Alligevel kan der over tid opstå følgesygdomme forskellige steder i kroppen. For at forebygge er det afgørende, at man passer en række faste undersøgelser hos sundhedsprofessionelle, som tjekker øjne, fødder og tænder.
Læs mere om følgesygdomme til type 2-diabetes
Screening og behandling
Som hovedregel bør man få undersøgt sine øjne hos en øjenlæge hvert år eller hvert andet år.
Det er gratis at gå til øjenlæge, og det kræver ikke en henvisning fra den praktiserende læge. Det er vigtigt at fortælle øjenlægen, at man har diabetes.
Man kan typisk ikke selv mærke forandringer, så det regelmæssige tjek er en fotografisk undersøgelse af øjnene.
Risikoen for synstruende øjenforandringer er mindre, hvis man har fokus på et stabilt blodsukker i normalområdet og et normalt blodtryk.
Læs mere om forebyggelse af følgesygdomme i øjnene
Når man har type 2-diabetes, bør fødderne undersøges mindst én gang om året. Det sker med henvisning fra lægen.
Tjekket kan ske hos en statsautoriseret fodterapeut, læge eller specialuddannet sygeplejerske.
Fødderne bliver tjekket for eventuelle nerveskader (neuropati) og fodsår.
Derudover er det en god idé, at man hos fodterapeuten får vejledning i fodhygiejne og fodpleje, så man kan forebygge fodsår. Her kan man også lære om det gode valg af fodtøj.
Med diabetes har man ret til 50 procent tilskud til en årlig fodstatus eller risikovurdering hos en statsautoriseret fodterapeut.
Læs mere om forebyggelse af fodsår
Læs mere om tilskud til fodterapeut
Har man type 2-diabetes, er anbefalingen, at man går til sin tandlæge, som vurderer, hvor ofte man skal have tjekket sine tænder.
Diabetes øger risikoen for at få problemer med tænder og mund, så de regelmæssige undersøgelser er vigtige. Det er også en god idé at få jævnlige tandrensninger hos tandlægen, så man får fjernet plak og tandsten.
I det daglige er det afgørende at have gode tandplejevaner. Og man skal altid fortælle sin tandlæge, hvis der sker ændringer i ens diabetes.
Læs mere om tænder og type 2-diabetes
Personlige sundhedstilbud
Med en kronisk sygdom som type 2-diabetes har man mulighed for at få undervisning, hjælp og støtte ud fra personlige behov.
Dybest set handler det om at skræddersy det forløb, man har brug for. Måske vil man lære mere om kost eller motion. Måske vil man udskifte gamle vaner med nye og bedre vaner.
Herunder ses en række tilbud for personer med type 2-diabetes. Alle kommuner har gratis sundhedstilbud til personer med type 2-diabetes, men tilbuddene varierer fra kommune til kommune. Der kan også være tilbud om hele uddannelsesforløb. Spørg hos lægen eller kommunen, som kan hjælpe i gang.
Sundhedstilbud
At mestre dagligdagen handler i høj grad om at leve livet med type 2-diabetes. For der er heldigvis meget, man kan gøre for at leve godt med sygdommen.
Målet med patientuddannelse er at få redskaber til at håndtere sin diabetes både fysik og psykisk. Og til at styrke egenomsorgen.
Gratis tilbud
De kommunale tilbud består af en afklarende samtale og efterfølgende gruppeforløb med emner som kostvejledning, træning og eventuelt rygestop (se nedenfor).
Nogle diabetesambulatorier og regionale Steno Diabetes Centre tilbyder også gruppeforløb. Hvis man er tilknyttet et ambulatorium, kan det være en mulighed at deltage i f.eks. kostvejledning, undervisning i kulhydrater eller træningshold.
Der er også mulighed for digital patientuddannelse. Her kan man sidde derhjemme og blive klogere på diabetes. Tilbuddet er fleksibelt, fordi man kan arbejde med læringen, når det bedst passer én.
Læs mere om digitale tilbud for personer med diabetes
Viden og handling er afgørende for at kunne håndtere sin type 2-diabetes.
Kommunernes sundhedscentre har en række gratis tilbud til personer, der lever med type 2-diabetes. Hos kommunens sundhedsprofessionelle er der mulighed for at få en afklarende samtale.
Her får man en individuel vurdering af sine behov, så man kan passe både diabetes og hverdagen.
Læs mere om offentlige sundhedstilbud
Mad og drikke har stor betydning i behandlingen af diabetes.
En diætists eller anden ernæringsuddannedes vigtigste opgave er at hjælpe med råd og vejledning, så kost og diabetes går hånd i hånd. Det er nyttigt at få en basisviden om madens sammensætning, og man kan blive klogere på råvarer og kulhydrater.
Selv små kostændringer kan gøre en forskel i reguleringen af blodsukkeret, og det handler om at finde en god balance uden for mange regler.
Mange kommuner tilbyder undervisning eller mulighed for at lave mad i fællesskab med andre. Man kan forhøre sig hos lægen eller kommunen.
Læs mere om mad og drikke og type 2-diabetes
Regelmæssig fysisk aktivitet sænker blodsukkeret. Derfor er fysisk aktivitet gavnlig i behandlingen af type 2-diabetes.
En fysioterapeut eller en træningsekspert kan hjælpe med at finde frem til en motionsform, der passer til ens fysik.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne er fysisk aktive mindst 30 minutter hver dag. Anbefalingen er også, at man mindst to gange om ugen laver fysiske aktiviteter, som giver stærkere muskler og dermed styrker muskelmasse og knogler.
Via kommunen er der ofte mulighed for at træne med en fysioterapeut eller en anden fagperson. Nogle bliver motiveret af at træne med andre, så hør nærmere om mulighederne hos lægen eller kommunen.
Læs mere om motion og type 2-diabetes
Man kan have brug for hjælp til at tackle de følelsesmæssige og psykologiske udfordringer, som kan være en del af livet med diabetes. Herunder stress og angst.
Med en henvisning fra lægen kan man få tilskud til samtaler hos en psykolog.
I nogle kommuner er der desuden mulighed for at tale med en psykolog eller en omsorgsperson, som har kendskab til, hvordan diabetes påvirker psyken.
Læs mere om diabetes og psyken
Som en ekstra tryghed i forhold til at følge en medicinsk behandling har apoteket et gratis tilbud om en medicinsamtale. Den gælder personer med en kronisk sygdom.
Man har samtalen med apotekets farmaceut.
Her kan man f.eks. tale om, hvordan medicinen virker, og hvordan den bruges. Samtalen kan også handle om tilskud til medicinen eller gode vaner i brugen af medicin.
Læs mere om medicinsamtaler på apoteket
Rygning er skadeligt, og alle personer med type 2-diabetes bliver tilbudt hjælp til rygestop.
Kommunerne tilbyder deciderede rygestopkurser ledet af uddannede rygestoprådgivere.
Hos lægen kan man få rådgivning om de sundhedsmæssige risici ved rygning, og når man har diabetes, skal man altid tale med sin læge, før man begynder på nogen form for rygestopmedicin.
Læs mere om rygestop
Fylder alkohol for meget i hverdagen?
Hvis man ønsker at ændre sine alkoholvaner, er der mulighed for gratis rådgivning og behandling via professionelle alkoholrådgivere. Er man motiveret for livsstilsændringer, kan man få redskaber til at ændre mønstre.
Et forløb bliver planlagt individuelt alt efter, hvor der skal sættes ind i forhold til alkohol og en dagligdag, der fungerer.
Hør nærmere hos kommunen eller det lokale sundhedscenter.
Man kan også få anonym og gratis rådgivning om alkohol på Alkolinjen, der drives af Alkohol og Samfund for Sundhedsstyrelsen.
Find Alkolinjen
Hjælp i dagligdagen
Nogle opgaver i hverdagen kan blive vanskeligere at løse, når man har en kronisk sygdom som type 2-diabetes. Men der er hjælp at hente.
Herunder kan man få et overblik over fagpersoner, som kan aflaste på ens hjemmebane, hvis kræfterne ikke rækker.
Læs mere om tilskud og rettigheder
Hjælp i dagligdagen
Hvis man har brug for det, kan kommunen støtte med forskellige former for hjælp i hjemmet. Det gælder personlig pleje og praktisk hjælp.
Personlig pleje kan f.eks. være hjælp til bad og toiletbesøg, af- og påklædning eller hjælp til at varme mad og spise.
Praktisk hjælp gælder opgaver som f.eks. rengøring, tøjvask og indkøb.
Man vil typisk få besøg af kommunens visitator, der vurderer, hvor meget hjælp man har brug for.
Læs mere om hjemmehjælp på borger.dk
Et godt måltid giver næring og livskvalitet. Kan man ikke selv lave mad, er der hjælp at hente hos kommunens madserviceordning.
Betingelsen er, at man ikke kan lave mad, fordi man enten har midlertidigt eller varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.
Egenbetalingen for madservice i eget hjem eller på plejehjem varierer.
Læs mere om madservice på borger.dk
Diabetes kan føre til komplikationer, der kan forhindre, at man er i stand til at forlade hjemmet alene.
En ledsageordning kan være nøglen til et mere aktivt liv. Med en ledsager ved hånden er der mulighed for at opnå en større handlefrihed.
Man kan søge kommunen om en ledsageordning, hvis man er mellem 12 og 67 år og har en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.
Ledsagelse er til selvvalgte aktiviteter. Ordningen gælder selve ledsagelsen og aktiviteter direkte forbundet med ledsagelsen.
Læs mere om ledsageordning på borger.dk
Forebyggende hjemmebesøg skal sikre trivsel og tryghed for ældre.
Der er faste tidspunkter for forebyggende hjemmebesøg, men er man mellem 65 og 81 år og i særlig risiko for at få nedsat social, psykisk eller fysisk funktionsevne, tilbyder kommunen et forebyggende hjemmebesøg efter behov.
Hjemmebesøget kan f.eks. fokusere på hverdagen, sociale netværk og sundhedstilstand.
Modtager man allerede hjælp til personlig pleje og praktiske opgaver, kan kommunen undlade det årlige tilbud, men har pligt til at være opmærksom på, om der er behov for særlige tiltag.
Læs mere om forebyggende hjemmebesøg på borger.dk