Jul og diabetes
Julen og traditionerne omkring mad og alkohol kan være en udfordring, når man har diabetes, eller er pårørende til personer med diabetes.

Julen betyder for mange ændrede spisevaner. Det betyder sjældent, at der skal laves om i behandlingen af diabetes, men det kan være en god idé at måle blodsukker lidt oftere.
Julen er for mange forbundet med mad, gløgg og søde sager. Det kan være en udfordring, når man har diabetes, eller er pårørende til en med diabetes, da maden og alkoholen kan friste mere i julen.
Forskning har vist, at ændrede spisevaner i december måned kan føre til kortvarig stigning i både langtidsblodsukkeret (HbA1c) og kolesterol. Som regel vil det ikke være nødvendigt at lave ændringer i behandlingen.
Det er dog altid en god idé at tale med sin diabetesbehandler om, hvordan man håndterer sin diabetes, hvis man er i tvivl, om der skal laves tilpasninger i mad og medicin.
Desuden kan det være godt at måle sit blodsukker lidt oftere i juletiden for at sikre, at det ikke svinger for meget.
Læs mere om mad og drikke, når man har diabetes
Alkohol og diabetes
Alkohol er ofte en del af julen. Når man har diabetes skal man dog være ekstra opmærksom på sit blodsukker, da man kan risikere at det bliver for lavt.
Alkohol kan føre til forstyrrelser i blodsukkeret hos personer med diabetes.
Der er især risiko for at få lavt blodsukker, når man drikker alkohol. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på at spise mad med kulhydrater eller reducere insulindosis, når man indtager alkohol.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger for indtagelse af alkohol gælder også for personer med diabetes.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder sig under 10 genstande om ugen. Det gælder både for kvinder og mænd. Desuden anbefaler Sundhedsstyrelsen generelt, at man maksimalt indtager 4 genstande på én gang. Det vil sige ikke mere end 4 genstande på én aften.
Find Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring alkohol
Leverens betydning for lavt blodsukker om natten
I de perioder, hvor man ikke spiser, f.eks. om natten, sørger leveren for en jævn produktion og frigivelse af sukker til blodet. Alkohol nedbrydes i leveren. Det betyder, at når man har drukket alkohol, vil leveren være optaget af at nedbryde alkohol og derfor ikke producere sukker, som den ellers ville gøre.
Har man type 1-diabetes og tager insulin, som man plejer, vil insulinen sænke blodsukkeret. Hvis leverens produktion af nyt sukker er lav, vil blodsukkeret kunne blive for lavt.
Fysisk aktivitet og alkohol
Fysisk aktiv kombineret med indtagelse af alkohol øger risikoen for at lå lavt blodsukker.
Danser man eksempelvis, vil det øge kroppens forbrug af sukker, og det øger yderligere risikoen for at få lavt blodsukker senere på døgnet.
Mål blodsukker oftere ved indtagelse af alkohol
Risikoen for at få lavt blodsukker, når man drikker alkohol, betyder, at det er en god idé at måle sit blodsukker jævnligt det første halve døgn efter, man har drukket alkohol.
Hvis man har lavt blodsukker, når man lægger sig til at sove, bør man spise noget mad for at få blodsukkeret op.
Hvis man har type 1-diabetes, eller type 2-diabetes og tager insulin eller medicin af typen sulfonylurinstoffer, er det vigtigt at holde sig til et moderat og forsigtigt forbrug af alkohol. Desuden skal man være på vagt over for lavt blodsukker, når man drikker alkohol.
Alkoholrus og symptomer på lavt blodsukker
En yderligere risiko ved at indtage alkohol er, at symptomerne på lavt blodsukker og alkoholrus nemt kan forveksles.
Søvnighed, svimmelhed og desorientering kan ses ved begge tilstande. Derfor kan et lavt blodsukker mistolkes som en alkoholrus, især hvis der er alkohol-ånde.
Hos personer med type 1-diabetes kan alkohol føre til lavt blodsukker (hypoglykæmi) fra nogle få timer til så længe som 8-12 timer efter, at man har drukket alkohol.
Alkohol har et meget højt kalorieindhold. Et gram alkohol indeholder næsten lige så mange kalorier som et gram fedt.
Mange former for alkoholiske drikke som øl, søde vine, hedvine, likører og cider indeholder sukker og vil derfor påvirke blodsukkeret.
Rødvin, tør hvidvin og usødet brændevin indeholder meget lidt sukker og påvirker ikke blodsukkeret i nævneværdig grad. Til gengæld indeholder de mange kalorier.
Alkoholfri vin og øl, cider og letøl indeholder sukker og kulhydrater. De er derfor ikke et godt alternativ, når man har diabetes.
Opskrifter
Her kan du kan finde opskrifter på julemad og knas, som er diabetesvenlig:
Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC)
Inspiration til en sød jul (pjece)
Diabetesforeningen

Forskning om emnet
Studie af effekten af julemåneden på blodsukker og kolesterol
Et engelsk studie af cirka 3000 personer med diabetes har vist, at deres langtidsblodsukker (HbA1c) og kolesterol 31 dage efter julemåneden lå på et højere niveau end alle andre måneder i året.
Studiet viser dog også, at stigningen var kortvarig og faldt tilbage til et normalt niveau efter kort tid. Forskerne konkluderer, at det på trods af en stigning sjældent vil være nødvendigt at lave ændringer i behandlingen.
Find studiet
Du kan selv finde flere videnskabelige forskningsoversigter om højtider og diabetes.
Se eventuelt også vores side om ramadan og diabetes
Vores søgefunktion NemPubMed gør det nemt at finde diabetesrelateret forskning i PubMed, verdens største database for videnskabelig litteratur om sundhed.
Sidst opdateret: 3. august 2022