Gå til hovedindhold

Jul og diabetes

Julen og traditionerne omkring mad og alkohol kan være en udfordring, når man har diabetes, eller er pårørende til personer med diabetes.

Indhold

  Billede af julepynt

  Julen betyder for mange ændrede spisevaner. Det betyder sjældent, at der skal laves om i behandlingen af diabetes, men det kan være en god idé at måle blodsukker lidt oftere.

  Julen er for mange forbundet med mad, gløgg og søde sager. Det kan være en udfordring, når man har diabetes, eller er pårørende til en med diabetes, da maden og alkoholen kan friste mere i julen.

  Forskning har vist, at ændrede spise­vaner i december måned kan føre til kortvarig stigning i både langtids­blodsukkeret (HbA1c) og kolesterol. Som regel vil det ikke være nødvendigt at lave ændringer i behandlingen.

  Det er dog altid en god idé at tale med sin diabetes­behandler om, hvordan man håndterer sin diabetes, hvis man er i tvivl, om der skal laves tilpasninger i mad og medicin.

  Desuden kan det være godt at måle sit blod­sukker lidt oftere i jule­tiden for at sikre, at det ikke svinger for meget.

  Læs mere om mad og drikke, når man har diabetes

  Alkohol og diabetes

  Alkohol er ofte en del af julen. Når man har diabetes skal man dog være ekstra opmærksom på sit blod­sukker, da man kan risikere at det bliver for lavt.

  Alkohol kan føre til forstyrrelser i blod­sukkeret hos personer med diabetes.

  Der er især risiko for at få lavt blod­sukker, når man drikker alkohol. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på at spise mad med kulhydrater eller reducere insulin­dosis, når man indtager alkohol.

  Sundhedsstyrelsens anbefalinger for indtagelse af alkohol gælder også for personer med diabetes.

  Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder sig under 10 genstande om ugen. Det gælder både for kvinder og mænd. Desuden anbefaler Sundheds­styrelsen generelt, at man maksimalt indtager 4 genstande på én gang. Det vil sige ikke mere end 4 genstande på én aften.

  Find Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring alkohol

  Leverens betydning for lavt blodsukker om natten

  I de perioder, hvor man ikke spiser, f.eks. om natten, sørger leveren for en jævn produktion og frigivelse af sukker til blodet. Alkohol nedbrydes i leveren. Det betyder, at når man har drukket alkohol, vil leveren være optaget af at nedbryde alkohol og derfor ikke producere sukker, som den ellers ville gøre.

  Har man type 1-diabetes og tager insulin, som man plejer, vil insulinen sænke blod­sukkeret. Hvis leverens produktion af nyt sukker er lav, vil blod­sukkeret kunne blive for lavt.

  Fysisk aktivitet og alkohol

  Fysisk aktiv kombineret med indtagelse af alkohol øger risikoen for at lå lavt blod­sukker.

  Danser man eksempelvis, vil det øge kroppens forbrug af sukker, og det øger yderligere risikoen for at få lavt blod­sukker senere på døgnet.

  Mål blodsukker oftere ved indtagelse af alkohol

  Risikoen for at få lavt blod­sukker, når man drikker alkohol, betyder, at det er en god idé at måle sit blod­sukker jævnligt det første halve døgn efter, man har drukket alkohol.

  Hvis man har lavt blod­sukker, når man lægger sig til at sove, bør man spise noget mad for at få blod­sukkeret op.

  Hvis man har type 1-diabetes, eller type 2-diabetes og tager insulin eller medicin af typen sulfonyl­urin­stoffer, er det vigtigt at holde sig til et moderat og forsigtigt forbrug af alkohol. Desuden skal man være på vagt over for lavt blod­sukker, når man drikker alkohol.

  Alkoholrus og symptomer på lavt blodsukker

  En yderligere risiko ved at indtage alkohol­ er, at symptomerne på lavt blod­sukker og alkohol­rus nemt kan forveksles.

  Søvnighed, svimmelhed og des­orientering kan ses ved begge tilstande. Derfor kan et lavt blod­sukker mistolkes som en alkohol­rus, især hvis der er alkohol-ånde.

  Hos personer med type 1-diabetes kan alkohol føre til lavt blod­sukker (hypoglykæmi) fra nogle få timer til så længe som 8-12 timer efter, at man har drukket alkohol.

  Alkohol har et meget højt kalorie­indhold. Et gram alkohol indeholder næsten lige så mange kalorier som et gram fedt.

  Mange former for alkoholiske drikke som øl, søde vine, hedvine, likører og cider indeholder sukker og vil derfor påvirke blod­sukkeret.

  Rødvin, tør hvidvin og usødet brænde­vin indeholder meget lidt sukker og påvirker ikke blod­sukkeret i nævneværdig grad. Til gengæld indeholder de mange kalorier.

  Alkohol­fri vin og øl, cider og letøl indeholder sukker og kulhydrater. De er derfor ikke et godt alternativ, når man har diabetes.

  Opskrifter

  Her kan du kan finde opskrifter på julemad og knas, som er diabetes­venlig:

  Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC)

  Inspiration til en sød jul (pjece)

  Diabetesforeningen

  Julefrokost

  Billede af havregrynskugler

  Forskning om emnet

  Studie af effekten af jule­måneden på blod­sukker og kolesterol

  Et engelsk studie af cirka 3000 personer med diabetes har vist, at deres langtids­blodsukker (HbA1c) og kolesterol 31 dage efter julemåneden lå på et højere niveau end alle andre måneder i året.

  Studiet viser dog også, at stigningen var kortvarig og faldt tilbage til et normalt niveau efter kort tid. Forskerne konkluderer, at det på trods af en stigning sjældent vil være nødvendigt at lave ændringer i behandlingen.

  Find studiet

  Du kan selv finde flere viden­skabe­lige forsknings­oversigter om højtider og diabetes.

  Se eventuelt også vores side om ramadan og diabetes

  Vores søge­funktion NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største data­base for viden­skabelig litteratur om sundhed.

  Søg i NemPubMed

  Sidst opdateret: 3. august 2022