Jul og diabetes

Julen og traditionerne omkring mad og alkohol kan være en udfordring, når man har diabetes, eller er pårørende til personer med diabetes.

Julen er for mange forbundet med mad, gløgg og søde sager. Det kan være en udfordring, når man har diabetes, eller er pårørende til en med diabetes, da maden og alkoholen kan friste mere i julen.

Forskning har vist, at ændrede spisevaner i december måned kan føre til kortvarig stigning i både langtidsblodsukkeret (HbA1c) og kolesterol. Som regel vil det ikke være nødvendigt at lave ændringer i behandlingen.

Det er dog altid en god ide at tale med sin diabetesbehandler om, hvordan man håndterer sin diabetes, hvis man er i tvivl, om der skal laves tilpasninger i mad og medicin.

Desuden kan det være godt at måle sit blodsukker lidt oftere i juletiden for at sikre, at det ikke svinger for meget.

Læs mere om mad og drikke, når man har diabetes

Alkolhol og diabetes

Alkohol er ofte en del af julen. Når man har diabetes skal man dog være ekstra opmærksom på at holde øje med sit blodsukker, da man kan risikere at det bliver for lavt.

Alkoholgrænser

Alkohol kan føre til forstyrrelser i blod­sukkeret hos personer med diabetes. Der er især risiko for at få lavt blod­sukker, når man drikker alkohol. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på at spise mad med kulhydrater eller reducere insulin­dosis, når man indtager alkohol.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger for indtagelse af alkohol gælder også for personer med diabetes.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder sig under lavrisiko­grænserne på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande om ugen for mænd. Desuden anbefaler Sundheds­styrelsen generelt, at man maksimalt indtager 5 genstande på én gang. Det vil sige ikke mere end 5 genstande på én aften.

For personer med diabetes er et fornuftigt råd dog, at mænd ikke bør drikke mere end to genstande, mens kvinder ikke bør drikke mere end én genstand på en aften.

Alkohol og lavt blodsukker

I de perioder, hvor man ikke spiser, f.eks. om natten, sørger leveren for en jævn produktion og frigivelse af sukker til blodet. Da alkohol nedbrydes i leveren, betyder det, at når man har drukket alkohol, vil leveren være optaget af at nedbryde alkohol og have mindre kapacitet til at producere sukker.

Har man type 1-diabetes og tager insulin, som man plejer, vil insulinet sænke blod­sukkeret, og hvis leverens produktion af nyt sukker er lav, vil blod­sukkeret kunne blive for lavt.

Fysisk aktiv kombineret med indtagelse af alkohol øger risikoen for at lå lavt blod­sukker. Danser man eksempelvis, vil det øge kroppens forbrug af sukker, og det øger yderligere risikoen for at få lavt blod­sukker senere på døgnet.

Risikoen for at få lavt blod­sukker, når man drikker alkohol, betyder, at det er en god idé at måle sit blod­sukker jævnligt det første halve døgn efter, at man har drukket alkohol. Hvis man har lavt blod­sukker, når man lægger sig til at sove, bør man spise noget mad for at få blod­sukkeret op.

Hvis man har type 1-diabetes eller type 2-diabetes og tager insulin eller medicin af typen sulfonyl­urin­stoffer, er det vigtigt at holde sig til et moderat og forsigtigt forbrug af alkohol og at være på vagt over for lavt blodsukker, når man drikker alkohol.

En yderligere risiko ved alkohol­indtag er, at symptomerne på lavt blod­sukker og alkohol­rus nemt kan forveksles. Søvnighed, svimmelhed og desorientering kan ses ved begge tilstande, og derfor kan et lavt blodsukker mistolkes som en alkohol­rus, især hvis der er alkohol-ånde.

Hos personer med type 1-diabetes kan alkohol føre til lavt blod­sukker (hypoglykæmi) fra nogle få timer til så længe som 8-12 timer efter, at man har drukket alkohol.

Kalorier og sukker i alkohol

Alkohol har et meget højt kalorie­indhold. Et gram alkohol indeholder næsten lige så mange kalorier som et gram fedt.

Mange former for alkoholiske drikke som øl, søde vine, hedvine, likører og cider indeholder sukker og vil derfor påvirke blod­sukkeret.

Rødvin, tør hvidvin og usødet brænde­vin indeholder meget lidt sukker og påvirker ikke blod­sukkeret i nævneværdig grad. Til gengæld indeholder de mange kalorier.

Alkohol­fri vin og øl, cider og letøl indeholder sukker og kulhydrater og er derfor ikke et godt alternativ, når man har diabetes.

Opskrifter

Her kan du kan find opskrifter på julemad og knas, som er diabetesvenlig:

Steno Diabetes Center Copenhagen

Diabetesforeningen

Videnskaben bag

Studie af effekten af julemåneden på blodsukker og kolesterol

Et engelsk studie af cirka 3000 personer med diabetes har vist, at deres langtidsblodsukker (HbA1c) og kolesterol 31 dage efter julemåneden lå på et højere niveau end alle andre måneder i året.

Studiet viser dog også, at stigningen var kortvarig og faldt tilbage til et normalt niveau efter kort tid. Forskerne konkluderer, at det på trods af en stigning sjældent vil være nødvendigt at lave ændringer i behandlingen.

Læs studiet Effect of the Holiday Season in Patients With Diabetes: Glycemia and Lipids Increase Postholiday, but the Effect Is Small and Transient (engelsk)

Sidst opdateret: 25. november 2020